'Kolaysa gel yap' dediler 3 yıl önce başardık

Türk ilaç sektöründe geliştirilen ilk yerli ve milli antimikrobiyal molekül sayesinde sanayi ve ihracatta katma değerli ürünlere bir yenisi eklenecek. Yeditepe Üniversitesi'nin bor madeninden ürettiği "Dermobor"un dokunduğu her madde kullanım ömrü boyunca antimikrobiyal özellik kazanıyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 27 Ekim 2018 08:45, Son Güncelleme : 27 Ekim 2018 08:44
'Kolaysa gel yap' dediler 3 yıl önce başardık

Türk ilaç sektöründe geliştirilen ilk yerli ve milli antimikrobiyal molekül sayesinde sanayi ve ihracatta katma değerli ürünlere bir yenisi eklenecek. Yeditepe Üniversitesi'nin bor madeninden ürettiği "Dermobor"un dokunduğu her madde kullanım ömrü boyunca antimikrobiyal özellik kazanıyor.

Ambalajdan seramiğe, mobilya kaplamalarından pet şişeye kadar hemen her alanda kullanılabilecek yerli ve milli molekülden haberdar olan Hollandalılar Yeditepe Üniversitesi'nin kapısını çaldı ve yaptırdıkları testlerle molekülden üretilen antimikrobiyal ürünleri onayladı. Hollandalı firma bu yıl için 8 bin ton antimikrobiyal plastik garnül siparişi verdi. Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, Koşuyolu'nda 675 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri yeni ihtisas hastanesinin yerli ve milli "Dermobor" sayesinde dünyanın ilk antimikrobiyal hastanesi olduğunu söyledi.

Hastane enfeksiyonunun en dirençli mikrop olduğuna dikkat çeken Bedrettin Dalan, bor esaslı molekülün geliştirilme sürecini şöyle anlattı: "Yıllar önce bir tıp bayramında 'Siz önce Türk molekülü yapın ondan sonra bayram yapın' diye bir konuşma yapınca bana tepki gösterdiler. Hatta eczacıların yayınında bana 'Kolaysa kendin yap' diye yazdılar. İlk eczacılık fakültesi ülkemizde 1839'da kurulmuş. Ben Gripin'i yerli bilirdim onun hammaddesi parasetamol. İthal ediliyor. Bugüne kadar yapamamışız ama biz üç yıl önce bunu başardık."

HASTANEDE KÖŞE VE MİKROP YOK

"Dermobor"un ticarileştirilmesine başladıklarını kaydeden Dalan, Malezya'nın en zengin iş insanlarından olan bir dostunun yatalak olan annesinin sırt yaralarını iyileştirmek aldırdığını söyledi. Malzemenin üretim aşamasında ürünün içeriğine eklenen molekülün bin 200 derece sıcaklığa kadar dayanabildiğini belirten Dalan "Koşuyolu'ndaki bu hastanemizde dikkat edin hiç köşe yoktur. Çünkü köşe oldu mu hele içbükey köşede ne kadar silerseniz silin mikron çizgi de olsa kir kalır o da mikrop üretir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber