İttifak arayışı ve soru işaretleri bitti
AK Partili kaynaklara göre ittifak konusundaki netleşme en çok teşkilatları rahatlatacak, onların çalışmalarını kolaylaştıracak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir kez daha orta vadeli gündemi belirledi. AK Parti ile 2019 yerel seçiminde ittifak yapılmasını gündeme getiren de oydu. Gündemden çıkaran da o oldu. Bir süredir AK Parti'nin ittifak konusunu ağırdan aldığını düşünen ve rahatsız olan MHP, af tartışmasıyla ittifak arayışına son verdi. Bahçeli'nin, "31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerine yönelik herhangi bir ittifak beklentimiz, ittifak arayışımız, ittifak niyetimiz geldiğimiz bu aşamada artık kalmamıştır" cümlesinden Cumhur İttifakı'nın yerel seçim haricinde geçerli olacağı anlamı çıkıyordu aslında. Ama MHP lideri, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ona cevap vermeye başladığı grup toplantısı sürerken yaptığı ikinci açıklamayla netleştirdi: Cumhur İttifakı duruyor, yerel seçimde ittifak yok. Bahçeli'nin bu sözleri, Erdoğan'ın önüne tam da MHP liderinin hedef aldığı Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ'a sahip çıkan sözler sarf ettiği sırada gitti. Koruma müdürünün uzattığı notu okuyan Erdoğan, bir süre sonra, "Yerel seçimlerde madem ki, 'biz yolumuza' diyorlar, biz de 'herkes kendi yoluna' deriz" dedi. Erdoğan, grup sonrasında sorular üzerine Cumhur İttifakı'nın akıbetine açıklık getirdi, "Biz, Cumhur İttifakı'nın devamından yanayız. Cumhur İttifakı'na herhangi bir leke gelsin asla istemeyiz" dedi. Böylece uzun bir aranın ardından basın yoluyla birbirlerine mesaj gönderen iki lider, ikincil açıklamalarla tabloyu netleştirdi.
Enerji boşaldı
AK Parti kurmayları, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, iki liderin de yeri geldiğinde partilerinden gelen eleştirilere karşın, inisiyatif alarak dayanışma gösterdiğini belirtiyor. Ancak her iki tarafta da genel seçim sürecinden bu yana af başta olmak üzere çeşitli konularla ilgili bir enerji birikmesi olduğu kaydediliyor. AK Parti, yerelde ittifak arayışının tepkisel bir dille bozulmasını, bu enerjinin açığa çıkması ve beklenen bir gelişme olarak yorumluyor. Bundan sonrası için de "Başka alanlarda ittifakın sürmesine özen gösterilecektir. Ancak nereye, nasıl evrileceğini zaman gösterecek. Süreçte jestler de görebiliriz, süren tepkiler de" saptaması yapılıyor. Dün MHP'nin Ankara için Melih Gökçek'in adını gündeme getirmesi ve ardından da İYİ Parti'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili komisyon kurulması önerisine destek vermesi bundan sonra MHP'nin AK Parti'yi sürekli tetikte tutacak bir strateji izleyeceğini gösteriyor.
Soru işaretleri bitti
MHP kanadı "Azdan az gider, çoktan çok" diyerek yerelde ittifak yapılmamasının asıl AK Parti'ye zarar vereceğini, özellikle Ankara'da MHP olmaksızın AK Parti'nin sonuç alamayacağını vurgulasa da AK Parti kanadı bu görüşe katılmıyor. AK Partili üst düzey bir isim, "Yerelde ittifak yapsaydık bu bize daha çok yarardı, doğru. Türkiye genelinde oy oranımız azalır ama aldığımız belediye sayısı artardı. Ancak biz genel seçime oranla yerel seçimde oyumuzda her zaman düşüş olduğunu bilerek hareket ediyoruz. Tüm partiler için önemli olan en doğru adayı bulmak ve doğru bir kampanya yürütmek" dedi. Bir başka AK Partili kaynağa göre, ittifak konusundaki netleşme en çok teşkilatları rahatlatacak, onların çalışmalarını kolaylaştıracak. Kaynak, "Sürekli kafalarında soru işareti vardı. MHP ile ittifak olursa biz ne yapacağız, nasıl çalışacağız, ne söyleyeceğiz, ne anlatacağız diye. Şimdi bildikleri şeyi yapacaklar" diye konuştu.
AK Parti karlı çıkacak mı?
AK Parti, MHP'nin daha önce aday çıkarmayacağını belirttiği İstanbul'da da aday gösterme kararının kendilerine yarayacağı görüşünde. Başta İstanbul olmak üzere bir çok yerleşim yerinde sonucu Kürt seçmen belirleyecek. AK Partili isimler de, "Bizim İstanbul'da ciddi bir muhafazakar Kürt seçmen tabanımız var. MHP ile ittifak olmaması bize yarar" diyor. Çözüm sürecinin sona ermesiyle birlikte HDP'ye konulan mesafe, hendek olayları ve sonrasındaki kayyum dönemine karşın AK Parti, Kürt seçmenin oyunun kendisine yansıyacağını hesaplıyor. Erdoğan'ın grup toplantısında uzun bir aradan sonra, "Kürt vatandaşım" sözünü kullanması da dikkat çekiyor.
Büyükşehirlerin ilanı
İttifak arayışının sona ermesinden hemen sonra Erdoğan'ın Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile seçim gündemli toplantı yaptığının AA aracılığıyla duyurulması AK Parti'nin kendi sürecini hızlandıracağını gösteriyor. 5-12 Kasım tarihlerinde adaylık başvurularını almaya başlayacak parti, 17-18 Kasım'da teşkilatlarda temayül yoklamalarını yapacak. 20-21 Kasım'da adayların değerlendirileceği üst kurul toplantılarının olabileceği belirtiliyor. Aralık'ın ilk haftasında da 30 büyükşehirden başlamak üzere adaylar açıklanacak. Bu arada bir kaç belediyede daha başkanların istifasının önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceği AK Parti kulislerinde konuşuluyor.
Didem Özel Tümer