Milletvekiline var, sekreterine yok

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Listelere giremeyen milletvekilleri de 15 Temmuz'da 3 aylık maaşlarını alacak. Milletvekilleri bir hafta karşılığında 24 bin YTL maaş alırken, sekreterleri sadece bir haftalık fark alacak

Milletvekilleri, genel seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına karar verilmesiyle, 15 Temmuz'dan itibaren bir hafta karşılığında 24 bin YTL'lik 3 aylık peşin maaş almaya hak kazanırken, aynı cömertlik, milletvekili sekreterleri için gösterilmedi. TBMM Başkanlığı, aday listelerinde yer verilmeyen milletvekilleriyle çalışanlar başta olmak üzere geçici görevli yaklaşık 390 sekreter ve danışmanın 22 Temmuz itibarıyla Meclis'le ilişiklerinin kesilmesi için çalışma başlattı.

'Gidiyorsunuz'

Birim amirliklerinden personele, "Hazırlanın, 22 Temmuz'da kurumlarınıza dönüyorsunuz, yazılarınız hazır, sadece bir haftalık maaş alacaksınız" diye haber gönderilmesi TBMM çatısı altında huzursuzluk yarattı.

TBMM Genel Sekreterliği'nin, "Hiçbir geçici Meclis'te kalmayacak" şeklindeki talimatı üzerine, sadece listelere alınmayan milletvekilleriyle çalışan sekreter ya da danışmanlar değil, tüm geçici personelin kurumlarına dönmesi için hazırlık başlatıldı.

Hastalanan personele "sevk kâğıdı" verilmesi de durduruldu. Genel Sekreterlik'ten, "Herkes gitsin kurumundan sevk alsın" talimatı verildiği bildirildi. TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca ise telefonları yanıtsız bıraktı. Aralarında 15 yıllık çalışanların da bulunduğu 390 geçici personel, kendi kurumlarındaki maaşlarını almaya devam ederken, Meclis'in kadrolu personelinin maaşıyla kendi maaşları arasındaki farkı TBMM'den alıyordu. Böylece maaşlar ortalama farkla birlikte yaklaşık 1500 YTL oluyordu. Kurumlarına gönderilecek geçici personele, sadece 15-22 Temmuz arasındaki bir haftalık süre için fark ödenecek. Bu ödeme toplamda bir kişinin aldığı ortalama 600 YTL'lik fark dikkate alınarak 150 YTL olarak belirlendi. Maaşın bir anda 450 YTL eksik yatırılması kararı, personel arasında şaşkınlık yarattı.

Bir koltuğa çift maaş

Meclis Başkanlığı, bir haftalık süre için milletvekillerine 3'er aylık toplam 24 bin YTL maaş ödemeye hazırlanıyor. Seçimden sonra göreve başlayacak olan milletvekilleri de 3'er aylık maaşlarını alacak. Eski milletvekili tekrar seçilmişse yeniden maaş almayacak. Ancak Meclis Başkanlığı, yenilenen her milletvekili koltuğu için yeniden maaş ödeyeceğinden toplamda bir koltuk için 48 bin YTL maaş ödemiş olacak.

Meclis'in kurumlarına göndereceği personelin yeni milletvekilleriyle işe başlayabilmesi için, kurumlarına resmi olarak dönüp yeniden işe başlaması gerektiği belirtiliyor. Geçici personel, eski çalıştıkları milletvekilinin ya da partisinin referansıyla, Meclis'e yeni giren bir milletvekiliyle çalışabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber