TÜKEDER'den tatilcilere tur uyarısı
Tüketici Derneği (TÜKEDER) Başkanı Necati Yentürk, tüketicilerin herhangi bir haksızlığa uğramaları durumunda, öncelikle acenteden hesap sormaları gerektiğini belirterek, "Bunun için de tatil süresince yararlanacağınız tatil paketine ait tüm tanıtım belgeleri ve sözleşmenizi, yanınızda bulundurun" dedi.
Yentürk, düzenlediği basın toplantısında, tatilini, bir seyahat acentesi kanalıyla geçirmek isteyenlerin, öncelikle bu acentenin yasal olup olmadığını araştırması gerektiğini, bunun için tüketicilerin, seyahat acentesinde TÜRSAB amblemi ve "Seyahat Acentesi İşletme Belgesi" olup olmadığını kontrol etmelerini istedi.
Yentürk, tanıtım broşürlerinde ya da verilen ilanlarda "özellik" olarak belirtilen tüm unsurların, seyahat acentelerinin sorumluluğu altında olduğuna dikkati çekerek, "Yine herhangi bir konaklama yeri hakkında verilen tüm bilgiler, seyahat acentesi tarafından doğruluğu garanti edilmiş bilgilerdir" dedi.
Necati Yentürk, paket tur sözleşmelerine ait usul ve esasları düzenleyen 25137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte, şu hususların yer aldığını hatırlattı:
"Paket tur başlamadan önce, sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur. Seyahat acentesi, paket tur hakkında bilgi isteyen tüketiciye, tanıtım amaçlı broşür vermek zorundadır. Broşürün içerdiği hususlar, seyahat acentesini bağlayıcıdır.
Sözleşmede öngörülen fiyat ve koşullar değiştirilemez. Harç ve benzeri ödemelerdeki değişiklikler halinde acente, turdan önce bunları tüketiciye bildirir. Bu durumda tüketici, herhangi bir tazminat ödemeden sözleşmeden döner ve ödediği bedeli 10 gün içinde geri alabilir.
Tüketici, tura devam etmesinin mümkün olmaması durumunda, harekattan en az 7 gün önce acenteye niyetini bildirerek rezervasyonu başkasına devredebilir.
Acentenin sözleşmeyi feshetmesi halinde tüketici uğradığı zarar oranında tazminat hakkına sahip olur."
Yentürk, tatil yerlerinde, anket doldurmak amacıyla yaklaşan veya parasız eğlenceye çağıran devre tatil pazarlamacılarından uzak durulması uyarısında bulundu.
Tatil sırasında uğranılan haksızlıkların mutlaka belgelenmesi gerektiğini belirten Yentürk, "En azından o an olaya tanık olan kişilerin imzalarıyla bir tutanak tutulmalı, hatta mümkünse fotoğrafla tespit edilmeli ve en geç 30 gün içerisinde hizmet sağlayıcısına ya da acenteye durum bildirilmelidir" dedi.