Kapağı açılmayan 127 dosya için soruşturma

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay dört yılda 127 soruşturma dosyasını tamamlamayarak görevini ihmal etmekten yargılanmasına karar verilen 29 yıllık meslek kıdemine sahip Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Korkmaz'ın, çalışma şartlarına dair öne sürdüğü delillerin tartışılıp değerlendirilmesini istedi. Adalet Bakanlığı müfettişleri, 8. Ağır Ceza Cumhuriyet Savcısı Ömer Korkmaz'ın, 127 soruşturma dosyasına üç yıl hiçbir işlem yapmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

ADALET Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, 127 soruşturma dosyası hakkında üç yıl hiçbir işlem yapmayan Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Korkmaz'ın adli görevi ihmalden yargılanması için son soruşturma açılmasını istedi. Eyüp 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Korkmaz hakkında son soruşturma açılması istemini oybirliğiyle reddetti. BM'nin hákim ve savcılar için belirlediği kriterlere, yasalara ve Anayasa'ya atıfta bulunan mahkeme kararında şu gerekçeler yer aldı:

"Batı ülkelerindekinin aksine İstanbul'da bir iki istisna dışında hiçbir adliyede kütüphane bulunmadığı gibi, hákim savcıların dinlenmesine tesis edilmiş odaya rastlamak da Türkiye'de hiçbir adliyede mümkün değildir. Bin tane hazırlık evrakına bakan bir savcı, her dosyada iki kişiyi dinlese bu sayı iki bin olur. Savcılar, şüpheli sayısı kadar müşteki, tanık ve bilirkişi dinlemek zorunda kalmaktadır. Savcıların bu iş için ayrı bir sorgu odası da yoktur. Bir savcı odada ifade alırken diğeri dosya incelemek, karar yazmak ya da ifade almak zorundadır. Dört katibe bir savcı düşmekte, bu da savcıların evrakı hakkıyla inceleme ve karara bağlamasını engellemekte ve geciktirmektedir. Gerçek adaletin temini için savcıların soruşturmayı etkin yürütebilmesi gerekir. ... Yoğun iş yükü, yetersiz kadro, soruşturmanın etkin yürütülmesini engellediği gibi yığılmaya sebebiyet vereceği korkusuyla Cumhuriyet Savcıları'nın etkin soruşturmadan uzak durdukları da bir gerçektir."

İKİ YIL HAPİS İSTEMİ

Savcı Korkmaz'ın aynı süreçte kalp rahatsızlığı geçirdiği ve kalp piliyle yaşamını sürdürmek durumunda kaldığına da dikkat çekilen kararda, bu durum için 'takdire şayan' ifadesi kullanıldı. Karar, süresi içinde temyiz edilmeyince kesinleşti. Adalet Bakanlığı, kararın yazılı emir yoluyla bozulması için Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, mevcut delillerin tartışılması ve değerlendirilmesinin son soruşturma aşamasında davayı görecek mahkemeye ait bulunduğu gerekçesi ile kararı bozdu. Eyüp 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamına, yasa gereği uydu ve dosyayı yargılamanın yapılacağı Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Görevi ihmalden altı aydan iki yıla kadar hapsi istenen Korkmaz'ın ilk duruşması 14 Haziran'da. Korkmaz'ın ihmal ettiği söylenen 127 dosyanın içeriği hakkında ise bilgi alınamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber