Dolara karşı sigorta

Türkiye'de ilk kez dövizde anlık yaşanabilecek alım-satım mağduriyetine karşı sigorta başlatıldı. Doğa Sigorta, banka ile müşteri arasında döviz-alım satımı sırasında yaşanan anlık zararı karşılıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Mart 2019 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolara karşı sigorta

Dövizdeki dalgalanma sigortacıları da harekete geçirdi. Türkiye'de ilk kez bir sigorta şirketi tarafından dövizde anlık yaşanabilecek alım-satım mağduriyetine karşı sigorta poliçesi ürünü satılmaya başlandı.

Doğa Sigorta tarafından geçen yıl ağustos ayında yaşanan finansal saldırı sonrası oluşturulan sigorta, banka ile müşteri arasında döviz-alım satımı sırasında yaşanan anlık zararı karşılıyor. Doğa Sigorta CEO'su Nihat Kırmızı "Bu sigortayı şimdilik bir bankayla başlattık. Bankadan döviz alıp satarken bazen mağduriyet oluyor. Diyelim siz ekranda doları 5.30'dan görüp aldınız. Ama banka 5.32'den size satmış. Biz bu anlık zararı karşılıyoruz" diye konuştu.

KAPKAÇA DA SİGORTA

Ağustostaki dalgalanmada bu tür anlık zararların yaşandığını hatırlatan Kırmızı "Müşteri 20 bin liralık alım yaptığını sanıyor ama hesabına 19.500 lira geçiyor. Bu durumun ispatı yapılınca zararı anında ödüyoruz. Şu an bu sigorta ürünü Türkiye'de sadece bizde" dedi. Ayrıca 'Mobil Güvence Sistemi' kapsamında cep bankacılığı zararını da karşıladıklarını anlatan Kırmızı "Cep telefonu bankacılığı kullanırken bazı saldırılar olabiliyor. Burdaki mağduriyeti 100-200 liralık poliçeyle girediyoruz. 12 bin liraya kadar zararı karşılıyoruz.Bu zararı bazen banka karşılamayabiliyor" dedi. Kırmızı "Öte yandan ATM'den para çektiniz, aracınıza giderken gaspa uğrarsanız bu da bu paketin içinde. Ödemeyi yapıyoruz" dedi.

2 bine yakın bayileri ile hizmet verdiklerini belirten Kırmızı, sektörün trafik sigortasındaki zararının devam ettiğini de belirtti. Kırmızı "Cezalar arttı ama zarar düşmüyor. Çok kaliteli arabalara ve yenilenen yollara rağmen kazalar azalmıyor. Demek ki bir trafik eğitimi eksikliği var. Hala maalesef kemeri önden değil arkadan takan büyük bir kesim var. Çocuk yaşta eğitim başlatılmalı. Bu konuda kamuya sektör olarak destek veririz" diye konuştu. Kırmızı, trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması olduğu için artık şirketler arasında fazla bir fiyat kalmadığını da anlattı.

2018 yılını 1.7 milyar ciro ile kapattıklarını da anlatan Kırmızı "Hasar ödemlerinde hızlıyız. Hiçbir şekilde müşteri mağduriyetine mahal vermiyoruz. Trafik sigortasında gün içinde bildirim olursa bazı evraklar istiyoruz. Elimize ulaştıktan sonra hızlıca inceleme yapılıyor. Zaman kaybı olmuyor" dedi.

KATILIM BÜYÜYOR

Katılım sigortacılığını ilk başlatan şirket olduklarını da belirten Kırmızı "Geleneksel sigortacılığın yayında bir pencere oluşturduk katılım sigortacılığı da yapıyoruz. Ama şu an yetersiz büyümesi lazım. Duyuldukça ilgi artıyor. Bazı katılım bankaları ile çalışmaya başladık" diye konuştu.

SENARYO YAZANLARI DİNLEMİYORUZ

Doğa Sigorta CEO'su Nihat Kırmızı, dövizdeki dalgalanmanın durması için dünyadaki krizin bitmesi gerektiğini söyledi. Kırmızı bu konuda şunları söyledi: "2018 yılı kötü başlamamıştı ama bazı arizi durumlar oldu. Finansal saldırı sonrası dövizin ve ardından enflasyonun artışını gördük. Ama biz senaryo yazanları dinlemiyoruz. Dolar 11 lira olur diyen bile vardı. Bazı şirketler zora düşebilir bu normal. Çünkü dünyada bir kriz var. Almanya'ya gidin 10 yıl önceki Almanya'yı göremezsiniz. ABD ve İngiltere de aynı şekilde. Bunun bize yansıması normal. Ayrıca komşularımızda büyük sıkıntılar var. Ama felaket senaryolarının hiçbiri olmaz. Geçmişte de gördük. Dolarda dalgalanma yaşanacaktır ama stabil hale gelmesi için öncelikle dünyadaki krizin bitmesi lazım. Döviz artar mı diyorlar. Bilmiyorum. Biliyorum diyene de inanmıyorum. Tahminlerde bulunan ekonomistlerin çoğu yanıldı."

YAŞAR KIZILBAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber