KKTC'yi geren kurs: Öğretmenler Sendikası, 'AKP laik düzeni bozuyor' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 07:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Tüm okullarda yaz Kuran kursu açılması genelgesi KKTC'de sert tartışmaya yol açtı. Öğretmenler Sendikası, 'AKP laik düzeni bozuyor' dedi

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın (MEB) tüm özel okul, anaokulu ve ilkokul müdürlüklerine gönderdiği yaz kurslarıyla ilgili genelge ortalığı karıştırdı. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), yaz kurslarında öğrencilere imamlar tarafından din eğitimi verileceğinin ortaya çıkması üzerine yaptığı açıklamada, "Hurafe ile eğitim olmaz. AKP laik düzeni bozuyor" denildi.

MEB Müsteşarı Erdoğan Sorakın, din eğitiminin uzman öğretmenler tarafından verileceğini söyledi. Eğitimin imamlar tarafından verileceğini doğrulayan MEB İlköğitim Müdürü Hatice Düzgün, "Bazı okullara Din İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan imamlar gitti" diye konuştu.

Okulların 6 Haziran'da tatile girdiği KKTC'deki laik eğitim tartışması, Hatice Düzgün tarafından 5 Haziran'da okul müdürlerine gönderilen "yaz kursları" düzenleneceğine dair genelgeyle patlak verdi. Bazı bölgelerde köy imamları okullara giderek, müdürlerden yaz kursunda eğitim görecek öğrenci sayısının belirlenmesini istedi.

Camide olmazsa okulda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın arkadaşı olarak bilinen KKTC Din İşleri Dairesi Müdürü Ahmet Yönlüer, geçen yıl din kurslarının camilerde verildiğini, buna "Eğitim yeri cami değildir" diyerek tepki gösterildiğini, bu nedenle de bu yıl kursların okullarda yasal olarak verilmek istendiğini söyledi.

MEB'in bu yıl yaz kurslarını kendisinin düzenlemek istediğini belirten Yönlüer, "Kursları MEB düzenliyor. Geçtiğimiz yıl 'camilerde din eğitimi veriliyor' deniliyordu, şimdi okullarda olacak. Bu yasal bir zemine oturtuluyor" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sorakın da yazın yapılacak eğitim kurslarının içinde din eğitiminin olacağını bildirdi. Sorakın, din eğitiminin, iddia edildiği gibi imamlar tarafından değil, uzman öğretmenler tarafından verileceğini söyledi.

Bu arada yaz kurslarında din eğitimi vermeleri istenmeyen imamların eyleme hazırlandıkları öğrenildi. Tepkilere kızan imamlar, "Eğitim verme haklarının ellerinden alındığını" ileri sürüyorlar.

Geçen yaz camilerde din derslerinin verilmesi konusunda tartışmalar yaşanmıştı. Din İşleri Dairesi Başkanlığı, 100 camide imamlar nezaretinde çocuklara din eğitimi vermişti.

Yaz kurslarıyla ilgili tartışmalar üzerine KTÖS, okul müdürlerine, "okullarınızı imamlara açmayın" çağrısında bulundu. Yaz kurslarında din eğitimine karşı çıkan KTÖS Genel Sekreteri Şenel Elçil, AKP'nin, Yönlüer aracılığıyla laik eğitimi bozmaya çalıştığını ileri sürdü. Elçil, "KKTC Başbakanı bu müftüden talimat alıyor" diyerek şöyle konuştu:

"Kavga edeceğiz. Eski köye yeni âdet olmaz. Kıbrıs Türk halkı laik, Atatürkçü eğitimi savunmaktadır. Çocuklarımızın yaz tatilinden çalınarak Kur'an kurslarına yasal zemin yaratılmak istenmektedir. AKP'nin Kıbrıs'taki memurları, okullara Kur'an kurslarını taşıyarak laik eğitime leke sürmeye çalışmaktadır."

Müdürler tepkili

Suna Encil (Şehit Osman İlkokulu Müdürü): Ben okulda yokken, imamlar gelmiş ve okulda ders vereceklerini söylemişler. Asistanımdan sınıfı açmasını istemişler. Biz de buna tepki verdik. "Tekrar geleceğiz" demişler, ama iki gündür gelmediler.

Mehmet Gürçimen (Gönendere İlkokulu): İmamlar telefon etti. Kurslara katılacak öğrenciler belirlenip sınıf açılsın diye bugüne kadar süre verdiler. Okulların seçilmesi, sadece din kurslarına yasal gerekçe yaratmak.

Güven Varoğlu (Karşıkaya İlkokulu): Okullara imamlar geliyor. Bu kabul edilemez. Laik eğitim düzeninin bozulması için yasal kılıf uyduruluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber