MEB, il dışı atamada yine iptal hakkı verecek mi?
Milli Eğitim Bakanlığı, il dışı öğretmen atamalarında sonuçları 24 Haziran 2019 tarihi itibariyle açıkladı. Şimdi sorun, her yıl verilen ve sistemi bozan iptal hakkının bu yıl da verilip verilmeyeceği...
Her yıl "sonradan çıkan özre bağlı durumlar hariç iptal edilmeyecektir" ibaresi yer alır duyuruda.
Fakat her yıl atama iptal hakkı verilir.
Bu yıl ataması (özre bağlı) iptal edilen öğretmenin eski görev yerinde boş kadro olmaması durumunda kurumlarında norm fazlası olacaklardır. Yani puanları fazla olsa da norm fazlası olacaklardır.
Aslında bu alan biraz sıkıntılı çünkü mevzuatta bu yönde bir düzenleme yok. Geçmiş uygulamalar eski görev yerinde boş kadro yoksa boş kadro olan başka bir kuruma atanması yönünde.
Bu yıl duyuruda iptal ile ilgili madde şöyle:
"26. İller arası görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir. Ancak bunlardan yer değiştirmeleri gerçekleştirildikten sonra Yönetmelikte belirtilen mazeretlerden biri oluşanların atamaları, görev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla iptal edilebilecektir. Ancak atama işlemini iptal ettirmeleri nedeniyle önceki görev yerlerinde alanlarında norm kadro bulunmayanlar, hizmet puanına bakılmaksızın norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlenecektir. Öğretmenlerin atama iptali istekleri sırasında bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekmektedir."
Sonradan özrü oluşanlar (evlenme, sağlık...) iptal hakları var. Onlar için de norm fazlası olma kuralı var.
MEB özrü olmayana iptal hakkı verecek mi?
MEB'in il dışı atamalarda iptal hakkı vermesinde aslında kamu yararı da var devlet en azından yolluk/ harcırah ödememiş olacak.
Burada asıl sorun bu kurumları tercih ettiği halde puanı yeterli olmadığı için atanamayanların engellenmesi.
MEB aslında iptal başvurusunu kabul edip ayrıca bir ilke imza atarak iptallerden boşalacak kadrolara atama yapabilir.
İsteğe bağlı il dışı atamalarda öğretmenin boşalttığı kadroya atama yapılmadığından iptal işlemi çok da zor değil.
Ciddiyet yönünden eleştiri konusu edilebilir fakat bunun yolunu her yıl açan bakanlık yada siyasi mekanizmalar.
Gelecekte bu durumlar yani keyfi iptaller için 1-2 yıl yer değiştirme talebinde bulunamama gibi yaptırımlar değerlendirilebilir. Yani düzenleme yapılarak evet iptal hakkınız var ama gelecek yıl başvuru yapamazsınız denilebilir. Fakat bunun hukuki alt yapısı kurulmalıdır. Bu yıl uygulanması mümkün değildir çünkü önceden konulmuş kural yoktur.
MEB iptal hakkı verecekse bir an önce açıklamalıdır.
Öğretmenler tatile girmeden tebliğ edilmeli yazışmaya kağıt israfına gerek kalmadan MEBBİS üzerinden açılacak bir buton ile başvuru alınmalıdır.
Maksut BALMUK