Okul öncesi ve özel eğitim öğretmenine nerede nöbet görevi verilir?
Okul öncesi öğretmeninin nöbet görevi; ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlayıp son ders bitiminden 30 dakika sonra sona ereceğinden okul öncesi öğrencilerinin; ders başlamadan önce veliden teslim alınarak son derste sonra veliye teslim edilmesi, günde ellişer dakika teneffüs yapılmadan aralıksız 6 etkinlik saati öğrencilerin başında durulması, çocukların düzenli bir şekilde yemek yemelerinin sağlanması bağlamında gerçekleşmektedir. Özel eğitim öğretmeninin nöbet görevi ise; teneffüs ve yemek saatlerinde sınıfına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam etme bağlamında gerçekleşmektedir. Bu nedenle Okul öncesi öğretmeni ve özel eğitim öğretmenine belirli bir yerde örneğin okul bahçesinde, okul katlarında, nöbet görevi verilemez.
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİNE NEREDE NÖBET GÖREVİ VERİLİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükümleri okul öncesi öğretmenlerinin kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutacaklarını öngörmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün "Müdür Yardımcıları ve ana sınıf öğretmenlerinin nöbet görevi" başlıklı 01.11.2016 tarih ve 12229882 sayılı yazısı ile Ankara Valiliğine yazmış olduğu görüş yazısı tüm tereddütleri ortadan kaldırmıştır.
Bu görüş yazısında; "Yukarıda sözü edilen Yönetmelik maddesi hükümleri açık olup anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenlerinin aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinden yarım saat önce ve yarım saat sonrasında tutacakları nöbetle o günkü nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları Bakanlık Makamınca onaylanan ve Başbakanlıkça uygun görülerek Resmi Gazete'de yayımlanan bir hükümdür." açıklamasında bulunularak Yönetmeliğin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki nöbet görevinin ilk ders başlamadan 30 dakika önce son ders bitiminden 30 dakika sonra tutacakları nöbetle okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları açıklanmıştır.
İşte o görüş yazısı,
Bu hükümlere göre okul öncesi öğretmeninin nöbet görevi; ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlayıp son ders bitiminden 30 dakika sonra sona ereceğinden okul öncesi öğrencilerinin; ders başlamadan önce veliden teslim alınarak son derste sonra veliye teslim edilmesi, günde ellişer dakika teneffüs yapılmadan aralıksız 6 etkinlik saati öğrencilerin başında durulması, çocukların düzenli bir şekilde yemek yemelerinin sağlanması bağlamında gerçekleşmektedir. Bu nedenle okul öncesi öğretmenine belirli bir yerde örneğin okul bahçesinde, okul katlarında, nöbet görevi verilemez.
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİNE NEREDE NÖBET GÖREVİ VERİLİR?
Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin nöbeti" başlıklı 60. maddesi 1. fıkrasında; "(1) Öğretmenlerin okul müdürlüklerince düzenlenen nöbet çizelgesine göre nöbet tutmaları sağlanır. Özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getirirler." hükümleri bulunmaktadır.
Madde hükmünde özel eğitim kurumlarında/sınıflarında görev yapan öğretmenlerin nöbet hizmetleri düzenlenmiştir. Madde hükümlerine göre özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet tutmakla yükümlüdür. Bu öğretmenler nöbet görevini diğer öğretmenlerden farklı olarak teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getireceklerdir.
Bu hükümlere göre özel eğitim öğretmeninin nöbet görevi; teneffüs ve yemek saatlerinde sınıfına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam etme bağlamında gerçekleşmektedir. Bu nedenle özel eğitim öğretmenine belirli bir yerde örneğin okul bahçesinde, okul katlarında, nöbet görevi verilemez.
Ahmet KANDEMİR