6 başlıkta, aile hekimi ve aile sağlık çalışanlarının izinleri
Uygulamada yaşanan sorunlardan dolayı aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinleri kanunla düzenleniyor. Kanun teklif, 15 Kasım 2018 tarihli TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Uygulamada yaşanan sorunlardan dolayı aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinleri kanunla düzenleniyor.
16 Kasım itibariyle, sözkonusu düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Düzenleme, Resmi Gazetede yayımlanınca yürürlüğe girecek.
Düzenlemeye göre;
1- Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinleri yıl içinde çalışılan süre ile orantılı olmak ve ait olduğu sözleşme döneminde kullanılmak üzere otuz gündür.
2- Beş gün kongre ve seminer izni verilebilir.
3- Yıllık izin bitiminden sonra mazeretleri nedeniyle beş gün idari izin verilebilir.
4- Evlenme, ölüm, doğum ve emzirme hallerinde, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamındaki sözleşmeli personele ilişkin izin hükümleri uygulanır. (Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir. Sözleşmeli personele, çocuğunu emzirmesi için ücretli doğum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.)
5- Hastalık durumunda, bir mali yılda en çok 10 günlük dönemler halinde toplam 40 güne kadar hekimin uygun görmesiyle hastalık izni verilebilir. Bir defada on günü aşan hastalık izni ancak sağlık kurulu raporu ile verilebilir.
6- Sözleşmeli aile hekimi iken aile hekimliği uzmanlık eğitimi almakta olanlar, bu eğitimleri kapsamındaki hastane rotasyonu süresince izinli sayılır.
5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3 üncü maddesine eklenen yeni fıkranın tam metni şu şekilde:
"Aile hekimleri ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ve işveren olabilir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının yıllık izinleri yıl içinde çalışılan süre ile orantılı olmak ve ait olduğu sözleşme döneminde kullanılmak üzere otuz gündür. Ayrıca beş gün kongre ve seminer izni ile yıllık izin bitiminden sonra mazeretleri nedeniyle beş gün idari izin verilebilir. Evlenme, ölüm, doğum ve emzirme hallerinde, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamındaki sözleşmeli personele ilişkin izin hükümleri uygulanır. Hastalık durumunda, bir mali yılda en çok on günlük dönemler halinde toplam kırk güne kadar hekimin uygun görmesiyle hastalık izni verilebilir. Bir defada on günü aşan hastalık izni ancak sağlık kurulu raporu ile verilebilir. Sözleşmeli aile hekimi iken aile hekimliği uzmanlık eğitimi almakta olanlar, bu eğitimleri kapsamındaki hastane rotasyonu süresince izinli sayılır."