Üniversite hastanelerindeki 4/B'lilerin döner sermaye alması için resmi girişim
Türk Sağlık-Sen, üniversite hastanelerinde geçici işçi olarak çalışan ve 5620 sayılı Kanun'la 4/B Statüsüne geçen personellere, döner sermaye ek ödemesi ödenmeyeceğine dair belge imzalatılması üzerine Maliye Bakanlığı, YÖK ve üniversite hastanelerine bir yazı gönderdi.
Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi'nin gönderdiği yazıda geçici işçi olarak çalışırken ödenen döner sermayenin 4/B statüsüne geçtikten sonra ödenmemesinin mali haklarında kayba ve mağduriyete sebep olduğu belirtildi.
Yazıda, 2547 ayılı Yüksek Öğretim Kanununa da atıfta bulunularak, 58. maddede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışan personele de döner sermaye ödenmesi hükmünün yer aldığı ifade edildi. Bu hükme göre 657 4/B'ye göre sözleşmeli olarak çalışan personelin de döner sermayeden faydalandırılmasının kanuni zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
Döner sermaye ödenmemesinin Anayasanın 10. maddesinde belirtilen ?kanun önünde eşitlik? ilkesine aykırı olduğu ve hakkaniyet ilkesini de zedelediğinin altı çizilerek Sağlık Bakanlığında aynı statüde görev yapanlara döner sermaye ödendiği vurgulandı.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, taleplerinin reddedilmesi durumunda kanuna açıkça aykırılık teşkil eden bu durum için dava açarak personelin haklarını arayacaklarını kaydetti. Kahveci, Üniversite hastanelerinin personellerinin Sağlık Bakanlığına geçmelerinden dolayı şikayet ettiklerini hatırlatarak ?İş barışının bozulduğu bir ortamda kimse personelin güle oynaya çalışmasını beklemesin.Üniversite hastaneleri personeline gereken önemi vererek kurumlarında tutmaya çalışmalıdır. Yapılan bu hukuksuzlukla personelin ortalama 300 YTL kaybı olacak? dedi.