Beyin hasarları için yeni umut

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 17:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ciddi kafa travması geçiren ve 6 yıldır bilinç düzeyi en alt seviyede olan bir hasta beynine verilen uyarıcı elektrik akımı sayesinde yeniden konuşmaya ve yemek yemeye başladı.

ABD'de üretilen bir aygıt, beyninde hasar oluşan hastalar için umut oldu. 6 yıldır ?bilinç düzeyi en alt seviyede' olan bir hasta, vücuduna yerleştirilen aygıtın ardından iyileşme belirtileri göstermeye başladı.

ABD'deki JFK Johnson Rehabilitasyon Enstitüsü'nden Dr. Joseph Giacino, uyarıcı elektrik akımı verilmeden önce hastanın sadece gözünü ya da parmağını biraz kıpırdatabildiğini, şimdiyse konuşabildiğini, bazı hareketleri yapabildiğini ve sorulara derhal cevap verebildiğini belirtti.

Giacino, ailesinin adının açıklanmasını istemediği 38 yaşındaki hastanın artık yemekleri çiğneyebildiğini, yutabildiğini ve suni beslenmeye ihtiyaç duymadığını da ifade etti.

İngiliz Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Josef Fins de yöntemin diğer hastalar üzerinde de işe yaraması halinde, bu başarının bilinç düzeyi en alt seviyede olan hastaların tedavisinde yeni bir çığır açacağını söyledi.

KOMA YA DA BİTKİSEL HAYATLA KARIŞTIRILMAMALI

Bilinç düzeyi en alt seviyede olan hastaların komadaki ya da bitkisel hayattaki hastalarla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan doktorlar, bilinç düzeyinin en alt seviyede olması durumunda hastaların bazen uyanma belirtileri gösterdiklerini ancak derin bilinç kaybının devam ettiğini belirttiler.

Ancak biliminsanları, yöntemin etkili olabilmesi için beynin ön bölümündeki önemli bazı yerlerin zarar görmemiş olması gerektiğine dikkat çektiler.

Bu yöntem özellikle Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılıyor. İleri Parkinson vakalarında hastaların beyni elektrikle uyarılıyor. Uyarı, hastaların titremelerini, kasılmalarını, hareket etme zorluklarını yok ediyor ya da azaltıyor. Mini elektrik şoku, beynin bir bölgesine batırılan elektrotlarla yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber