KESK'ten 'Sözleşmeli çalışmaya hayır' eylemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2007 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamuda 4B, 4C ve 4924 sayılı yasalara tabi olan sözleşmeli statüde çalışanların ve emeklilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirmek için bir eylem yaptı.

Kızılay YKM önünde toplanan KESK üyesi 100 kişi "Çoluk çocuk aç evde, doymuyor bir kepçeyle", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" gibi sloganlar attı.

Grup adına bir açıklama yapan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşme masasına oturmayı reddederken, kamu emekçilerinin hiçbir sorununa çözüm olmayan, adeta bir ortaoyununa dönüşen görüşmelerde oyalanmak yerine, işyerlerinde ve sokaklarda eylemlerle talepleri dile getireceklerini söylediklerini hatırlatarak, "Dün toplu görüşmelerin ikinci turu gerçekleşti. Onlar masalarda oyalanmaya devam etsinler, bizler kamu emekçilerinin sorunlarını çözmek için alanları dolduracağız" dedi.

Kamu emekçilerinin kanayan yaralarından birinin de 'sözleşmeli istihdam' olduğuna dikkat çeken Tombul, "Bugün kamu kesiminde 657 sayılı kanunun 4B maddesine tabi 50 bin civarında öğretmen, sağlık alanında 11 bin ebe ve hemşire, değişik meslek gruplarında binlerce çalışan bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 657 sayılı kanunun 4C maddesine tabi 22 bin çalışan vardır. Yine sözleşmeli statüde 4924 sayılı yasaya tabi 20 bini aşkın sağlık personeli bulunmaktadır" dedi.

Tombul, aynı işi yapan kamu çalışanları arasında ayrım yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, sözleşmeli personelin iş güvencesinin bulunmadığını ifade etti.

Sözleşmeli personelin, kademe ve yükselme hakkının, tayin ve atama hakkının, fazla mesai, yolluk ve harcırah gibi birçok hakkının olmadığına dikkat çeken Tombul, bu eşitsizliklerin çalışma barışını bozduğu gibi sözleşmeli personel üzerinde de büyük bir olumsuzluklara sebep olduğunu söyledi.

Tombul, milyonlarca kamu çalışanının toplu sözleşme ve grev hakkının karşılık bulabilmesi için yüz binlerce sözleşmeli personelin iş güvenceli ve kadrolu istihdam talebinin karşılanabilmesi amacıyla toplu görüşmelere devam eden konfederasyonların toplu görüşme masasını terk etmesi çağrısında bulunarak, "Bu süreçte birlikte tutum alalım, ortak grev yapalım" dedi.

Sözleşmeli kamu çalışanları adına bir konuşma yapan Figen Ekinci ise, devlet memurları kanununa göre çalıştıkları halde çalışma şartlarının çok farklı olduğunu vurgulayarak, "Memurlara yasak olan her şey bize de yasak ama memurlarının faydalandığı hiçbir haktan bizler yararlanamıyoruz. Bunun sebebini sorduğumuzda 'Siz memur değilsiniz' deniliyor. 'Peki biz neyiz?' diyoruz, ona da cevap veremiyorlar" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber