Siyasi partiler vaad ediyor ama 'ÖSS'yi kaldırmak mümkün değil'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Haziran 2007 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siyasi partiler yaklaşan seçim öncesi çeşitli vaatlerle vatandaşın oyunu almaya çalışıyor. Partilerin en fazla telaffuz ettiği vaat ise ÖSS'nin kaldırılması.

Bütün partiler her sene bir buçuk milyondan fazla öğrencinin katıldığı ÖSS'yi değiştireceği veya kaldıracağı vaadinde bulunuyor. Bazı partiler ÖSS ile ilgili ne tür değişlikler yapacaklarını kamuoyuna deklare ederken, bazıları ÖSS'nin yerine ne koyacağına değinmiyor. Eski Milli Eğitim bakanlarından Hasan Celal Güzel, 'ÖSS'nin kaldırılacağı' vaadini 'büyük palavra' olarak değerlendiriyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da kontenjanlar artırılmadan ÖSS'nin kaldırılmasının mümkün olmadığını vurguluyor. ÖSYM Başkanı, ÖSS kaldırılırsa sistemin bugünkünden daha kötü olacağı uyarısı yapıyor.

ÖSS'yi kaldırma yerine 'internet üzerinden yılda en az 3 kez yapma' düşüncesinde olan AK Parti, buna karşılık meslek lisesi öğrencilerine ÖSS'de uygulanan katsayının kaldırılacağı sözü veriyor. 'ÖSS kaldırılacak' diyen CHP, öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilmesiyle sınava girecek aday sayısını düşürmeyi planlıyor. MHP de 'Üniversite giriş sınavı kaldırılacak' vurgusu yaparken, bunun yerine 'ilköğretim ve ortaöğretimde etkili yönlendirme ile ortaöğretim başarısını ve ortaöğretim sonunda yapılacak 'olgunlaşma sınavını esas alan' bir üniversiteye geçiş sistemi öneriyor. Televizyonlara 'ÖSS kalkacak' reklamları veren Genç Parti, ailelerden dershanelere harcadıkları paranın yarısını devlete vermelerini istiyor. Bu parayla eğitim fonu oluşturmayı düşünen Genç Parti, 3 yıl boyunca devlete para ödeyen ailelerin çocuklarına sınava girmeden istedikleri üniversitede okuma hakkı vereceğini vaat ediyor. Yine ÖSS'nin kaldırılacağını açıklayan Demokrat Parti ise bunun yerine 'istikrarlı başarıyı ödüllendirecek bir sistem' düşünüyor. Saadet Partisi üniversite sınavı yerine katsayıyı kaldırmayı vaat ederken, İşçi Partisi ÖSS'yi 'kademe kademe kaldırma' sözü veriyor.

'Vaatler gerçekle bağdaşmıyor'

ÖSS'nin 'ideal bir sistem olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, katsayı, sorulan sorular ve dayandığı temel paradigmalar bakımından' eleştirilebileceğini kaydeden Hasan Celal Güzel, "Ancak, bu sistem bir zaruret neticesinde ortaya çıkmıştır. Eğer ortada 5 sandalye var da buna 50 kişi oturmak isterse, oturacak kişileri nasıl seçersiniz?" diyor. ÖSS'nin kaldırılabilmesi için 'ya mevcut üniversite kapasitesini bir anda en az dört misli artırmak ya da ilköğretimden itibaren ölçme-değerlendirme sistemi geliştirerek öğrencilerin yönlendirilmelerini sağlamak' gerektiğini anlatan Güzel, "Bunların dışında ÖSS'yi kaldıramazsınız. Kaldıracağız diyorsanız yalan vaatte bulunuyorsunuz demektir." ifadelerini kullanıyor.

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, 'ÖSS kaldırılacak' vaatlerini 'slogan' olarak niteliyor. ÖSS'nin kaldırılmasına yönelik 'ciddi proje' sunulmasını bekleyen ÖSYM Başkanı, hazırlanacak bir proje olursa o zaman değerlendirme yapılabileceğine işaret ediyor. ÖSS'yi kaldırmayı vaat edenlerin mutlaka bir sınav koyacaklarını, bu durumda ise değişen bir şeyin olmayacağını anlatan Yarımağan, şunları söylüyor: "Hatta bugünkü başvuran ve kontenjan tablosu sürerse ve siz ÖSS'yi kaldırırsanız çok daha kötü olur. Bu yıl son sınıf düzeyinde olup da sınava başvuran 801 bin kişi var. Toplam kontenjan ise yurtdışındaki üniversiteler dahil 431 bin. Demek ki 370 bin kişi yine açıkta kalacak. Önce bu tabloyu düzeltmek lazım. İhtiyaç kadar kapasite yok. Bu kapasiteyi artırmak için de çok ciddi projeler yapmak lazım."

Sınavda soru iptali yok

ÖSYM Başkanı, 1 milyon 640 bin öğrencinin girdiği üniversite sınav sorularının iptaliyle ilgili dün itibarıyla kendilerine bir başvurunun gelmediğini açıkladı. Yanlış soru iddiaları olursa bunu uzmanlara incelettireceklerini anlatan Başkan Ünal Yarımağan, "Şu ana kadar bu konuda bir şey gelmedi. Benim tahminim bu sene soru iptalini gerektirecek bir olay yok. Basında çıkanları değerlendiriyoruz, öğretmen, dershane veya kişi başvuruları olabiliyor. Başvuru gelirse değerlendiririz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber