Özelleştirilen kurumların personelinde güvenlik çıkmazı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirilen Türk Telekom, Atatürk ve Antalya Havalimanı, Mersin ve İzmir Limanı ile Petkim gibi şirketlerde güvenlik krizi ortaya çıktı. Daha önce bu stratejik kurumlarda çalışacaklar için güvenlik ve arşiv araştırması yapılırken, özel şirket konumuna geçen şirketlerde alınacak personel yapılacak incelemeye formül bulunmaya çalışılıyor.

Alıcılarının büyük bölümü yabancı ortaklı olan ve son dönemde birer birer Özelleştirme İdaresi tarafından satışı yapılan kamu kuruluşlarında, güvenlik sorununa çözüm bulunmaya çalışılıyor. Güvenlik açığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. ÖİB'nin stratejik önemi bulunan bu kurumlarda çalışacaklar için güvenlik soruşturması istediği yazıda özellikle İzmir Limanı'na alınacakların arşiv taramasından geçirilmesini istedi. ÖİB'nin bu talebi Emniyet Genel Müdürlüğü'nce reddedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının ancak kamu kurumlarında çalışanlar için yapıldığını hatırlatarak, özelleştirilen bu kurumlarda çalışacaklar için böyle bir işlemin söz konusu olamayacağının altını çizdi.

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ÖİB'nin bu talebinin altında, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'nın konuyla ilgili çok önemli gizli bir yazısının yattığı ifade edilirken Adalet Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili yasal duruma ilişkin görüş istendiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber