MEB, yönetici atama yeniden duyurusunda sözlü sınava giren tekrar girebilir mi?

Görevlendirmeye esas puanlar, kesin sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihinin ilk gününe kadar geçerli olduğundan bu durum, mülakata giren bir adayın tekrar sözlü sınava alınmayacağı anlamına gelmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Eylül 2019 11:05, Son Güncelleme : 05 Eylül 2019 18:42
MEB, yönetici atama yeniden duyurusunda sözlü sınava giren tekrar girebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Sözlü sınav" başlıklı 21. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Yazılı sınavı sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarının boş bulunan yönetici sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar da sözlü sınava çağrılır." hükümlerine göre iller, boş bulunan yönetici kadrolarının 3 katı kadar adayı sözlü sınava almaktadır.

YÖNETİCİ ATAMADA, SONRADAN BOŞALAN YÖNETİCİ KADROLARI İLANA EKLENEMEZ

"Yönetici atamada, sonradan boşalan yönetici kadroları ilana eklenebilir mi?" haberimizde de yer verdiğimiz üzere, 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimine göre, müdür ve müdür yardımcılığı boş bulunan eğitim kurumların ilanı 01-05-Temmuz tarihleri arasında yapıldığından ve bu ilan edilen boş bulanan yöneticiliklerin sayısına göre 3 katı aday mülakata çağıldığından bu tarihten sonra yöneticiliği herhangi bir sebeple boşalan eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıkları ilana eklenemeyecektir

Çünkü; 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimine göre müdür ve müdür yardımcılığı boş bulunan eğitim kurumların ilanı 01-05-Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Yönetici olarak ilk defa görevlendirileceklere ilişkin duyuru ve başvuru" başlıklı 23. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:
"(1)Müdür ve müdür yardımcılığı boş bulunan eğitim kurumları ile dört ve sekiz yıllık görev süresini dolduran müdür ve müdür yardımcılarından boşalacak eğitim kurumları, il milli eğitim müdürlüklerinin internet sitesinde duyurulur.
(2)Sözlü sınavda başarılı olan adaylardan müdür veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilmek isteyenlerin başvuruları elektronik ortamda alınır.
(3)Müdür veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanlara en fazla 20 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilir."

Bu yönetmelik hükmüne göre, müdürlüğe atamalar yönetmeliğin 24. maddesine, müdür yardımcılığına atamalar ise yönetmeliğin 25. maddesine göre yapılmaktadır.

Buna göre 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimine göre, müdür ve müdür yardımcılığı boş bulunan eğitim kurumların ilanı 01-05-Temmuz 2019 tarihleri arasında yapıldığından ve bu ilan edilen boş bulanan yöneticiliklerin sayısına göre 3 katı aday mülakata çağıldığından bu tarihten sonra yöneticiliği herhangi bir sebeple boşalan eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıkları ilana eklenemeyecektir.

Fakat MEB Personel Genel Müdürlüğü, ilgili mevzuata aykırı olarak bugün il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği e-mail ile; "02-05 Eylül 2019 tarihleri arasında müdür ve müdür yardımcısı görevlendirmeleri için boş kontenjanlar girileceğini ve boş kontenjanların girileceği son güne kadar açılış onayları alınmış olan eğitim kurumlan da dahil olmak üzere yöneticiliği münhal bulunan eğitim kurumlarının sisteme girilmesi sağlanacak." talimatı vermiştir.

Bu durum hukuken sakat bir durumdur. Çünkü yönetmelik boş bulanan kadroların 3 katı kadar adayı sözlü sınava çağır emri orta yerde duruyor iken ilandan sonra boşalan kadroların 3 katı kuralını bozduğu ortadadır.

Sözlü sınava 3 katı aday sıralamasına giremediğinden katılamayan, yada sonradan boşalan kadroları bekleyen, il dışı yer değiştirme nedeniyle yer değiştirdiği ilde sözlü sınava katılmayan veya özür durumu yer değiştirmesinde sözlü sınava puanıyla başka bir ile yer değiştirenlerin durumu ne olacaktır? Bakanlığın acilen bu sorunlara ve sorulara cevap vermesi gerekmektedir.

BİR KERE SÖZLÜ SINAVA GİREN TEKRAR GİREMEZ

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Müdürlüğe ilk defa görevlendirme" başlıklı 24. maddesine ve "Müdürlüğe ilk defa görevlendirme" başlıklı 25. maddesine göre; "Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adaylardan müdür/müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları; yazılı sınav puanının %80'i ile sözlü sınav puanının %20'si dikkate alınarak belirlenir. Görevlendirmeye esas puanlar, kesin sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihinin ilk gününe kadar geçerlidir." hükümlerine göre görevlendirmeye esas puan oluşmaktadır.

24. madde hükmüne göre; Görevlendirmeye esas puanlar, kesin sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren bir sonraki yazılı sınav başvuru tarihinin ilk gününe kadar geçerli olduğundan bu durum, mülakata giren bir adayın tekrar sözlü sınava alınmayacağı anlamına gelmektedir.

YÖNETİCİ ATAMADA SADECE SÖZLÜ SINAVA ALINMAYANLARA SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

İlk atamalar için boş kadrolar ilan edildikten sonra, yöneticiliği herhangi bir sebeple boşalan eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıkları ilana çıkıldığında, ilanda yer alan kadro sayısının 3 katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır.

Ancak, Yönetmeliğin 24. maddesi hükmüne göre, önceki duyuruda sözlü sınava alınarak görevlendirmeye esas puan oluşanlar adaylardan atanamayanlar var ise bu adayların, 3 katı adayın içine dahil olması fakat sözlü sınava alınmaması gerekmektedir. Zira yönetmelik hükmü, görevlendirmeye esas puanların, bir sonraki yazılı sınava kadar geçerli olmasını öngörmüştür. Yeni sözlü sınava alınacakların görevlendirmeye esas puanları oluştuktan eskilerle birleştirilerek, kesin sonuçların ilan edilip, tercihler alınarak atamaların yapılması gerekmektedir.

Yukarıda bahis konusu edilen konuda iller arasında uygulama farkılılığı olmaması için MEB Personel Genel Müdürlüğünün bir görüş yazısı yayınlamasında fayda bulunmaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber