Ders Kitapları Yönetmeliği'ndeki değişikliğin yürürlüğü durduruldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
T.C.
DANIŞTAY
İDARİ DAVA DAİRELERİ
KURULU
YD.İtiraz No:2007/20

İtiraz Eden (Davacı) : Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası
Vekili : Av. Mahmut Nedim Eldem
Cinnah Cad. Willy Brant Sokak No:18-Çankaya/ANKARA
Karşı taraf (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı-ANKARA
İstemin Özeti :Danıştay Sekizinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 29,11.2006 günlü, E:2006/4453 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi Aylin Bayram'ın Düşüncesi : Dava konusu Yönetmeliğin 1. maddesine yönelik itirazın kabulü, 2, maddesine yönelik itirazın ise reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı Hüseyin Yıldız'ın Düşüncesi : itiraz dilekçesinde ileri sürülen
nedenler, Danıştay Sekizinci Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden, itirazın kabulü gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca gereği görüşüldü: Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nde değişiklik yapan 2 Ağustos 2006 günlü, 26427 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 1. maddesindeki "Eğitim Aracı" tanımında yer alan "dışında kalan" ibaresi ile 2. maddesinde yer alan "Ancak, eğitim araçlarından yerel düzeyde hibe ve alımlarda yapılacak inceleme, bu maddede belirtilen hükümler çerçevesinde, il milli eğitim müdürlüklerince kurulacak komisyonlarca yapılır. Bu komisyonlarda alan uzmanı veya her ikisi de bulunabileceği gibi eğitim yöneticileri de olabilir Valilik onayı ile kurulacak komisyonlar; en az üç, en fazla yedi kişiden oluşur" tümcesinin iptali ve yürütmenin durdurulması İstemiyle açılan davada; Danıştay Sekizinci Dairesince verilen ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin bulunan 29 11.2006 günlü, E:2006/4453 sayılı karara, davacı itiraz etmekte ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 52. maddesinde "Eğitim araç ve gereçleri, eğitim kurumlarında kullanılacak ders kitapları ile öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı eğitim malzemesini, milli eğitimin genel amaçlarının gerçekleşmesine yararlı olacak diğer eserleri ve eğitim araç ve gereçlerini kapsar" hükmü; 53. maddesinde de; "Milli Eğitim Bakanlığı, kendisine bağlı eğitim kurumlarının eğitim araç ve gereçlerini, gelişen eğitim


DANIŞTAY
İDARİ DAVA DAİRELERİ
KURULU
YD.İtiraz No: 2007/20

teknolojisine ve program ve metotlara uygun olarak sağlamak;*'geliştirmek, yenileştirmek, standartlaştırmak, kullanılma süresini ve telif haklarım ve derç kitabı fiyatlarını tespit etmek, paralı veya parasız olarak ilgililerinin yararlanmasına sunmakla görevlidir." hükmüne yer verilmiştir
3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevlen Hakkında Kanun'un 8. maddesinin (f) bendinde, satın alınması veya imal edilmesi öngörülen eğitim araç ve gereçlerini eğitime katkıları ve ekonomik yönden incelemek, uygun görülenleri ilgililere bildirmek, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının görevleri arasında sayılmıştır.
Anılan yasal düzenlemelerin uygulanması amacıyla çıkarılan ve 17.1999 günlü, 23742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları İnceleme Yönetmeliğimin tanımlar başlıklı 4. maddesinin (e) bendinde, eğitim aracının, öğretim programlarının amaçlarının gerçekleştirilmesinde yararlanılabilecek basılı olan veya basılı olmayan eseri, (g) bendinde ise; basılı olmayan eğitim aracının; film, çizgi, film, film şeridi, slayt, video kaseti, resim, fotoğraf, tablo, plak, ses kaseti, disket, CD (Compact Disk), CD-Rom, atölye makine ve teçhizatı ile laboratuvar araç gereçleri ve benzerlerini ifade edeceği hükme bağlanmış, devamı maddelerinde de eğitim araçlarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca hangi esas ve usullere göre inceleneceği düzenlenmiştir.
17,3,2004 günlü, 25405 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesi ile; 29.5.1995 günlü, 22297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliğinin adı "Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği" olarak değiştirilmiş ve Yönetmeliğin 5 maddesi ile 4. maddesine tanımlar eklenerek, eğitim aracının; Ders kitabı, öğretmen kılavuz kitabı, öğrenci çalışma kitabı, bilgi iş ve işlem yaprakları, t©mel ders kitabı dışında kalan ve derslerin öğretiminde yararlanılan diğer basılı eserler ile film, film şeridi, slayt, video kaseti, resim, fotoğraf, tablo, plak, ses kaseti, disket, CD (Kompakt disk), atölye makine teçhizatı, laboratuvar araç-gereci ve benzeri basılı olmayan araçları ifade edeceği' belirtilmek suretiyle Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları İnceleme Yönetmeliği'ne paralel bir düzenleme getirilmiş, aynı Yönetmeliğin, ana Yönetmeliğin 31, maddesini değiştiren 19. maddesi ile de Bakanlığın satın alacağı eğitim araçlarının incelenmesi için başvurunun Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına yapılacağı düzenlenmiştir.
Anılan düzenlemeler ile, milli eğitimin genel amaçlan ve eğitime katkıları çerçevesinde eğitim araç ve gereçleri kapsamlı bir şekilde tanımlanmış, bu doğrultuda üretilmesi ya da satın alınması öngörülen eğitim araç ve gereçlerinin incelenmesi ve uygun görülenlerin ilgililere bildirilmesi görevi de 3797 sayılı Yasanın 8. maddesine uygun olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına verilmiştir.

T.C.
DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
YD. İtiraz No; 2007/20
Dava konusu Yönetmelik değişikliği ile eğitim aracı yeniden tanımlanarak; programın alanının gerektirdiği standart donanım kapsamında okul 've"" kurumların atölye ve laboratuvarlarında yer alması gereken makine, teçhizat, eğitim deney seti ve benzeri ekipmanın; sıra, masa, tahta, tv. bilgisayarı, tepegöz, dijital ölçüm aletleri, deney tüpü, yoğaltım malzemeleri ve benzerleri dışında kalan, öğretim programlarını destekleyen ve derslerin öğreniminde yararlanılan basılı eserler ile film, slayt, video kaseti, resim, fotoğraf, tablo, ses kaseti, disket, CDr yer küre, harita, atlas ve benzeri araçların eğitim aracı olduğu belirtilmek suretiyle eğitim aracı tanımı daraltılmış, eğitim araçlarının eğitim-öğretim programların/ destekleyici nitelikte olduğu kabul edilmiş ve süregelen uygulamalarında bu doğrultuda olduğu bazı makine ve teçhizat Yasa ile getirilmiş olan denetim ve gözetim dışında bırakılmıştır. Bu hali ile düzenleme Milli Eğitim temel amaçları yönünden hizmet gereklerine aykırı bulunduğundan, anılan maddede yer alan "dışında kalan" ibaresinin yürütülmesinin durdurulması gerekmektedir.
Ancak anılan maddede yer alan "dışında kalan" ibaresinden önce sayılan araç ve gereçlerden bir kısmı (sıra, masa gibi) eğitim aracı olmayıp donatım aracı olması nedeniyle bu malzemelerin yeniden yapılacak düzenlemede kapsam dışı kalacağı ve eğitim aracı kapsamına dahil olacak araç ve gereçlerin neler olacağının bu konuda araştırma ve geliştirme yapmakla görevli bulunan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile birlikte yapılacak bir çalışma ile belirleneceği de açıktır.
Dava konusu Yönetmeliğin 2. maddesinde yer alan "Ancak, eğitim araçlarından yerel düzeyde hibe ve alımlarda yapılacak inceleme, bu maddede belirtilen hükümler çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce kurulacak komisyonlarca yapılır. Bu komisyonlarda alan uzmanı veya uzmanların yanı sıra Türkçe ve resim iş öğretmenlerinin biri veya her ikisi de bulunabileceği gibi eğitim yöneticileri de olabilir Valilik onayı ile kurulacak komisyonlar; en az üç, en fazla yedi kişiden oluşur" cümlesine gelince;
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca eğitim araç ve gereçlerinin eğitimin amacına uygunluğunu incelemek ve karara bağlamak Talim ve Terbiye Kurulu'nun görevleri arasında sayılmıştır. Buna göre düzenlemelerde herhangi bir ayırım da yapılmadığından eğitim araçlarının yerel veya genel düzeyde incelenmesi konusunda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının belirlenmiş olması nedeniyle, dava konusu Yönetmelikle Yasanın bu hükmüne aykırı olarak yerel düzeyde hibe ve alımlarda Başkanlığın görevlerinin başka bir birime bırakılmasında mevzuata uyarlık bulunmamaktadır
Davalı idare tarafından, eğitim araçlarında çeşitliliğin arttığı, bütün eğitim araçları taleplerinin merkezi bir İncelemeye tabi tutulmasının, teknik ve insan kaynaklan açısından

T.C.
DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD. İtiraz No: 2007/20
olanaksız hale geldiği, değişikliğin yürürlükteki satın alma mevzuatına uygun olduğu öne sürülmekte ise de, 3797 sayılı Yasanın 8. maddesi uyarınca eğitim sistemini, eğitim plan ve programlarını, bütün ders araç ve gereçlerini araştırmak, geliştirmek ve uygulama kararlarını hazırlamak ve bu doğrultuda eğitim araç ve gereçlerini inceleyerek uygun bulmak konusunda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tek yetkili birim olması ve görevini yerine getirirken ilgili ana hizmet birimlerinin hazırladıkları programlar çerçevesinde ülke çapında bir eğitim ve öğretim sistemini belirlemesi gereği gözönünde bulundurulduğunda bu iddiaya İtibar edilmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, olayda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27 nci maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, davacı itirazın KABULÜNE ve dava konusu Yönetmeliğin uyuşmazlığa konu ibarelerinin yürütülmesinin durdurulmasına, 14.6.2007 günü oyçokluğu ile karar verildi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu

Danıştay Başkanvekili 2. Daire Başkanı 11. Daire Başkanı
Sinan Yörükoğlu Mustafa Birden Mustafa İlhan Dinç

5. Daire Başkanı 13. Daire Başkanı 12. Daire Başkanı
Turan Falcıoğlu Faruk Öztürk Yücel Irmak
X
XX
10; Daire Başkanı 6. Daire Başkanı 12. Daire Üyesi
Mehmet Ünlüçay Bekir Aksoylu Kenan Atasoy
XX XX
6. Daire Üyesi 11. Daire Üyesi 6. Daire Üyesi
Banu Dilcin Ahmet Hamdi Ünlü Nazlı Koçer
XX
11. Daire Üyesi 5. Daire Üyesi 2. Daire Üyesi
İzge Nazlıoğlu Salih Er Murat Cebeci
XX XX


T.C.
DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD. İtiraz No: 2007/20


5. Daire Üyesi 11. Daire Üyesi 13.Daire Üyesi
Günay Erden Nihat Turan Suna Türkoğlu
X
2. Daire Üyesi 5. Daire Üyesi 13. Daire Üyesi
Kırdar Özsoylu Sadri Bozkurt Turan Karakaya

2. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi 13. Daire Üyesi
Ayla Günenç Cem Erbük Zümrüt Öden
XX
6. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi
Zeynep Yılmaz Nüket Yoklamacıoğlu ibrahim Berberoğlu
XX XX

12, Daire Üyesi 12. Daire Üyesi
Muzaffer Dilek Erkan Cantekin

T.C.
DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD. İtiraz No: 2007/20

KARŞI OY
X- Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde Öngörülen koşulların dava konusu Yönetmeliğin 1. maddesine yönelik olarak bakılan uyuşmazlıkta gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin Daire kararma yapılan itirazın reddi oyuyla, karara karşıyız.


12, Daire Başkanı 5.Daire Üyesi
Yücel Irmak Günay Erden


T.C.
DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD. İtiraz No: 2007/20

KARŞI OY

XX- Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 ncı maddesinde öngörülen koşulların dava konusu Yönetmeliğin 2. maddesine yönelik olarak bakılan uyuşmazlıkta gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin Daire kararma yapılan itirazın reddi oyuyla, karara karşıyız.


12. Daire Başkanı 10. Daire Başkanı 12. Daire Üyesi
Yücel Irmak Mehmet Ünlüçay Kenan Atasoy

11. Daire Üyesi 5. Daire Üyesi 2. Daire Üyesi
Ahmet Hamdı Ünlü Salih Er Murat Cebeci

13. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi 10. Daire Üyesi
Zümrüt Öden Nüket Yoklamacıoğlu İbrahim Berberoğlu
K/G-23.6.2007

T.C.
DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/2163
Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Eğitim-Sen Eğitim Bilim
Kültür Emekçileri Sendikası.
Vekili : Av, Mahmut Nedim Eldem-Cinnah Cad., VVilly Brandt Sok., No:13,
Çankaya-Ankara.
Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı-Ankara,
İsteğin özeti : 13-4.2007 günlü, 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlan Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğimin 7. maddesinin 1. bendinin (ç) alt bendinin iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi: B. Ufuk Kadıgil.
Düşüncesi : Anılan Yönetmeliğin 7. maddesinin 1. bendinin (c) alt bendi yönünden 2577 sayılı Kanun'un 27/2. maddesinde öngörülen koşullar gerçekleşmiş olduğundan, yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin birinci savunması alınıp yeni bir karar verilinceye kadar kabulüne karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür,
Danıştay Savcısı : Semra Şentürk.
Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanabilmesi İçin, davalı idarenin savunmasının alınması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi'nce işin gereği düşünüldü:
Bir hiyerarşik normlar sistemi olan hukuk düzeninde alt düzeydeki normların, yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa'dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzüklerden almaktadır Dolayısıyla; bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm getirmesi mümkün bulunmamaktadır. Belirtilen hiyerarşinin, yönetmelikler bakımından bir ifadesi niteliğini taşıyan Anayasa'nın 124. maddesinde de; Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelik çıkarabilecekleri kuralına yer verilmiştir.
Belirtilen genel hukuk ilkesi ışığında ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurum yöneticiliklerine atanacaklara ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevlen Hakkında Kanun'un 56. maddesine dayanılarak çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlan Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği, 13.4.2007 günlü, 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve-11.1.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlan Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 'ni yürürlükten kaldırmıştır.


TC, DANIŞTAY
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/2163
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Disiplin Cezalarının Çeşitleri ile Ceza Uygulanacak Fiil ve Haller" başlıklı 125. maddesinin (C) bendinde, "aylıktan kesme"; memurun, brüt aylığından 1/30-1/8 arasında kesinti yapılması olarak tanımlanmış ve bu cezayı gerektiren fiil ve haller belirtilmiştir. Yine anılan maddenin (D) bendinde, "kademe ilerlemesinin durdurulması"; fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulması olarak tanımlanmış ve bu cezayı gerektiren fiil ve haller belirtilmiştir. Söz konusu Kanun'un "Uygulama" başlıklı 132. maddesinin 4. fıkrasında; kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezası verilenlerin; valilik, büyükelçilik, müsteşar, müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı ve daire başkanlığı görevlerine atanamayacakları kuralına yer verilmiş ve anılan maddenin 5. fıkrasında; atamaları Bakanlar Kurulu Karan ile yapılanlar hakkında da 4. fıkra hükmünün uygulanacağı kurala bağlanmıştır. Bu düzenlemeler ile, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesini durdurma cezası alanların atanamayacakları görevler sınırlı bir biçimde belirlenmiştir.
Bununla birlikte, 13.4.2007 günlü, 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlan Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği'nin "Yönetici olarak atanacaklarda aranacak gene! şartlar" başlıklı 7. maddesinin 1. bendinin dava konusu (ç) ait bendinde; "Aylıktan kesme veya maaş kesimi cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak." koşuluna yer verilmiştir. Bu düzenlemenin doğurduğu hukukî sonuç; söz konusu disiplin cezalarından daha ağır bir disiplin cezası alanların, anılan Yönetmelik kapsamında kalan eğitim kurumlarına yönetici olarak atanmak amacıyla başvuruda bulunabilme olanağının olmamasıdır,
657 sayılı Kanun'un 132. maddesinde belirli görevler için öngörülmüş olan bir "atama koşulu"nun, alt düzeydeki bir hukuksal norm uyarınca bu Yönetmelik kapsamında kalan eğitim kurumlarına yönetici olarak atanmak isteyenler açısından da geçerli hale getirilmesi, üst düzeydeki hukuk normunda yer almayan bir konunun alt düzeydeki bir hukuksal norm ile genişletilmesi anlamını taşıdığı tartışmasızdır,
Açıklanan nedenlerle, anılan Yönetmeliğin 7. maddesinin 1. bendinin dava konusu (ç) alt bendi yönünden yürütmenin durdurulması isteminin davalı İdarenin birinci savunması alınıp yeni bir karar verilinceye kadar kabulüne, kararın tebliğinin 2577 sayılı Kanun'un 27. maddesinin 4. bendi hükmü uyarınca memur eliyle yaptırılmasına, 10.7.2007 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

Başkan Mustafa BİRDEN

Üye
Kamuran
ERBUĞA

Üye
Ayfer
ÖZDEMİR*

Üye Ayla GÜNENÇ

Üye
Nurben
ÖMERBAŞ


T.C. DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No : 2007/2163
AZLIK OYU (X)
Uyuşmazlığın niteliğine ve davanın durumuna göre. yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin birinci savunmasının alınmasından sonra incelenmesine karar verilmesi gerektiği görüşüyle çoğunluk kararma katılmıyorum.
Üye
AylaGÜNENÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber