Erdoğan: 21 Ekim'de referandum yapacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün bazı açıklamalar geldi, bizim cumhurbaşkanını halka seçtirme noktasında çark ettiğimiz noktasında. Biz çark etmiş değiliz, aynı noktadayız. 21 Ekim'de cumhurbaşkanını halkın seçimine yönelik referandum yapacağız. Cumhurbaşkanını bundan sonra halkın seçmesini istiyoruz" dedi.

Erdoğan, Kanal D'de canlı olarak yayınlanan "Arena Özel" programında Gazeteci Uğur Dündar'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"Geçen dönem Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin daraltılması gerektiğini ifade ettiniz. Hatta bunu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de zaman zaman söyledi. Şimdi sizin adayınız Abdullah Gül muhtemelen cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılması konusunda ısrarcı mısınız?" şeklindeki soruyu, Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Bizim bu konuda hiçbir şüphemiz yok. Bugün bazı açıklamalar geldi, bizim cumhurbaşkanını halka seçtirme noktasında çark ettiğimiz noktasında. Biz çark etmiş değiliz, aynı noktadayız. Ama bu parlamentonun ilk görevi cumhurbaşkanını seçmektir. Onun için şu anda cumhurbaşkanı seçimi yapılıyor. 21 Ekim'de Cumhurbaşkanını halkın seçimine yönelik referandum yapacağız. Bundan kaçmadık ki. Bu referandumda da herkes tavrımızı görecek. Cumhurbaşkanını bundan sonra halkın seçmesini istiyoruz.

Cumhurbaşkanlığında 5 5 formülünü savunuyoruz. Milletvekilliği süresinin 4 yıla indirilmesini savunuyoruz. Ama burada Anayasacılar arasında bazı yorum farklılıkları var. Bazıları 11. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşılık, '12. Cumhurbaşkanlığı seçimi için halka gidilir' diyenler var. Bunun doğrusu neyse biz onu yapmaya hazırız. Çünkü bizim sözümüz bu. Yeni anayasa içinde Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama da var. Ve orada ciddi manada Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanıyor. Biz istiyoruz ki, halka gidelim. Bu yapıldığı anda bu iş bitirilmiş olsun."

Milletvekili dokunulmazlığı

Erdoğan, milletvekilliği dokunulmazlığı ile ilgili soruyu yanıtlarken, "milletvekillerinin dokunulmazlığı olmadığını, suçunun karşılığını görmesinde yargı sürecinin ertelenmesi durumunun söz konusu olduğunu" anımsattı.

Geçen dönem milletvekili olup bu dönem Meclis'te yer almayan 84 kişi için yargı sürecinin başladığını hatırlatan Erdoğan, Dündar'ın "Geciken adalet bu nedenle adaletsizliğe sebep oluyor?" sözleri üzerine, "O geciken adalet yargıda da oluyor. 7 yıl, 10 yıl. Bu süreleri bulan kararlar var" şeklinde konuştu.

Önce milletvekili olma koşullarının yasal olarak yeniden ele alınması gerektiğini belirten Erdoğan, parti programlarında "milletvekili ve bakanların yargılanmaları önündeki anayasal engellerin kaldırılması ve dokunulmazlığın tüm kamu görevlilerinin yargılanabilmelerinin önündeki engeller ve ayrıcalıklarla birlikte ele alınması" konusunun yer aldığını dile getirdi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz aynı konumdayız. Biz diyoruz ki bu konuda gelin hepsini beraber ele alalım. Burada politikacıyı ayrı, bürokratı ayrı, diğer kurumlarda olanları ayrı değil, hepsini birden ele alalım. Kimse böyle bir zırha bürünmesin veya ertelenmesin. Bu yapılabilir, buna hayır demiyorum. Ama kalkıp da sadece politikacı üzerinden yaparsanız, bu bir defa Türkiye'de siyasetin yozlaşmasına vesile olur, siyaset alanının daraltılmasına vesile olur ve siyasette öz güvenin kaybolmasına neden olur. Hepsini kapsasın. Bunun içinde bürokratı olsun, askeri olsun, yargısı olsun, neresi varsa hepsi olsun, hepsini birden yapalım. Ama sadece siyasetçiler derseniz o zaman 'kusura bakmayın' derim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber