İstihdam paketinde sona doğru...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam Paketi çerçevesinde, İşsizlik Fonu'nu etkin kullanmak için çalıştıklarını açıklayan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, ?1 milyon kişiye mesleki eğitim vereceğiz. Fonu bu amaçla da kullanacağız? dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, güncel tartışmalara ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. BUGÜN Gazetesi'ni ziyaret eden Başesgioğlu, özellikle İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanımı konusunda önemli bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

ÖDENEK ARTACAK

Hazırladıkları yeni ?İstihdam Paketi? yle ilgili ilk açıklamaları yapan ve bu konuyu bu çerçevede ele aldıklarını vurgulayan Başesgioğlu, şöyle devam etti: ?Bugün fonda 26 milyar YTL düzeyinde bir kaynak var. Bu paranın çokluğu eleştirilmemeli. Fon bugün sağlıklı yollarla değerlendirilmekte ve artmaktadır. Keşke bu tür birkaç fon daha olsa. Çünkü bu tür fonlar uluslararası alanda itibar sağlıyor. Yine örneğin faiz dışı fazlaya olumlu katkı yapıyor. Bugün, bu oran binde 3. İstihdam paketi içinde bu fonun kullanımı kolaylaştıracak düzenleme olacak. Bu tür bir hazırlık içindeyiz. Yararlanma şartları esneyecek, ödenen miktar artacak.?

TOBB'UN ÖNERİSİ VERİMSİZ

Başesgioğlu, bu fonun ayrıca mesleki eğitim amacıyla da kullanılmasını planladıklarını belirterek, şunları söyledi: ?Büyük sorunlarımızdan biri mesleki eğitim. Bu fonu 1 milyon kişiye mesleki eğitim vermek için de kullanacağız. Bunun için fonun yasasında değişiklik gerekiyor. Bu çalışma içindeyiz. Yeni düzenleme yapıldığında, hem örgütlerinden hem üniversitelerden hem belediyelerden hem kamu kuruluşlarından bu amaca yönelik proje isteyeceğiz.? TOBB'un, ?Fonun faiz geliri ile 2 yıl süreyle yeni istihdam edilenlerin primleri karşılansın? yönündeki önerisini de değerlendiren Çalışma Bakanı, bu öneriyi değerlendirerek bir hesap yaptıklarını belirterek, ?Bu önerinin prim maliyeti 4.2 milyar YTL. Faiz geliri ise 3.8 milyar YTL. Önerinin fonun azalması yönünde etki yapacağını gördük. Ayrıca 2 yıl sonra ne olacağı da belirsiz. Bu nedenle önerinin verimli olmadığını düşünüyoruz? dedi.

REFORM İÇİN YENİ ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanı Sezer'nin iadesi sonrası ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu tasarısıyla ilgili de bilgi veren Başesgioğlu, bunun yeni parlamento açılır açılmaz yeniden Meclis'e gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Kamu çalışanlarıyla ilgili standartları, bozma kararına uygun olarak uyumlaştırmak istediklerini belirten Çalışma Bakanı, memurlarla ilgili normlarda Anayasa değişikliğinin de gündeme gelebileceğini söyledi. Reformun Türkiye'deki istihdamı artırmak için de önemli olduğunu belirten Bakan, şöyle devam etti: ?Türkiye, çalışanlar açısından 20-25 senede yaşlı bir ülke kategorisine girecek. Bu Avrupa ülkelerinden daha hızlı bir süreç. Bugün Türkiye'de 1 emekliye 1.8 çalışan düşüyor. Bu 1'e 4 olmalı. Reform yürürlüğe girerse, ancak 2015'te 1'e 2.1'e ulaşacağız.?

İSTİHDAM VERGİSİ YÜKSEK

İstihdam paketi içinde, istihdamın maliyetinin düşürülmesi için de çalışma yaptıklarını belirten Murat Başesgioğlu, şöyle devam etti: ?Bu maliyete OECD ülkelerinden fazla. İşgücü maliyeti içinde yüzde 42.7'ye denk geliyor. Bunu kademeli düşürme peşindeyiz. Ayrıca ilk defa işe alınanlarının primlerini daha düşük tutmak ya da Hazine tarafından ödenmesini sağlamak gibi çalışmalar da yapıyoruz.? Başesgioğlu ayrıca son teşvik sisteminin de önemli bir istihdam artışı sağladığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber