YDS'de son yenilikler
Dil öğrencileri nelere dikkat etmeli?
2007 Yabancı Dil Sınavı, 39 bin 263 adayın katılımıyla gerçekleşti. Üç dilde yapılan sınava ağırlıklı katılım, her yıl olduğu gibi bu yılda İngilizce'dendi.
Geçen yıl yaklaşık 28 bin öğrenci 185 barajını geçerek dil alanından tercih yapma hakkını kazanmıştı. Diğer alanlarla karşılaştırıldığında yabancı dil alanı, üniversiteye yerleşme oranının en yüksek olduğu alandır. Zira geçen yıl 28 bin aday, 11 bin 145 dil kontenjanı için tercih yapmıştı. Yani kağıt üzerinde neredeyse %50'lik bir yerleşme oranı söz konusu. Ancak elbette önemli olan adayın, istediği bölüme ve üniversiteye girebilmesi. Genellikle dil alanı öğrencilerinin tercih sırasında, öğretmenlik ve mütercim- tercümanlık bölümleri başı çekiyor. Adayların seçtiği öncelikli diller İngilizce ve Almanca. Son yıllarda Rusça, Japonca, Çince ve Korece de geleceği öngören bilinçli adayların seçimlerinde yer verdikleri bölümler oldu. Üniversite tercihleri başladığında tüm alanlardan, üniversite ve bölüm içeriklerine dair size detaylı bilgiler vereceğiz. Ancak şu süreçte, dil alanı adaylarına kontenjanlarla ilgili bazı ipuçları vermek istiyoruz.
Dilko YDS Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan meslekler rehberinde, dil alanı öğrencileri açısından oldukça çarpıcı rakamlar mevcut. 11 bin'i aşan kontenjanların dağılımına baktığımızda, en çok tercih edilen bölüm olan İngilizce öğretmenliğinin toplam kontenjanı, 820'si Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) olmak üzere devlet ve vakıf üniversitelerinde 4803 olarak karşımıza çıkıyor. Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var; Açık Öğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği'nin statüsü, AÖF bölümlerinden oldukça farklı. Özellikle alan dışı olan adaylar, AÖF İngilizce Öğretmenliği'ni diğer AÖF bölümlerinde olduğu gibi 160 barajını geçerek tercih edebileceklerini sanıyorlar. Oysa bu bölümün kontenjanı sınırlı olduğu için adaylar, YÖSS-DİL puanına göre bu bölümü seçecekledir.Geçen yıl AÖF İngilizce Öğretmenliği'ne en son giren öğrencinin aldığı toplam puan 328,732'di. Dolayısıyla bu bölümü seçecek adayın, bu taban puanı tutturması gerekiyor.
İngilizce öğretmenliğinin hemen ardından mütercim-tercümanlık, genellikle en çok tercih edilen ikinci bölüm olarak adayların tercih listesinde bulunuyor. İngilizce mütercim- tercümanlık bölümlerinin devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam kontenjanı 1103, İngiliz dili ve edebiyatı bölümlerinin toplam kontenjanı da 1833 olarak ÖSYM kılavuzunda yer aldı. İngiliz dil bilimi 113, Amerikan kültürü ve edebiyatı ise Türkiye genelinde 533 öğrenci alma kapasitesine sahip. Toparlayacak olursak, 11 bin 145 dil kontenjanından, 6462'sini İngilizce bölümler oluşturuyor.
Sadece dil alanında değil diğer tüm alanlarda da yıldızı parlayan ?öğretmenlik' bölümünün geçen yılki kontenjan dağılımı diğer dillere göre şöyle sıralanıyor: Almanca Öğretmenliği 733, Fransızca Öğretmenliği 454, Arapça Öğretmenliği 31, Japonca Öğretmenliği 26 adaya yer verme şansına sahip. Önümüzdeki tercih döneminde de aslında kontenjanlarda ciddi bir artış beklemiyoruz. Şayet siz de dil alanından üniversiteye hazırlandıysanız tercih döneminde seçeceğiniz bölümlerin kontenjanlarını mutlaka dikkate almalısınız.
Tercih dönemi söz konusu olduğunda, ÖSYM'den adayları rahatlatacak bir haber geldi. Daha gerçekçi ve isabetli tercihler yapılabilmesi için ÖSYM, bu yıl üniversitelerin bölümlerine giren en son öğrencinin başarı sırasını da kontenjanlar kılavuzuna koyacak. Dolayısıyla adaylar, istedikleri bölümlere en son giren adayın başarı sırasıyla, kendi başarı sıralarını karşılaştırarak, rasyonel bir tercih listesi oluşturma şansına sahip olacak. Biz rehber öğretmenler bu sırayı daha önce elde hesaplayarak, öğrencilerin tercihlerini yapıyorduk. Unutmayın ki, en güvenilir yöntem başarı sırası göz önünde tutularak tercih yapılmasıdır. Bu durum tüm alan öğrencileri için geçerlidir.
Dil alanı öğrencilerini yakından ilgilendiren diğer bir konuysa, ÖSYM'nin kontenjanlar kılavuzunda yer alan, yüksek öğretim programlarının özel koşulları. Dil öğrencileri mutlaka seçecekleri bölümlerin özel koşullarını okuyarak tercihte bulunmalılar. Mesela, İngilizce'den YDS'ye giren bir öğrenci, Almanca'dan tercih yapmak istiyorsa, mutlaka kılavuzun özel koşullar sütununu okumalıdır. Bu yılın özel koşullarını 2007 kılavuzunda öğreneceğiz. Ancak örnek vermek gerekirse; geçen yıl, İngilizce'den YDS'ye giren bir öğrenci, İstanbul Üniversitesi'nde yer alan Almanca bölümleri tercih etme hakkına sahip değildi. Çünkü, İstanbul Üniversitesi sadece Almanca'dan YDS'ye giren öğrencilere Almanca bölümlerini seçme hakkını veriyor. Aynı şekilde Marmara Üniversitesi Almanca Öğretmenliği bölümü geçtiğimiz yıla kadar İngilizce'den YDS'ye giren adayları alıyordu. Ancak geçen yıl konulan özel koşulla beraber, bu bölümü de artık sadece Almanca'dan YDS'ye giren öğrenciler seçebilecek. Dolayısıyla ÖSYM kılavuzu dil alanı öğrencilerinin eline geçer geçmez önce bu özel koşulları okumalılar.
Yabancı dil alanıyla ilgili tercih rehberliği, diğer alan rehberliklerinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla dil alanı öğrencileri üniversite ve bölüm tercihlerinde bulunurken mutlaka kendilerine kariyer planı çıkarabilecek kadar dil alanıyla ilgili bilgi sahibi olan bir rehber uzmandan destek almalılar. Kağıt üzerinde seçebilecekleri bölüm sayısı sınırlı gözükse de, doğru bir planlamayla uluslararası iş akışında bu öğrenciler kendilerine kolayca yer bulabilirler.