2 Türk gencinin kurduğu yazılım şirketini, Microsoft satın aldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİRLİ bilgisayar dehaları Ahmet Ali Akkaş ve Hakan Eskici, Microsoft'a transfer oldu. Akkaş ve Eskici'nin kurduğu yazılım şirketini Microsoft satın aldı. İki genç bundan böyle Amerika'da, bilgisayar devi Microsoft bünyesinde çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürecek.

Kurdukları ?devBiz Business Solutions' şirketinde başta haberleşme alanındaki e-posta bileşenlerini geliştiren, elektronik imza, kimlik doğrulama, şifreleme ve çözme gibi alanlarda da yazılımlar hazırlayan Ahmet Ali Akkaş (32) ve Hakan Eskici'nin (31) artık Microsoft bünyesinde faaliyet göstereceği belirtildi. Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı (EGETEK), Çeşme'de verdiği veda yemeğiyle, araştırmalarına destek olduğu İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Ahmet Ali Akkaş ile Hakan Eskici'yi Microsoft'a uğurladı. Ferdi Baba Restoran'daki gecede iki gence başarı plaketi sunuldu.

Gecede açılış konuşması yapan EGETEK Vakfı Başkan Yardımcısı Ergün Özakat, toplumsal sorunlara bilimsel ve teknolojik çözümler sunduklarını, aynı zamanda teknoloji eğitiminde başarılı gençlere burs veren bir kurum olduklarını söyledi. Özakat, ?Kuruluşumuzdan 11 yıl sonra bizim de katkılarımızla bu iki arkadaşımızın, dünya çapındaki teknoloji devi Microsoft'a program yapabilecek, iş öğretebilecek bilgi donanımına erişmelerinden gurur duyuyoruz. Olağanüstü zekaları ve azimleri ile oluşturdukları programları geliştirmeleri için EGETEK Vakfı olarak her türlü desteği verip, araştırma, geliştirme imkanı sunduk. Onlar da göğsümüzü kabarttı, kendilerine şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

BİLİŞİM SAVAŞÇILARI

EGETEK Vakfı Başkanı Sancar Maruflu da, Türkiye'nin nice Bill Gatesler'in beşiği olduğunu, buna inanmak ve onların gelişimine destek olmak gerektiğini vurguladı. Maruflu şunları söyledi:

?Dünyada bilişim devrimi yaşanan bir zamandayız. Bugün Amerika'ya yolcu ettiğimiz iki arkadaşımız, bu devrimin Türk savaşçıları. Bu başarı, onmilyonlarca yazılımcının, binlerce girişimci firmanın hayalini kurduğu, ancak ulaşamayacağı kadar büyük bir başarı. İki Türk bugün tarihe geçti, Microsoft'a iş öğretmeye gidiyorlar.'' Ahmet Ali Akkaş, başarı plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok zeki insanlar bulunduğunu söyledi, araştırma imkanı bulunamaması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Akkaş, ?Teknolojik araştırmalar çağında, para kazanılamayacağı düşünülen bir ortamda, bilimle ve bilgiyle para kazanılabileceğinin göstergesi olduk'' diye konuştu.

?TÜRKİYE'YE GERİ DÖNECEĞİZ'

Hakan Eskici de kurdukları yazılım şirketini dünya teknoloji devi Microsoft'a satarak, kendilerinden sonraki girişimcilere örnek oluşturacak bir oluşum başlattıklarına inandıklarını söyledi. Eskici, ?Program yapan birine, program sattık. Bu neler başarılabileceğinin göstergesi olmalı. Şimdi havadaki elektromanyetik dalgaları, nano teknolojisi yardımıyla gözle görülebilir hale getirecek bir teknolojik araştırma yapıyoruz. Bu ve benzer çalışmalarımızı Amerika'da sürdürdükten ve belli bir doyuma ulaştıktan sonra geri dönmek niyetindeyiz. Türkiye'deki cevherleri, diğer dehaları bulmak ve onları yetiştirmek gibi bir idealimiz var.'' Gecede ayrıca EGETEK Vakfı'na katkıda bulunanlara birer katkı ve başarı madalyası verildi. Madalya alanlar arasında DHA Çeşme Muhabiri Ahmet Aktaş ile Ege Life Yazarı Başak Arel de vardı.

?devBiz BUSİNESS SOLUTIONS'

Microsoft'un dikkatini TeamPlain Web Access ürünüyle çeken ?devBiz Business Solutions', Yahoo, Accenture, Texas Instruments, Fujitsu, Wells Fargo, Unilever gibi önemli markalara hizmet veriyor. Microsoft'un Team Foundation Server (TFS) isimli ürününe web tabanlı erişim olanağı sağlayan TeamPlain Web Access, çalışmaları, dökümanları, kodları ve raporları ayrı bir yazılım kurmadan web tarayıcı aracılığıyla görüntülüyor. Microsoft'un çok kullanılıcılı yazılım geliştirme platformu TFS'ye erişilebilirliği bir web arabirimi üzerinden sağlıyor. Amerikan Hükümeti'nin hazırladığı açık kaynak kodlu uygulama ve firmaların yer aldığı ?Open Source Reference Book 2004' adlı kitaba da giren devBiz'in müşterileri arasında bir devlet kuruluşu olan Amerikan Senatosu, satış yaptıkları ülkeler arasında ise ABD'nin yanı sıra, Kanada, İngiltere, Fransa, Hindistan, Çin, Bahreyn gibi ülkeler de bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber