YÖK'ten, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde, baraj notu açıklaması
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) yakın zamanda üniversitelerce yapılacak sözlü sınavlar öncesinde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında uygulanması gereken baraj notları hakkında açıklama yaptı!
Bildiğiniz gibi, 23 Mart 2019 tarihinde Yükseköğretim Kurulu tarafından merkezi olarak Anadolu Üniversitesine yaptırılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yazılı aşaması tamamlanarak sonuçlar 12 Nisan 2019 tarihinde ilan edildi.
"Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"nin "Sözlü Sınav" başlıklı 13 üncü maddesinde yer alan; "Yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday, yazılı sınavın Başkanlıkça merkezi olarak veya kurumlarca müstakil olarak yapılmasına bakılmaksızın, ilgili kurumlarca sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır...." hükmüne göre üniversiteler tarafından kadro sayının beş katına kadar aday yazılı sınav sonuçlarına yakın tarihlerde sözlü sınava alınacaklar.
Bu doğrultuda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından üniversiteler tarafından sözlü sınav aşamalarına başlanmadan bazı sorular hakkında yazılı bilgilendirmede bulunulmuştur.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının görüşünde özetle;
1- Görevde yükselme sınavında; yazılı sınavdan 100 puan üzerinden en az 60 puan alanların; sözlü sınavdan 100 puan üzerinden en az 70 puan alanların, yani aritmetik ortalaması 100 puan üzerinden en az 65 puan olanların başarılı olarak kabul edilmesi gerektiği,
2- Unvan değişikliği sınavında ise; yazılı sınavdan 100 puan üzerinden en az 60 alanların; sözlü sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alanların başarılı kabul edileceği; ancak yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalama alınmak suretiyle hesaplanan unvan değişikliği başarı puanının yüz tam puan üzerinden en az 70 puan olanların başarılı kabul edilmesi gerektiği,
İfade edilmiştir.
İlgili yönetmelikte; görevde yükselme sınavında, yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı olmak için alınması gereken puanlar net olarak belirtilmesine rağmen unvan değişikliği sınavı için yalnızca yönetmeliğin 19 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar." denilmektedir. Yine aynı yönetmeliğin Görevde Yükselmeye İlişkin Esaslar üst başlığı altında 14 üncü maddesinde: "Başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınmak suretiyle tespit edilir." ifadesi yer almaktadır. (Ayrıca sözlü sınava ilişkin açıklamalar da aynı üst başlık altında yer almaktadır.)
Yükseköğretim Kurulunun açıklaması yönetmeliğin eksikliğini gidermek adına yapılmıştır. Yönetmeliğe göre unvan değişikliği yazılı sınavından 60 puan alanların başarılı sayılması ve sonrasında unvan değişikliği sözlü sınavından 70 puan alanların başarılı sayılması, ancak başarı puanı (yazılı ve sözlü sınav sonucu aritmetik ortalaması) 70 olmayanların başarısız sayılması doğru bir yorum olarak gözükmemektedir.
Her iki sınavda da başarılı olup ortalama olarak 70 puanı sağlayamayanların, sıralamaya giremedikleri için değil aritmetik ortalama sebebiyle başarısız sayılmaları ve atanamama durumları ortaya çıkmaktadır.
Elbette Yükseköğretim Kurulunun unvan değişikliği sınavı için böyle bir açıklama yapmasının sebebi yönetmeliğin 19 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan "... en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar." ifadesi olduğu anlaşılmaktadır. Ancak yönetmeliğin tanımlar kısmında belirtildiği gibi görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü/yazılı sınavları ayrı ayrı sınavlar olup, bunlara ilişkin tüm açıklamaların (sınav konusu, baraj puanı, başarı puanı vb.) yönetmelikte de ayrı ayrı ifade edilmesi gerekmektedir.
Mevcut yönetmelikte unvan değişikliği sınavı için yazılı ve sözlü sınav baraj puanları, sözlü sınav konuları Görevde Yükselmeye İlişkin Esaslar üst başlığında yer almaktadır. Başarı (baraj) puanı gibi basit bir hususta uygulama farklılıklarına, kafa karışıklıklarına yol açmamak için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının anılan yönetmelikte hızlıca değişiklik yapmasının doğru olacağı düşünülmektedir.
Yavuz Selim KAPLAN