Telekom eski abonelerin gönlünü alacak... Yeni kampanya yolda

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADSL'de yeni kampanya

Okay Eğdirici, çok eleştirilen ADSL kampanyasıyla rekor kırıp tek bir günde 17 bin 500 üye kaydettiklerini söyledi

Türk Telekom'un internet hizmeti sağlayıcı kuruluşu TTnet, son zamanlarda hem reklamlarıyla hem de agresif kampanyalarıyla dikkat çekiyor. Üye sayısını yeni kampanyalarıyla hızla artıran TTnet'in başında 6 aydır Okay Eğdirici var. Kendisine pazarlama uzmanı desek hata etmiş olmayız. 6 ay öncesine kadar farklı alanlardaki pazarlama tecrübeleriyle bilinen Eğdirici, şimdi TTnet'te ve şirketin kabuk değiştirmesi için kolları sıvamış durumda.

50 kişilik personelle yürüyen TTnet kısa zamanda çalışan sayısını ikiye katlayacak. Yenilikler için atak yapan Okay Eğdirici göreve geldiğinden bu yana ilk kez röportaj verdi.

Pepsi'de en tepeye yükseldi

Temizlik, kişisel bakım ürünlerinde dünya devi P&G'de iş yaşamına başlayan Eğdirici, Marsa-Kraft ve ardından da Pepsi Cola'da yöneticilik yaptı. Bugüne kadar Pepsi Cola International'da en yüksek kademeye gelen Türk yönetici olan Okay Eğdirici 4 yıl Pepsi Cola'nın Londra'daki ofisinde Pepsi Cola International Avrupa ve Orta ve Güney Afrika Pazarlama Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

TTnet, Okay Eğdirici için farklı bir alan ve o bu alanda hızla koşmaya başladı. Son dönemde eleştiri oklarının da üzerine yöneldiği TTnet'i Eğdirici ile konuştuk.

Oğlum için geri döndüm

P&G, Marsa-Kraft ve ardından Pepsi Cola'da hızlı tüketilen bunca ürünle ilgili deneyimden sonra şimdi internet dünyasında yöneticilik yapıyorsunuz. Önce Türkiye'ye dönmeye nasıl karar verdiniz?

Oğlum 10 yaşına gelmişti. Oğlumun geleceği için Türkiye'ye dönmemin iyi olacağını düşündüm.

Türk Telekom ve TTnet'le nasıl buluştunuz? Sizce neden sizi yönetici olarak aldılar?

Telekom yöneticileri bence yaratıcı davrandılar. Geçmişi teknolojide olan, telekom operasyonlarını bilen birini işin başına koymayı düşünebilirlerdi.

Deneyim kazandığınız alandaki tüketim alışkanlıklarıyla internet dünyasının ne gibi farklılıkları var?

Sonuçta her iş müşteri odaklı. Müşteriye yakın olan strateji oluşturan yöneticiler bu alana da ayak uydurabilirler. Ürün ile ilgili kullanım alışkanlıkları çok farklı. Müşteri profilini anlamak ve bölümlere ayırmakla ilgili benzer yanlar da var. Bir tarafta tüketim, ürün bitiyor, burada ise sürekli bir kullanım var. Pepsi'de 100 yıldır aynı olan bir formül var ve bu formülü çok az kişi biliyor. Burada ise her ay farklı bir gelişme var. Sürekli değişim yaşanıyor. İnanılmaz bir heyecan var. Açılımları çok fazla. Bağlantı konusu, katma değerli hizmetler, entegre şirketler... Ve insanların hayatlarına farklı boyutlarda giriyorsunuz. Hayatlarını kolaylaştırıyorsunuz, insanları eğlendiriyorsunuz. Ayrıca kurumsal yanı var. Şirketlerin işlerini yapmalarına yardımcı oluyorsunuz.

Günde 17 bin müşteri

Kaç üyeniz var?

3.5 milyon.

Bir kampanya başlattınız. Fiyatlarınızda büyük indirim yaptınız. Bu kampanyanın size geri dönüşü nasıl oldu?

Son iki haftadır bu kampanyanın etkisiyle hızla büyüyoruz. Dün (18 Haziran) 17 bin 500 yeni üye kaydı yaptık.

Bu bir rekor mu?

Evet. Bir günde en fazla üye kaydına ulaşıldı.

Bu yeni kampanyanızla eski müşterilerinizi kandırmış gibisiniz. Çok daha uygun fiyatlara abone oluyor yeni müşteriler, eski müşteriler ise indirimlerden yararlanamıyor. Haksızlık değil mi?

Varolan müşteriler kırgın ama onlara yönelik avantajlarımız da yolda.

Yeni kampanya geliyor

Ne gibi avantajlar olacak?

Şimdi söyleyemem ama kısa bir süre sonra herkes duyacak. Bu tip kampanyalar her sektörde oluyor. Araba alıyorsunuz bir anda yeni kampanya oluyor, garantisi uzuyor, indirim geliyor...

Çok mu eleştirildiğinizi düşünüyorsunuz?

Türk Telekom'un özelleştirme süreci tartışılan bir süreç. Ne zaman bir şey yapsak genelde bardağın boş tarafı görülüyor. İyi anlatabilmemiz lazım yaptıklarımızı. Son kampanyamız etkili bir kampanyaydı ve fazlasıyla ses getirdi.

Her ilde ADSL bağlantısı var mı?

81 ile ulaştık. Milli Eğitim Bakanlığı'nın projesiyle Türkiye'nin en ücra köşelerindeki okullara bağlantı yapıldı. Yeni projeler de olacak.

Tekelsiniz... Diğer oyuncuların önü kapalı. Bu durum ne kadar sürer?

Rekabetin olup olmadığını anlamak için şirketlere bakmak lazım. Bu şirketler pazara ne kadar yatırım yapmış? Diğer ülkelere bakın, oradaki örneklerde yatırımları ve bu yatırımlara ne zaman geri dönüşün alındığını görürsünüz. Acaba bu şirketler ilk 3 sene kâr edebilmiş mi? Yoksa müşteri kazanmak için fedakarlıklarda mı bulunmuşlar? Türkiye'de bunu hangi şirket uzun vadeli planlamış. Planlayan zaten başarılı olur. Yatırım yapar, müşteriye avantajlar sağlar ve bir süre kâr etmemeyi kaldırabilir. Türk Telekom özelleştirildi. Yüzde 55'i yabancıların, diğer kısmı hâlâ devlette. Diğer şirketler için önemli olan uzun vadeli yatırım ve ikna edici olmak. Uzun vadeli düşünen rakip yok.

Staj yaparken mühendislikten pazarlamaya geçtim

Sizin bilişim alanı dışında farklı bir kariyer öykünüz var. Makine mühendisisiniz ama hiç mesleğinizi yapmadınız, neden?

Ankara doğumluyum. Üniversite yıllarına kadar Ankara'daydım. Ortaokulu Deneme Lisesi'nde okudum, sonra Fen Lisesi'ne girdim. Bir yıl AFS programıyla Amerika'ya gittim. Sonra Boğaziçi Üniversitesi'ne girdim. Makine Mühendisliği'nde okudum. İki kere Makine Mühendisliği odaklı staj yaptım. O stajlar sırasında daha farklı ortamlarda olmam gerektiğini düşündüm.

Ne gibi?

Sosyal ilişkilerim kuvvetliydi, daha sosyal ortamlara girmem gerektiğini düşündüm.

Nasıl başladınız işe?

Türkiye'ye gelmeyi planlayan bir yabancı şirketin iki yöneticisine tercümanlık yaptım öğrencilik dönemimde. Benden etkilendiler, onları görüşmeyi düşünmedikleri iş adamlarıyla görüştürdüm. Beni Hollanda'da 5 haftalık bir programa dahil ettiler. Pazarlamanın içine doğru girdim. O dönemde Türkiye'ye yeni gelen P&G ile görüşme yaptım. Okul bitmeden 6 ay önce işim belliydi. 23 yaşındaydım. 1990 yılıydı.

Daha sonra Marsa-Kraft'a girdiniz...

Marsa- Kraft'ta 6 sene çalıştım. 26 yaşındaydım. 'Risk alacaksam hayatta bu dönemde alabilirim' diye düşündüm. Verdiğim en iyi kararlardan biriydi.

Pepsi'de öğrendim rekabet insanı dinamik tutuyor

Bu deneyimlerden sonra daha da hızlı tüketilen kola pazarına girdiniz. Siz rekabeti çok mu seviyorsunuz?

Rekabet insanı dinamik tutuyor. Sürekli tetiktesiniz. Meşrubat dünyası farklı, eğlenceli ve rekabetin çok fazla olduğu bir alan. Pepsi hem Türkiye hem Orta Asya'dan sorumlu olacak birini arıyordu. Hayatımda yaşadığım en ilginç deneyimlerden biriydi. Ben Marsa'ya dönüp ?gidiyorum' dediğimde hiç beklemediğim bir teklifle karşılaştım. Bana bölgesel bir görev vereceklerini söylediler. Pepsi'yi reddettim ama bu kez Pepsi yetkilileri beni görüşme için Amerika'ya davet ettiler. 'Bir hafta sonunu bize ver' dediler. İş çok kızıştı. Ve artık çok profesyonel olmalıydım. Olunabilecek iyi bir noktadaydım ve iki şirketin de benimle ilgili iyi planları vardı. Amerika'ya gittim. Pepsi'yi Amerika'da iyi noktaya getirmiş olan yöneticisi Kola Savaşları kitabının yazarı Pepsi Yönetim Kurulu üyesiyle görüştüm. Ve sonunda Pepsi'ye geçmeye karar verdim.

Mazhar ve Biricik'i evdeki patron anneler için seçtik

Yeni reklamlarınız eleştiriliyor. Biricik Suden ve Mazhar Alanson'lu reklamlar...

Dikkat çekti reklamlar ve biz yeni üye kaydediyoruz. Yalnızca o reklam için değil, diğer reklamlarımız için de şunu söyleyebilirim: İnternet gençlere yönelik ama evdeki patron anne. Anneyi ikna etmeden eve girmek mümkün değil. Annenin kararını yönlendirerek daha hızlı yol alabileceğimizi gördük.

En zor günüm: 27 yaşındayken eleman çıkardım ve çok zorlandım

Bir yönetici sorumluluğunda bir kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldığımda çok zorlandım. Bunu yaptığımda 27 yaşındaydım ve nasıl söyleyeceğimi bilemedim. Benim için zor bir gün olmuştu. Kendimi karşımdaki kişinin yerine koyarak düşündüğüm için ve bir yönetici olarak bunu yapmak zorunda kaldığım için çok üzülmüştüm.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber