Rehber öğretmenlerin nöbet sorunu nasıl çözülebilir?
MEB Basit Sorunları Neden Çözmüyor?2 (Rehber Öğretmenler Nöbet)
MEB Basit Sorunları Neden Çözmüyor?2 (Rehber Öğretmenler Nöbet)
Milli Eğitim Bakanlığı kendi uhdesinde olan ya da küçük hamlelerle çözebileceği bir çok sorunu ya çözmeye yanaşmıyor ya da yaranın kangrene dönmesini bekliyor. Bu da bakanlığa yani devlete güveni zedeliyor.
Aradan bir zaman geçiyor birileri çıkıyor ve soruna el atıyor alkışlanıyor. Yani yapılması gereken için bile alkışlar olduk. Bu arada ziyan olanlar, sorun yaşayanlar, soruşturma geçirenler... kimin umurunda ki.
Diyerek başladığımız yazılarımızın ilkini Yeniden/Kurumlar arası atamaya ayırmıştık. Tıklayınız.
Şimdi konumuz Rehber Öğretmenlerin Nöbet Sorunu
10.11.2017 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği ile kamuoyunda da çok tartışılan Rehber Öğretmenlere nöbet görevi verilmesi mevzuata girmiş oldu.
Bu konuda rehber öğretmenler; özellikle de öğrenci ile karşı karşıya kalınabilecek bir görev olan nöbet görevinin yerine getirilmesi halinde öğrenci ile aralarında güven sorunu yaşanabileceği, öğrencinin sorun yaşaması halinde psikolojik danışmanlık ya da rehberlik hizmeti almaktan imtina edebileceğini düşünüyorlar.
Bu konuda haksız da değiller. Nöbet sırasında yaşanacak olumsuzluklarda öğrenci ile karşı karşıya kalınması halinde güven sorunu ortaya çıkabilecek, aile, okul ya da arkadaşlar arası ilişkilerinde yaşadığı sorunları paylaşmaktan imtina edebilecektir.
Bakanlık bürokratları ile hatta dönemin Müsteşarı sayın Yusuf TEKİN ile yaptığımız görüşmelerde de bu konu gündeme gelmiş ve bakanlık bürokratları "bu uygulamayı rehber öğretmenler istedi. Onlar istediği için, ücret almak istedikleri için yapıldı" şeklinde savunmuşlardı.
Evet bir kısım rehber öğretmen bu görevi yapıp ücret almak istiyor olabilir. Fakat büyük bir çoğunluğu üzerinde çalışma yapıldığını düşünmüyoruz. Kaldı ki ücretten daha önemli olan mesleki çalışma ile ilgili sorun oluşturup oluşturmayacağıdır. Buna da en çok rehber öğretmenler, akademisyenler karar verebilirler.
Ayrıca mesleki etik açısından bu durumu sakıncalı gören rehber öğretmenleri de göz ardı etmemek gerek.
Bakan sayın Ziya SELÇUK alandan gelen bir akademisyen ve bu alana, bu konuya daha hassas yaklaşması bekleniyor.
Bakanlık; yeni bakana ve yeni genel müdüre rağmen daha önceki savunmasına devam ediyorsa çözüm için önerimizi sunalım. Çünkü bu konu okullarımızı, idareleri çok meşgul ediyor ve bu konuda bir çok soruşturma var..
Rehber Öğretmenlerin nöbet görevi için öneri
Yönetmeliğin 34.maddeesinde yer alan;
"ff) Sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapar."
Hüküm
"ff) İstemeleri halinde sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapabilirler."
Şeklinde değiştirilsin.
Bu kadar basit bir değişiklik yüzlerce yazışmayı, tartışmayı, soruşturmayı sonlandırabilir.
Milli Eğitim Bakanı ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürünün bu konuya yaklaşımı gerçekten merak konusudur.
Maksut BALMUK