Banka Personelinin Nakli, Mali Hakları ve Emekliliklerinde Yapılan Yeni Düzenlemeler

31/1/2002 günü yayınlanan 4743 sayılı Kanun ile Ziraat, Halk ve Emlak Bankasındaki personelin naklinde yeni düzenlemeler yapıldı. Banka personelinin mali hakları, emekliliği, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakileri, özel hukuk hükümlerine göre sözleşme ile çalıştırılma ve daha birçok önemli konu düzendi.

Haber Giriş : 02 Mayıs 2003 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31/1/2002 günü yayınlanan 4743 sayılı Kanun ile Ziraat, Halk ve Emlak Bankasındaki personelin naklinde yeni düzenlemeler yapıldı. Banka personelinin mali hakları, emekliliği, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakileri, özel hukuk hükümlerine göre sözleşme ile çalıştırılma ve daha birçok önemli konu düzendi.


15/11/2000 tarihli 4603 sayılı Kanun ile Banka Personelinin nakli düzenlenmişti. 20/6/2001 tarihli 4684 sayılı Kanunun ile nakilleri düzenleyen madde yeniden düzenlenmişti.(Geçici 1. maddenin 3 numaralı fıkrası)2001 yılında yapılan bu düzenleme ile isteyen personele, banka ile sözleşme yapıp çalışma veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil imkanı tanınmıştı. Bu çerçevede isimleri Devlet Personel Başkanlığına bildirilen çok sayıda banka personelinin diğer kamu kurumlarına nakilleri gerçekleştirilmişti.

Ancak 31/1/2002 tarihli yeni düzenleme ile nakilleri düzenleyen ana madde (4603 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesinin 3 numaralı fıkrası) yeniden düzenlenmiştir.

31/1/2002 Cuma günü yapılan yeni düzenlemelerle;
1)Bankalarda, 31/12/2002 tarihinden itibaren özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personelin çalıştırılmayacağı hüküm altına alındı. Buna göre banka personelinin nakil işlemleri bu yılın sonuna kadar gerçekleştirilecektir.
2)Bir önceki düzenlemeye ek olarak sadece banka ile sözleşme yapmak istemeyen personel değil, banka ile sözleşme yapmak isteyip de özel hukuk hükümlerine göre çalışması kabul edilmeyen (yani sözleşme yapma isteği reddedilen) personel, Bankaların Yönetim Kurullarında Devlet Personel Başkanlığına bildirilecektir.
3)Devlet Personel Başkanlığı kendilerine bildirilen personel listelerini en geç 45 gün içerisinde tespit edeceği diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç) boş kadro ve pozisyonları göz önünde bulundurarak nakleder. İlgili kurum veya kuruluş da bildirimden itibaren 5 iş günü içerisinde personelin atamalarını yapacaktır. Bu atama işleminden sonra Banka, personeline durumu tebliğ eder.
Bu tebliğ tarihinden itibaren;
a)Aynı yerdeki görevlere atananlar tebliğ gününü,
b)Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
izleyen iş günü içerisinde göre başlanılmak zorundadır.
4)İlgili kamu kurum veya kuruluşunun DPB'nin yaptığı bildirim üzerine 5 iş günü içerisinde yaptığı Atama tarihi itibariyle, personelin bankalarla ilişiği kesilmiş sayılır. Kendi kurumundan yeni atandağı kurumda fiilen işe başlamasına kadar geçen süre içerisinde her türlü mali ve sosyal haklar bankalarca karşılanır.
5)Yeni düzenlemede "hüküm bulunmayan hallerde 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi uygulanır" demektedir. 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek personelin mali haklarını düzenlemektedir. Nakle tabi tutulan personelin mali hakları konusunda bilgi edinmek için sitemizce daha önce hazırlanmış bölüm için tıklayınız. Bu konudaki yapılan yeni düzenleme, banka personeline ödenen bankacılık tazminatının şahsa bağlı hak teşkil etmediğidir.Yani I sayılı cetvele tabi banka personeli DPB'ce başka kamu kurum veya kuruluşuna atandığında banka tazminatı dahil tüm aylık ve ödeneğini alacak, ancak daha sonra maaşlara yapılacak zamlar bankacılık tazminatına uygulanmaycaktır. Bu nedenle de bir süre sonra şahsa ödenmekte olan bu bankacılık tazminatı eriyecektir.
6)Banka personeline yapılan bu yeni düzenleme ile büyük bir güvence getirildi.(Geçici 6. madde) Buna göre özel hukuk hükümlerine göre çalışmayı kabul eden personelden 31/12/2003 tarihine kadar disiplin nedeniyle yapılan işten çıkarmalar hariç olmak üzere, Bankalar tarafından hizmet sözleşmelerinin feshedilmesi halinde, söz konusu personele DPB'ce diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilme hakkı sağlanmıştır. Bu düzenleme Kanunun getirdiği en büyük güvencedir.
7)Bu yeni düzenelemede ayrıca, Konut Müsteşarlığına bağlanan Emlak Konut Anonim şirketinde çalışmakta olan memur ve sözleşmeli personelin (kapsamdışı personel dahil) diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi gereğince DPB'ce nakledileceği belirtilmiştir.
8)Banka personelini emkeli olmaya teşvik etmek amacıyla, personele yeniden bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren iki ay içinde emekli olmaları halinde emeklilik ikramiyelerinin %20 fazlasıyla ödeneceği belirtilmiştir. Bu 4603 sayılı Kanunda yapılan 3. düzenlemedir. Önce 4603 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesinin 2 numaralı fıkrası ile 2002 tarihine kadar emekli olmak isteyenlere % 30 oranında, daha sonra 4684 sayılı Kanunla eklenen Geçici 2. madde ile iki ay içerisinde emekli olmak için başvuranlara % 25 ve son olarak Cuma günkü değişiklikle yine iki ay içerisinde emekli olmak için başvuranlara % 20 oranında ikramiyelerin fazla ödeneceği belirtilmiştir.
9)Bu yeni düzenleme kapsamınada Ziraat bankasından 12 bin, Halk bankasından da 4 bin personelin ismi, bu yılın haziran ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber