SP seçim beyannamesini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, yeni meclisin 11. cumhurbaşkanını seçeceğini ifade ederek, "Çünkü ayağının tozuyla meclise gelmiş olan milletvekilleri yeniden bir seçim faaliyetinin içine girmeyi göze alamazlar" dedi.

Kutan, Saadet Partisi Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında partisinin seçim beyannamesini açıkladı.

Seçim beyannamesinin içeriğine ilişkin bilgi veren Kutan, 22 Temmuzdayapılacak genel seçimlerin tarihi önem taşıdığını söyledi.

AK Parti ve CHP'nin toplumda gerginlik meydana getirerek, bundan siyasirant elde etme gayreti içinde olduğunu öne süren Kutan, iktidara geldiklerinde birlik, barış ve huzur ortamını tesis edeceklerini, gerginlik ve kamplaşmaları ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Türkiye'de 30, 40 yıldan beri ihtiyaç duyulduğunda korkuya dayalı birtiyatro oyunu sahnelendiğini iddia eden Kutan, bu oyunu, AK Parti'nin"Aman oylarınızı bölmeyin, israf etmeyin aksi halde CHP gelecek", CHP'nin ise "Aman oylarınızı bölmeyin, aksi halde irtica hortlayacak,laiklik elden gidecek" şeklinde oynadığını savundu.

Kutan, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin ülkede gerginliği artırdığınıve AK Parti'nin bu süreci kullanarak, mağdurları oynadığını savundu.

Seçim çalışmalarının "eşit ve adil şartlarda" cereyan etmediğineyönelik söylemlerde bulunulduğunu anımsatan Kutan, hükümetin uydurmabazı temel atma ve açılış törenlerini bahane ederek, devletin bütünimkanlarını, devlet bürokratlarının tamamını kullanarak, seçimçalışmaları yaptığını iddia etti. Kutan, "Dolayısıyla biz diyoruz kiiktidara geldiğimizde Seçim ve Siyasi Partiler kanunlarını baştan sonaciddi anlamda gözden geçirip, değiştireceğiz. En önemlisi de yeni sivilbir Anayasa yapacağız" dedi.

Türkiye'nin mevcut ekonomi anlayışıyla ayağa kalkmasının mümkünolmadığını, Saadet Partisi'nin ekonomi anlayışının mutlaka gündemegetirilip uygulanması gerektiğini söyleyen Kutan, bu anlayışı, "Ahlaki temelli, sosyal donanımlı, yatırımı, üretimi, ihracatı ve o arada daadil bir bölüşümü hedef alan pazar ekonomisi" olarak açıkladı.

Ekonomi yönetimini IMF alarak, yeniden milli iradeye teslimedeceklerini, AB ile yapılmış olan Gümrük Birliği Anlaşması'nı mutlakatadil edeceklerini anlatan Kutan, ekonomi yönetimini ciddi birotoritenin altında bir araya getireceklerini, Merkez Bankasının mevcutstatüsünü değiştireceklerini söyledi.

Kutan, geri kalmış bölgelerde devletin ekonomik yatırımlar yapmaya devamedeceğini, milli kaynakların harekete geçirileceğini, özelleştirmeuygulamalarının bütünüyle değiştirileceğini, finans sektöründe yabancıların payının yüzde 15 ile 20 arasında sınırlandırılacağını kaydetti.

Eğitimi sil baştan ele alacaklarını, manevi kalkınmanın en önemli aracıolarak kullanacaklarını söyleyen Kutan, şöyle devam etti:"Bu 8 yıllık kesintisiz, zorunlu, çağ dışı eğitim uygulamasını mutlaka ortadan kaldıracağız. Üniversiteye girişlerdeki katsayı adaletsizliğiniortadan kaldıracağız. Üniversitelerimizdeki kışla düzeni yerine, özgürüniversitelerin ortaya çıkması gayreti içinde olacağız. Bunun için de YÖK'ü mutlaka bu şartlara uygun hale getireceğiz veya yeni bir düzenlemeyapacağız. Üniversitelerdeki kılık kıyafet zulmünü ortadan kaldıracağız. Milli bir eğitim ve öğretim sistemini gerçekleştireceğiz.

ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI

Açıklamanın ardından Kutan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Birgazetecinin, Anayasa Mahkemesinin, "Anayasa değişiklik paketinin iptaliistemini reddetmesine" ilişkin sorusu üzerine Kutan, AK Parti'nin,Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini iyi yönetemediğini iddia etti.

Seçimden sonra meclisin yeniden teşekkül edeceğini ifade eden Kutan, şunları söyledi:"Yeni meclis teşekkül ettikten sonra aşağı yukarı 10-15 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmaları başlayacak ve bu yeni meclis 11.cumhurbaşkanını seçecek. 'Efendim 367 şartı varken acaba cumhurbaşkanıseçilebilir mi?'

Bizim kanaatimiz cumhurbaşkanı seçilir. Çünkü cumhurbaşkanı seçilmediği takdirde meclis yenilenecek, yeniden seçime gitme mecburiyeti var. Bu itibarla ayağının tozuyla meclise gelmiş olan milletvekilleri yeniden bir seçim faaliyetinin içine girmeyi göze alamazlar. Dolayısıyla ne yapıp edecekler, bir anlaşmaya varacaklar ve cumhurbaşkanını da seçecekler. "Kutan, daha sonra 12 Ekim'de referandum yapılacağını, büyük ihtimalle milletin referandumda, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine onay vereceğini" söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber