Kavurucu sıcaklar geri döndü

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye balkanlar ve orta Akdenizden gelen sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Sıcaklığın 4 derece daha artarak, özellikle batıda 40 derecenin üstüne çıkması bekleniyor. Özellikle saat 17.00'den sonra sıcaklık maksimum seviyeye çıkacak.

Türkiye son yılların en sıcak yazını yaşıyor. Aşırı sıcaklar tüm yurtta hayatı olumsuz etkiliyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının Temmuz ayı ortalamalarının 8-10 derece üzerinde seyrettiğini belirtti. Türiye'nin özellikle batı kesimlerinde, bugün de hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

Yeni sıcak hava dalgası, başta Marmara ve Ege bölgesi olmak üzere, etkisini sürdürüyor. İstanbul'da 40 derece olması beklenen hava sıcaklığı yüzde 60 nem oranıyla birlikte daha da yüksek hissedilecek.

Ege'de hava sıcaklığı gölgede 38 ile 44 derece arasında değişiyor. İzmir ve Manisa valilikleri sıcakların mevsim normalleri üzerine çıkması nedeniyle hamile, engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan kamu çalışanlarının, bugün ve yarın idari izinli sayılacağını açıkladı.

Hava sıcaklığının, dün gölgede 41 derece olarak ölçüldüğü Edirne'de de engelli, hamile ve kronik hastalığı bulunan kamu çalışanlarına bugün de idari izinli.

Sıcakların yarın mevsim normallerine inmesi bekleniyor.

Dün, Marmara Bölgesinde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, yaptığı açıklamada, dün Marmara Bölgesinde kaydedilen en yüksek sıcaklık değerleriyle ilgili bilgi verdi. Buna göre, Edirne'de 43, Kırklareli'nde 41, Balıkesir'de 40, Bursa'da 39, Çanakkale, Kocaeli ve Sakarya'da 38 derece sıcaklık kaydedildi. İstanbul'da ise hava sıcaklığı; Göztepe'de 39, Pendik'te 37 ve Bakırköy'de 36 derece olarak ölçüldü.

Macaristan'da geçen hafta, aşırı sıcaklar nedeniyle yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.

Ulusal Tıp Merkezi Başkanı Ferenç Falus, başkent Budapeşte'de yaptığı açıklamada, ?15-22 Temmuz'da, hava sıcaklığı ortalaması ülkenin büyük bölümünde 30 derecenin üzerindeydi. Bu dönemde ülkenin orta kesimlerinde, diğer yılların yaz mevsimleriyle kıyaslandığında ölüm oranı da yüzde 30 arttı? dedi.

Falus, sadece Macaristan'ın merkezinde geçen hafta 230 kişinin sıcaklar nedeniyle öldüğünü söyledi. Sıcaklar nedeniyle can kaybının daha fazla olmasından endişe ettiklerini belirten Falus, geçen cuma Macaristan'ın Kiskunhalas bölgesinde hava sıcaklığının 41,9 dereceye çıktığını ve ilk kez bölgede hava sıcaklığının bu kadar yükseldiğini kaydetti. Ölenlerin büyük bölümünü yaşlıların oluşturduğu belirtiliyor.

Avrupa'nın güneydoğusundaki sıcak havalar da, orman yangınları ve ekonomik zarara neden oldu.

Sırbistan'da Tarım Bakanlığı, ülkenin tarım ürünleri hasadının sıcaklar nedeniyle yüzde 30 azaldığını açıkladı. En ağır hasarı da sebze, soya ve tahıl ürünlerinin gördüğü belirtiliyor.

Kuzey Avrupa ise, şiddetli yağışların neden olduğu sellerle boğuluyor. Olağandışı bu hava koşullarının nedeninin ise, iklim değişikliğinden kaynaklandığı endişeleri var.

Bulgaristan'da, pazartesi günü hava sıcaklığı 45 derece olarak ölçüldü ki bu, ülkede kayıtların tutulmaya başlamasından sonra belirlenen en yüksek sıcaklık.

Yunanistan'da yüzlerce orman yangını çıktı, söndürme çalışmalarına katılan bir uçağın pazartesi günü düşmesi sonucu iki pilot hayatını kaybetti.

İtalya'da da bir orman yangınına müdahale etmeye çalışan bir söndürme uçağı düştü, üç pilot hayatını kaybetti.

Makedonya'da ise binlerce itfaiye görevlisi, asker ve halk, ülkenin en büyük ikinci kentinde çıkan yangının kente ulaşmasını önlemek için yoğun çaba harcadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber