Kaşıkçı cinayetinde örtbasa devam
Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü olaydan 18 gün sonra kabul etmek zorunda kalan Riyad, cinayetin saraya uzanan izlerini örtbas çabasını sürdürüyor. Dünyanın 'Üzerini kapatamazsınız' kararlılığına karşın soruşturmayı tıkamaya çalışan Suudiler ne tatmin edici bir açıklama yaptı ne de ciddi bir adım attı. Cesedin akıbeti hakkındaki bilgiler de saklanıyor
Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı soruşturmasında cevaplanmayan sorular dikkat çekiyor. Suudilerin 'Kaza' açıklamasına karşın cinayetten 1 gün önce İstanbul'a gelen ve daha sonra da Riyad'ın yaptığı soruşturmalarda görevden alınarak tutuklanan 15 kişilik infaz ekibinin Türkiye'ye niye geldiği, emri kimden aldığı ve en önemli Kaşıkçı'nın cenazesinin nerede olduğu hala cevabı karanlıkta kalan sorulardan.
Soruşturmayı yürüten İstanbul polisi ise tek tek tüm delilleri ortaya çıkarıyor. Cinayetten bir gün önve İstanbul'a gelen infaz ekibinden bir grubun Belgrad Ormanlarındaki keşif görüntülerine ulaşıldı.
BAVULLAR DOLUSU DELİL
Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'dan öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturmak için 7 Ekim ve 19 ekim'de binada arama yapan soruşturma ekibinin yeni görüntüleri ortaya çıktı. Kayıtlarda Konsolosluk binasına giren soruşturma ekibi çantkalar ve bavullarla incelenmek üzere kanıtları dışarı çıkarırken görünüyor. İçireye giren bavulların numarasız olduğu dikkat çekerken, çıkışta 1'den 5'e kadar numara verildiği görülüyor...
Olayın aydınlatılması için yoğun çaba harcayan ekipler, başta konsolosluk çevresi olmak üzere kentin birçok noktasındaki güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye aldı. Bu kapsamda İstanbul'da Atatürk Havalimanı, Levent ve Sultanahmet başta olmak üzere 62 noktada bulunan 137 kameradan alınan 2 bin saatlik görüntü, özel ekip tarafından incelendi. Görüntüler üzerinden, Kaşıkçı'nın infazı için geldiği belirlenen 15 kişilik Suudi ekip ile konsolosluk yetkililerinin, olay öncesi ve sonrasındaki hareketleri adım adım tespit edildi. Görüntülerde, konsolosluk yetkililerinin olaydan bir gün önce 1 Ekim'de akşam saatlerinde diplomatik plakalı bir minibüsü, bahçe kapısından içeri girip giremeyeceğini denedikleri yer alıyor. Öte yandan, 1 Ekim'de 3 kişilik bir ekibin de tarifeli uçakla Suudi Arabistan'dan gelerek bir otele yerleştikleri ardından konsolosluğa gittikleri belirlendi. Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan başka bir ekibin de diplomatik plakalı araçla 1 Ekim'de Belgrad Ormanı'nda keşif yaptığı ortaya çıktı. Aracın Belgrad Ormanı'na girişi ve Kaşıkçı'nın 1 Ekim'de Atatürk Havalimanı'na geliş anlarının yer aldığı fotoğraflara ulaşıldı.
KUYUDA ARAMA YAPILACAK
Bu arada 7 Ekim'deki ilk aramada metan gazı tehdidiyle arama yapılamayan Konsolosluk bahçesindeki eski su kuyusunda da dün arama yapıldı. Konsonolosluğa giden uzman ekiplerin kuyuda incelemelerde bulunduğu açıklandı.
Konsolosun konutunun bahçesindeki kuyuda da arama yapılacak. 7 Ekim tarihinde konsolosun konutunda 9 saat süren bir arama yapılmıştı. 25 metre derinliğindeki su kuyusunda ise metan gazı riski nedeniyle arama yapılamamıştı.
ABD'DEN İLK ADIM 21 ŞÜPHELİYE VİZE YASAĞI
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle bağlantılı 21 Suudi yetkilinin vizelerinin iptal edileceğini, vize yasağı ve diğer yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Pompeo, "ABD yönetimi olarak elde ettiğimiz bilgiler ışığında Kaşıkçı'nın ölümüne karıştığından şüphelendiğimiz Suudi Krallığı, Dışişleri Bakanlığı, istihbarat ve diğer bakanlıklara bağlı bazı Suudi yetkililerine vize iptali, vize yasağı ve diğer yaptırımlar uygulayacağız" dedi. Pompeo, ayrıca, belirlenen kişilere, ABD Hazine Bakanlığı ile beraber "Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası" kapsamında yaptırım uygulanmasını değerlendirdiklerini belirtti. Alınan yaptırım kararlarının bu kadarla kalmayacağını ve gelen yeni bilgiler ışığında farklı yaptırımlar uygulanmaya devam edileceğini kaydeden Pompeo, "ABD, Kaşıkçı'nın susturulması için yapılan bu tarz gaddarca harekete müsamaha göstermeyecektir" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı ABD yasalarıyla korunan vize gizliliği uyarınca, yaptırıma maruz kalacak Suudi yetkililer hakkında detaylı bilgi açıklayamayacağını duyurdu.
