MEB, rehberlik hizmetleri yönetmeliğini madde madde eleştiriye açtı

Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği Değerlendirme Formu Anket sayfasında Yönetmeliği, madde madde eleştirilebilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2019 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB, rehberlik hizmetleri yönetmeliğini madde madde eleştiriye açtı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından aşağıdaki açıklama yapılmıştır.

"2023 Eğitim Vizyonunun ana hedeflerinden biri olan "Rehberlik Hizmetleri İhtiyaçlara Göre Yeniden Yapılandırılacak" maddesinin alt hedeflerinden birisi de rehberlik hizmetleri mevzuat alt yapısının yeniden yapılandırılmasıdır. Bu hedefler kapsamında 10.11.2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin yeniden ele alınarak değerlendirilmesi için Genel Müdürlüğümüzce bir çalışma başlatılmıştır.

Bu kapsamda, Yönetmeliğin sahada yansımasını görmek; yürütülen rehberlik hizmetleri ile ilgili sorun tespiti ve mevcut durum analizi yapmak; süreç sonunda ihtiyaç olması halinde Yönetmelikte gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Anket Programı (MEB ANKET) sistemine yüklenen "Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği Değerlendirme Formu" ile söz konusu Yönetmelik görüşe açılmıştır. Konuyla ilgilenen her kesimin katılımını hedefleyen çalışma hakkında ayrıntılı bilgileri içeren yönerge formun giriş kısmında yer almaktadır. Yönergede belirlenen kurallar dahilinde doldurulacak her görüş ve öneri Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilecektir. "

Yönetmeliğin madde madde eleştirilebildiği Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği Değerlendirme Formu Anket sayfasında ise şu açıklama yer almaktadır.

"Değerli Katılımcı, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği 10.11.2017 tarih ve 30236 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte yer alan hükümler iki eğitim-öğretim dönemi boyunca sahada uygulanmıştır. Genel Müdürlüğümüzce, yönetmeliğin sahada yansımasını görmek; yürütülen rehberlik hizmetleri ile ilgili sorun tespiti ve mevcut durum analizi yapmak; süreç sonunda ihtiyaç olması halinde yönetmelikte gerekli değişiklikleri yapmak amacıyla bir çalışma başlatılmıştır.

Ayrıca Bakanlığımızca yayımlanan 2023 Eğitim Vizyonunun ana hedeflerinden biri olan Rehberlik Hizmetleri İhtiyaçlara Göre Yeniden Yapılandırılacak maddesinin alt hedeflerinden birisi de rehberlik hizmetleri mevzuat alt yapısının yeniden yapılandırılmasıdır. Bu hedeflere ulaşmak için de rehberlik hizmetleri ile ilgili mevzuatın yeniden ele alınması ihtiyacı doğmuştur. Tüm bu açıklamalar kapsamında geniş katılımlı bir çalışma ile rehberlik hizmetleri mevzuatında güncelleme ve yapılandırma yapmak ve konuyla ilgilenen her kesimin görüşüne başvurmak amacıyla bu değerlendirme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan form bazı bağımsız değişkenlerin analiz edilmesi amacıyla ön sorular ile başlayıp daha sonra yönetmeliğin tüm maddeleri ile devam edecek şekilde tasarlanmıştır.

Ön sorular doldurulduktan sonra karşınıza çıkan yönetmelik maddelerinden görüş vermek istediğiniz maddenin/fıkranın/bendin altına bu madde/fıkra/bent ile ilgili;

1- Yaşanan Problemi

2- Çözüm için önerdiğiniz madde değişikliğini (maddenin önerdiğiniz son halini)

3- Maddenin değişiklik gerekçesini eksiksiz yazmanız gerekmektedir. Eğer yeni bir madde/fıkra/bent eklemek istiyorsanız yukarıda sayılan basamaklara geçmeden önce açılacak linkte yeni madde/fıkra/bent seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.

Anket doldurulurken aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:

a) Yazılacak tüm görüş ve öneriler Yönetmeliğin bir maddesiyle ilişkilendirilecektir.

b) Yukarıda sayılan üç basamak eksiksiz tamamlanacaktır. Herhangi birinin eksik olduğu görüş ve öneriler dikkate alınmayacaktır.

c) Rehberlik hizmetleri yönetmeliğiyle ilişkisi olmayan görüş ve öneriler dikkate alınmayacaktır.

d) Yönetmelikle düzenlenemeyecek; konusu kanun veya başka bir hukuki düzenleme kapsamına giren görüş ve öneriler dikkate alınmayacaktır.

e) Başka mevzuatı ilgilendiren görüş ve öneriler dikkate alınmayacaktır.(Örneğin: Özlük hakları, atama vb. konular)

f) Yazılacak görüş ve önerilerde toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı ifadeler yer alamaz.

g) Hakaret, küfür, aşağılayıcı ifadeler içeren görüş ve öneriler dikkate alınmamakla birlikte sahipleri hakkında gerekli adli ve idari soruşturma hakkı saklı tutulacaktır.

Değerlendirme formunu doldurmak tamamen gönüllülük esaslı olup formu dolduran kişilerin g) maddesindeki haller dışında kimlik bilgileri, kesinlikle kayıt altına alınmayacaktır, yayımlanmayacaktır, hiçbir kişi, kurum, vb. oluşumla paylaşılmayacaktır.

Yönetmeliğe sunacağınız katkılardan ötürü şimdiden teşekkür ederiz."

Rehberlik hizmetleri değerlendirme formuna ulaşmak için tıklayınız.

Eleştirinize örnek olması açısından;

1-Rehber Öğretmenlerin çalışma süresinin ne kadar olacağı hususu ise Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin "Çalışma Saatleri ve İzinler" 37 maddesindeki; "(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve rehberlik öğretmeninin çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir.

(2) Rehberlik servislerinde görevli rehberlik öğretmenlerinin çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir. Günlük çalışma saatleri eğitim-öğretim kurumunun özellik ve ihtiyaçlarına göre okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu elemanlar izin ve tatillerini diğer öğretmenler gibi kullanırlar.

(3) Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda izin ve tatil dönemlerinde görevlendirilebilir." hükümleri ile düzenlemiştir.

Fakat 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun, öğretmenlerin aylık ve ek ders karşılığı görev yapacakları ders sürelerini belirlediği için 657 sayılı kanunun 99. maddesindeki çalışma saatleri öğretmenlere uygulanamaz.

Dolayısıyla öğretmenlerin çalışma saatleri 439 sayılı Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunda düzenlendiğinden Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin "Çalışma Saatleri ve İzinleri" başlıklı 37. maddesi 2.fıkrasındaki; "...rehberlik öğretmenlerinin çalışma süreleri haftalık 30 iş saatidir." hükümleri ile çalışma süresi düzenlenemez.

Yukarıda izah ettiğimiz üzere Rehber Öğretmenlerin Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri statüsünde 15 saat aylık karşılığı ders görevi, 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilmesi gerekmektedir.

2-Rehberlik öğretmeninin görevleri başlıklı 34. maddesi 1 fırkasındaki; "(1) Rehberlik öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar: ff) Sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapar." nöbetle ilgili hususları eleştirilebilir

3-Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğin; "Çalışma saatleri ve izinler" 37. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli uzmanlar ve rehberlik öğretmeninin çalışma saatleri ve izinleri ile ilgili konular, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99, 102, 103, 104 üncü maddeleri esaslarına göre düzenlenir." hükümlerine, Cebri veya Mecburi Çalıştırmaya İlişkin Uluslararası Sözleşmenin "öğretmenler, öğrenciler cebri veya mecburi çalıştırmadan muaf tutulur." hükümlerine, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar." hükmü ve izinlerle ilgili maddelerine ve Anayasanın "angarya yasaktır" ve "Dinlenmek, çalışanların hakkıdır." Hükümlerine, Danıştay On ikinci Daire Esas No: 2014/4470 Karar No: 2016/3903 ve 15/06/2016 tarihli kararına göre göre Kanun ile Yönetmelik ile getirilmeyen ve normlar hiyerarşisine aykırı olarak yetkililerce; rehber öğretmenler, tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda kanunen izinli oldukları izin ve tatil dönemlerinde günlük 3 saat ücret karşılığı zorunlu/resen görevlendirilmeleri yasal ve hukuki değildir. Bu faaliyetlere katılımda gönüllülük esas alınmalıdır. Bu tür görevlendirmelerde gönüllülük esasına göre hareket edilmesi, istekli olan rehber öğretmenlere tercih danışma komisyonlarında görev verilmesi daha uygun olacaktır."

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber