İşinizin yarısını dövizle yarısını YTL ile yapın!
TÜRKİYE FİNANS: "DÖVİZLE BORÇLANMAYIN DEMEK, TÜRKİYE GERÇEKLERİNE AYKIRI"
Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin "Dövizle borçlanmayın" uyarılarının Türkiye'nin gerçekleriyle uyuşmadığını söyledi. Nacar, "Türkiye'de yabancı para ile borçlanmamak demek, Türkiye'deki yabancı kaynakların finansman sağlama olanaklarını yok etmek demek. İşi döviz ve YTL ile, kurla oynamak olmayanlar, yaptığı işin yarısını YTL'yle, yarısını dövizle yapsın'' diye konuştu.
Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin "Dövizle borçlanmayın" açıklamasını eleştirdi.
Nacar, Özince'nin açıklamasının Türkiye'nin gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek, "Türkiye'de yabancı para ile borçlanmamak demek, Türkiye'deki yabancı kaynakların finansman sağlama olanaklarını yok etmek demek. Yabancı para ile borçlanmayın diyebilmek, Türkiye'nin gerçeğine aykırı bir olay. İşi döviz ve YTL ile, kurla oynamak olmayanlar, yaptığı işin yarısını YTL'yle, yarısını dövizle yapsın'' diye konuştu.
TÜRKİYE FİNANS'A 100 MİLYON DOLARLIK MURABAHA SENDİKASYONU
Türkiye Finans'ın HSBC liderliğindeki 16 bankadan oluşan konsorsiyumdan 100 milyon dolar tutarında murabaha sendikasyonu almasına ilişkin imza töreni Çırağan Sarayı'nda yapıldı.
Töreninde konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, 6 ay önce 1 yıl vadeyle aldıkları 50 milyon euroluk sendikasyon kredisinin ardından, bu yıl içinde ikinci sendikasyon kredisine imza attıklarını belirtti. Bu noktaya gelmelerinde Türkiye ekonomisindeki ve siyasetindeki istikrar ortamının önemli rol oynadığına vurgu yapan Nacar, önümüzdeki 6 ay içinde miktarın ve vade süresinin 2 katına çıkacağı, maliyetlerin ise düşeceği yeni bir murabaha sendikasyonuna imza atabileceklerini kaydetti. Nacar, ''Türkiye Finans'ı gelecekte çok daha aktif olarak göreceksiniz, Türkiye Finans dünya piyasalarında daha fazla söz sahibi olacak'' dedi.
"İŞİNİZİN YARISINI DÖVİZLE, YARISINI YTL İLE YAPIN"
İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nacar, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin ''dövizle borçlanmayın'' uyarılarının Türkiye gerçeklerine uymadığını söyledi. ''Dövizle borçlanmamanın alternatifi nedir?'' diye soran Nacar, Türkiye'de işini takip eden ve karlılığı iyi olan sektörler için dolar veya YTL üzerinden borçlanmanın o kadar da önemli olmadığını vurguladı. Nacar, ''İşi döviz ve YTL ile, kurla oynamak olmayanlar, yaptığı işin yarısını YTL'yle, yarısını dövizle yapsın'' önerisinde bulunarak, bu şekilde döviz hareketleriyle ilgilenmeyip, sadece kendi üretim işiyle meşgul olmak isteyenlerin aynı risk oranlarına sahip olacağının altını çizdi.
"MALİ YAPI, KÜRESEL DALGALANMALARA UYGUN OLMALI"
Nacar, dünya piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruya, karşılık olarak, bu konuda mali bünyenin sağlamlığının büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'deki bankacılık sektörünün mali yapısını bir gemiye benzeten Nacar, ''Türkiye'deki bankacılık sektörünün, dünyadaki dalgalanma nedeniyle su alması söz konusu değil'' dedi. Nacar, küresel dalgalanmaların her zaman yaşanabileceğini, dolayısıyla ülke ekonomisinin ve şirket yapılarının buna uygun hale getirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Ben Türkiye'nin bugününün dünden, yarının ise bugünden güzel olacağını düşünüyorum" dedi.
"HALKA AÇILMAKTAN VAZGEÇMEDİK"
Nacar, bir soru üzerine Türkiye Finans'ın halka arz sürecini de değerlendirdi. Şu anda bir ortaklık protokolü imzaladıklarını ve bunun hayata geçmesi için BDDK onayını beklediklerini anımsatan Nacar, ''Halka açılma konusunda BDDK onayından sonra oluşacak yeni yönetim kurulu karar verecek. Halka açılmanın rafa kaldırılması söz konusu değil'' dedi. Nacar, BDDK'nın son dönemde bazı ortaklıklara izin vermemesinin ise kendileri açısından bir sorun olmadığını söyledi.
HSBC Yatırım Bankacılığı Bölümü Genel Müdür Yardımcı Vekili Selim Kervancı da, imza töreninde yaptığı konuşmada, HSBC olarak Türkiye'de 45 murabaha sendikasyonuna imza attıklarını söyledi. Bugüne kadar 1.5 milyar doların üzerinde işleme aracılık yaptıklarını kaydeden Kervancı, Türkiye Finans'a sağlanan 100 milyon dolarlık kredinin, katılım bankaları içinde en düşük maliyetli murabaha sendikasyonu kredisi olma özelliğini taşıdığını dile getirdi. Kervancı, konsorsiyuma 12 ülkeden 16 bankanın katıldığını ve 75 milyon dolar olarak planlanan sendikasyonun katılımcı bankalardan gelen talep fazlası sonucunda, 100 milyon dolara çıkarıldığını da sözlerine ekledi. (ANKA)