Savcılık iade sürecini işletebilir
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye'den ayrılan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin iadesinin istenip istenmeyeceğine ilişkin, "Savcılık bu konuda, delillerle ilgili, kuvvetli şüphe ya da bulgu üzerine bir ihtiyaç görürse, kanaat getirirse, karar verirse, bu konuda elbette savcılık iade sürecini işletebilir. Savcılığın kendi takdirinde olan bir konudur." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün partisinin grup toplantısında Suudi Arabistan'a çağrı yaparak yargılamanın İstanbul'da yapılması gerektiğini söylemişti.
G-7 bildiri yayımladı AB Kaşıkçı için toplandı
Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Avrupa Parlamentosu, G-7 ülkeleri ve BM'den açıklamalar geldi. AP Genel Kurulu'nda Kaşıkçı için özel oturum düzenlenirken, G-7 ülkelerinden Suudi gazetecinin öldürülmesini kınayan bir açıklama yayınlandı. BM de, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin Türkiye'den soruşturma talebi gelirse değerlendireceklerini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin, "Avrupa'nın tek çıkarı, arkasında kim olduğuna bakmaksızın tüm detayları ortaya çıkarmaktır" dedi. Avrupa Parlamentosu konuya ilişkin olarak Strasbourg'da bir karar tasarısı oylayacak. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkelerinin dişişleri bakanları, Cemal Kaşıkçı'yla ilgili açıklama yayınladı. G-7 ülkeleri dışişleri bakanları açıklamada Kaşıkçı'nin öldürülmesini kınadı. Suudi Arabistan'in gazetecinin ölümü konusunda pek çok soruyu yanıtsız bıraktığı belirtildi.
İngiltere de yaptırım uygulayacak
İngiltere Başbakanı May, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayına karışan şüphelilerin İngiltere vizelerinin iptal edileceğini söyledi. İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda düzenlenen haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda konuşan May "İçişleri Bakanı bütün şüphelilerle ilgili, İngiltere'ye girmelerini önlemeye dönük eyleme geçiyor. Eğer bu kişilerin halihazırda vizeleri varsa, bunlar iptal edilecek" dedi.
Fransa da harekete geçiyor
Fransa hükümeti, Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolünün kanıtlanması halinde çeşitli yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetindeki suçunun kanıtlanması halinde Fransa'nın ülkeye "yaptırım" uygulayacağını açıkladı.
Trump ilk kez Prens'i işaret etti
ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde ilk kez Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı işaret etti. Wall Street Journal gazetesine konuşan Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusunda herhangi bir bilgiye sahip olmadığı konusunda ikna olduğunu söyledi. Suudi Veliaht Prens MbS'nin Selman'ın olaya bir dahlinin olup olmadığı hakkındaki soru üzerine Trump, "Orada işleri (idareyi) bu seviyede daha fazla yürüten kişi Prens. İşleri o yürütüyor ve eğer biri (olayla ilgisi) olacaksa bu kişi o olurdu" yorumunu yaptı. Prens'le birkaç kez konuştuğunu ve ona Kaşıkçı olayını bilip bilmediğini sorduğunu söyleyen Trump, "Prens bana bilmediğini söyledi. Ben de 'Bu olay nerede başladı?' diye sordum. O da bana bunun alt kademelerde olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. Trump, Prens'in "bilmiyordum" açıklamasının doğru olmasını umduğunu dile getirerek, "Onlara inanmak istiyorum" diye konuştu.
MbS: Türkiye ile aramıza nifak sokmak istiyorlar
Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde tüm dünyanın cinayeti azmettiren olarak işaret ettiği veliaht Prens Muhammed bin Selman suskunluğunu ilk kez bozdu. Riyad'da düzenlenen Çöldeki Davos olarak bilinin Yatırım Konferansında konuşan MbS cinayetin acı ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Adaletin mutlaka yerini bulacağını söyleyen veliaht Prens "Çok kötü bir şeydi. Yetkili makamlar, Türkiye ile işbirliği yapıyor. Şüphesiz Türkiye ile aramıza nifak sokmaya çalışıyorlar. Kral Selman, ben ve Başkan Erdoğan olduğu sürece bunu başaramayacaklar. Ve Türkiye'de bir Başkan var Erdoğan. Onun adını da kirletemeyeceksiniz. Sizin istediğiniz asla olmayacak. İki ülke arasındaki güzel ilişkileri göstereceğiz. Bütün dünyaya katillerin cezalandırılacağı göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
Ses kayıtları CIA direktöründe
ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye geldiğini duyurduğu CIA Başkanı Gina Haspel koltuğunda soruşturmaya ait bütün delillerle ABD'ye dönüyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre Ankara'da kritik görüşmeler gerçekleştiren Haspel'e Kaşıkçı'nın öldürülmesine ait ses kayıtları ve Konsolosluk'ta bulunun bütün delillerin birer kopyası verildi. Trump, Kaşıkçı ile ilegili son kararlarını Haspel'in raporunun ardından verileceğini açıklamıştı.