İzmir'de, aile hekimliği yönergesine yürütmeyi durdurma kararı
Arzu ÇETİK / İZMİR, (DHA)
İZMİR Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, İzmir İli Aile Hekimliği Yerleştirme ve Görevlendirme Yönergesi ile ilgili açtıkları davada, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini açıkladı.
Dr. Kaptaner, ?Sözde Aile Hekimliği uygulama inadı devam ettikçe bizler de hem mesleki haklarımızı hem de yurttaşlarımızın sağlık hakkını korumak için hukuksal mücadeleye devam etmeye kararlıyız? dedi.
İzmir Tabip Odası'nın, İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı aile hekimliği yerleştirmelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptaline yönelik olarak, İzmir Valiliği'ne açtığı davada, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın gerekçesinde İl Salık Müdürlüğü'nün yönetmeliğe aykırılık oluşturan yönergeyle hukuka aykırı olarak hizmet puanları kesinleşmeden yerleştirme yaptığı belirtildi. Ayrıca aile hekimliği görevlendirilmelerinin gerekli eğitimleri alanlar arasında yapılması gerektiği şartının da yönergede dikkate alınmadığı kaydedildi. Bu yüzden İl Sağlık Müdürlüğü'nün hazırladığı yönergenin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün bu karara, 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz hakkı bulunduğu kaydedildi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün karara itiraz edeceği, resmi web sitesinde açıklandı.
Mahkeminin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, yönergeye göre sağlık görevlililerin hizmet puanlarına göre yerleştirme yapıldığını, ancak daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan hizmet puanlarının yanlış olduğunu iddia etti. İtiraz süresi beklenmeden ve puanlar kesinleşmeden sağlık görevlililerin aile hekimliği kapsamında yerleştirmelerinin yapıldığına dikkat çeken Dr. Kaptaner, ?Yerleştirmeler hukuksal olarak sakat bir noktaya geldi. İzmir 2'nci İdare Mahkemesi de öncelikle buna dayanarak yürütmeyi durdurma kararı verdi? dedi.
Bölge İdare Mahkemesi'nin yapılacak itirazları reddettiği taktirde, Sağlık Müdürlüğü'nün bu yönergeye ilişkin yaptığı yerleştirmeler ve imzaladığı sözleşmeler ile uyguladığı bütün işlemlerin, hukuki dayanaktan yoksun kalacağını, geçersiz olacağını belirtti.
Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'nü tekrar uyardıklarını ifade eden Dr. Kaptaner, ?Yol yakınken bu dayatmadan vazgeçin. Sözde Aile Hekimliği uygulaması inadı devam ettikçe bizler de hem mesleki haklarımızı hem de yurttaşlarımızın sağlık hakkını korumak için hukuksal mücadeleye devam etmeye kararlıyız? diye konuştu.
Aile hekimliği uygulamasının yabancı dayatması olduğunu iddia eden Dr. Kaptaner, ?Sağlık ocaklarını, sağlık ekiplerini yeniden güçlendirelim. Onlara Türkiye'ye daha iyi sağlık hizmeti verebilme fırsatını tanıyalım? dedi. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanacak Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile primini ödeyemeyenin sağlık hizmeti alamayacağını da öne sürdü.