Prof.Dr. Kalan, ALKÜ Rektörlük bayrağını devraldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ekrem Kalan, düzenlenen devir teslim töreniyle görevi Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı'ndan devraldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ekrem Kalan, düzenlenen devir teslim töreniyle görevi Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı'ndan devraldı.
ALKÜ Rektörlüğü Senato Salonu'nda gerçekleştirilen devir teslim törenine ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ve görevi devreden Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı'nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Güneş ile Prof. Dr. Leyla Harputlu, senato üyeleri, dekanlar, meslek yüksekokulu müdürleri, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı. Çok sayıda başvurunun arasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı'nın yerine atanan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kalan, bugün düzenlenen devir teslim töreni ile görevine resmen başladı. Çok sayıda basın mensubunun da katıldığı törende veda konuşması gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, göreve başladığı ilk günden bu yana ALKÜ adına takım arkadaşlarıyla birlikte başarılı çalışmalara imza atmak gayreti içinde bulunduklarını belirterek, "Üniversitemiz 4 sene önce kurulan ve bugünlere gelen bir üniversite. Biz de bu süreçte elimizden geleni yaptık. Buradaki senatodaki arkadaşlarımızla bugüne kadar hep birlikte çalıştık. Başarılı, tanınan ve ismi duyulan bir üniversite haline geldik. Görevimizi layıkıyla tamamladığımızı düşünüyorum. İdari görevler bayrak yarışıdır. Biz kendi etabımızı koştuk. Şimdi hocamıza devrediyoruz. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum" diyerek temennilerini iletti.
"Devraldığımız bayrağı daha yukarılara taşıyacağız"
Ardından ALKÜ Rektörü olarak duygu ve düşüncelerini törende bulunanlar ile paylaşan Prof. Dr. Ekrem Kalan makamların baki bu makamlarda görev alan insanların geçici olduğunu dile getirerek, "Biz bugün itibariyle bayrağı teslim aldık. Bizler de devraldığımız bu bayrağı bir ileri merhaleye taşıyabilmenin gayreti içerisinde olacağız. Hocamız gerçekten güzel bir temel atmış. İlk günden söylemek isterim ki en büyük temennim bu temele bir tuğla da biz koyup gelecek dönemlere başarıyla teslim edebilmektir" dedi.
ALKÜ'nün Akdeniz Üniversitesi'nden ayrılarak kurulmuş bir üniversite olmasına karşın iki üniversitenin de işbirliklerinin devam etmesi konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Kalan, "Hali hazırda tıp fakültesinin bir irtibatı söz konusu. Öğrencilerimizin bir kısmı hala Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenimine devam etmekte. Dolayısılıyla belli bir aşamaya gelene kadar Akdeniz Üniversitesi'nin desteğini almamız gerekiyor. Ayrıca bölgesel anlamda iki üniversitenin bölgenin diğer dinamikleriyle işbirliğini arttırmamız lazım" diye konuştu. ALKÜ'nün uluslararası bir üniversite olması konusunda da çalışmaların yürütüleceğini aktaran Prof. Dr. Kalan, "Alanya'nın hakikaten kendine özgü dinamikleri var. Bu dinamikleri doğru bir şekilde koordine edebilirsek Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nin Türkiye'de hak ettiği yeri ivedilikle kazanması noktasında bir başarı elde etmemiz mümkündür. Tabiki bunu da hep birlikte yapacağız" diye belirtti.
Konuşmasının sonunda bugüne kadar ki emeklerinden ve yönetiminden dolayı başta Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı'na, Rektör Yardımcılarına ve Senato Üyelerine teşekkürlerini ileten Kalan, "Bundan sonraki süreçte de siz değerli mesai arkadaşlarımızla üniversitemizi daha ileri noktalara taşıyacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Ekrem Kalan özgeçmişi
2002 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 2002-2003 Öğretim yılında Moğolistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın vermiş olduğu "Araştırma Bursu" ile Moğolistan Devlet Üniversitesi'nde Moğolca hazırlık okudu. Ayrıca aynı üniversitenin Türkoloji Bölümü'nde "Türk Tarihi" dersleri verdi.
2004 yılında yüksek lisans tez çalışmaları için Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da 6 ay süreyle bulundu. 2004 yılı Aralık ayında Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalına Araştırma Görevlisi olarak atandı. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Ortaçağ Programı'ndan "Cungar Hanlığının Siyasi Tarihi" adlı yüksek lisans teziyle mezun oldu.
2006 yılında "IX. Uluslararası Mongolistler Kongresi"nde sunmuş olduğu bildiriyle Moğolistan Cumhurbaşkanı N. Enhbayar tarafından "Cengiz Han Onur Madalyası" ile ödüllendirildi. Aynı yıl Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın bursuyla Kazan Federal Üniversitesi'nde başlamış olduğu doktora öğrenimini 2011 yılında "Cüçi Ulusu (Altın Orda)'nun Doğu Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkileri (XIII. Yüzyılın İkinci Yarısı - XIV. Yüzyıl)" başlıklı teziyle tamamladı. 2007-2011 yılları arasında Kazan Federal Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türkoloji Bölümü'nde TİKA adına "Türkoloji Okutmanı" olarak görev yaptı. 2012-2015 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
2012-1015 yılları arasında T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ulanbator PKO'da Program Koordinatörü olarak görev yaptı. 2015 yılı sonunda Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalına Öğretim Üyesi olarak atandı.
2018 yılında T.C. Kiev Büyükelçiliği'nde 6 ay süreyle kurucu Eğitim Müşavirliği görevini yaptı. 2018-2019 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü'nü yürüttü.
Prof. Dr. Ekrem KALAN, 19.09.2019 tarihinden itibaren Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü olarak görevine devam etmektedir.
Sayın Prof. Dr. KALAN'ın biri editörlüğünü yaptığı "Moğolların Gizli Tarihçesi" olmak üzere yayınlanmış 4 adet bilimsel kitabı ve çeşitli dillerde yayınlanmış çok sayıda bilimsel makale ve bildirileri ile uluslararası ödülleri bulunmaktadır.
Prof. Dr. Ekrem KALAN, evli ve 3 çocuk babasıdır.