İlaç fiyatlarında her yıl beş AB ülkesi referans alınacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Temmuz 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç fiyatları belirlenirken AB üyeleri arasından her yıl en az 5, en fazla 10 ülke ''Referans ülke'' olarak belirlenecek.

Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Karar, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, fiyatların belirlenmesinde Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasından her yıl en az 5, en fazla 10 ülke ''referans ülke'' olarak Sağlık Bakanlığı'nca belirlenerek bir tebliğle duyurulacak. Belirlenen referans ülkeler ancak 4 ay önceden ilan edilmek şartıyla değiştirilebilecek.

ENDÜŞÜKFİYAT: Depocuya satış fiyatı olarak tanımlanan referans fiyat, belirlenen ülkeler içinde ruhsatlı ve piyasada satışı olan orijinal ürünün depocuya iskonto hariç en düşük satış fiyatı olacak. Ancak, ilgili ürünün imal veya ithal edildiği ülkeler, referans ülkelerin dışında olup bu ülkelerde referans ülke fiyatlarının altında belirlenmiş bir depocuya satış fiyatı varsa, depocuya satış fiyatı düşük olan ülkedeki fiyat, referans fiyat olarak kabul edilecek. Euro'nun kullanılacağı referans fiyat takibinde ulusal ya da uluslararası veri tabanları kullanacak olan Sağlık Bakanlığı, bu hususta hizmet alabilecek. Orijinal ürünler referans fiyatı geçmemek kaydıyla, jenerik ürünlerse referans fiyatın yüzde 80'ine kadar ''depocuya satış fiyatı'' alabilecek. ''Hastane ambalajlı ürünler'' için ürünün perakende satışta olan diğer ambalajlarından, birim fiyatı en ucuz olanın en az yüzde 10 altında birim fiyatı olacak şekilde perakende satış fiyatı belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber