MEB; soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilemez
Sorumlular hakkında işlemiş oldukları fiil nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 127. maddesinde belirtilen hükümlere göre soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilemez.
Okul müdürlüğünce soruşturmasız ceza kapsamında okul müdürü tarafından "Uyarma" cezası verildiği, soruşturmasız verilen ceza hakkında yapılacak iş ve işlemler ile sisteme işlenip işlenmeyeceği ile ilgili bakanlık görüş yazısı yayımladı.
657 sayılı Devlet memurları Kanununun "Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir Ve Kurullar" başlıklı 126. maddesindeki; "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.
Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir.
Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler.
Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır." hükümlerinde yer alan; "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından verilir." hükmü Disiplin suçu işleyen memur hakkında soruşturma yapılmadan, disiplin amirince doğrudan savunması alınarak ceza verileceği anlamına gelmez.
"Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından verilir." hükmü "Kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verilirken alınması gereken disiplin kurulu kararının "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme" cezaları verilirken gerekmediğine açıklık getirmektedir. Yani "Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları verilen disiplin kurulu kararı gerekmez.
Ayrıca; Danıştay 8. Dairesinin 1996/1793 Esas No ve 1997/1778 Karar No ve 02/11/1994 tarihli kararındaki; "Anılan yasa ve yönetmelik kurallarının incelenmesinden, disiplin amirlerince disiplin cezasına konu olabilecek eylemin tespiti halinde usulüne uygun olarak soruşturma açılarak yasal süreleri içinde soruşturmanın tamamlanması müteakip oluşturulan raporu yönetmelik hükmünde belirtilen sorumluluk çerçevesinde değerlendirilerek ilgili hakkında işlem tesis edilmesi gerekeceği anlaşılmaktadır.Bu durumda davacının kusurlu davranışı nedeniyle üst disiplin amirince soruşturmacı tayin edilmeden ve usulüne uygun bir soruşturma yapılmadan doğrudan savunma alınarak verilen disiplin cezasında yukarıda anılan mevzuat hükümlerine uyarlık bulunmamaktadır." hükmüne,
Danıştay 8. Dairesinin 1996/807 Esas No ve 1997/1175 Karar No ve 30/03/1998 tarihli kararındaki; "Soruşturmacı tayin edilmek suretiyle soruşturma raporu düzenlenmeden, disiplin amiri tarafından ilgilinin ifadesi ve savunması alınarak disiplin cezası verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır." hükmüne göre de; Soruşturma yapılmadan ilgilinin savunması alınarak verilen disiplin cezalarında hukuka uyarlık bulunmadığına karar verildiği dikkate alındığından sorumlular hakkında işlemiş oldukları fiil nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 127. maddesinde belirtilen hükümlere göre soruşturma yapılmadan disiplin cezası verilemez.
İşte o görüş yazısı;
Ahmet KANDEMİR