Sözleşmeli personelin mesai saatleri içinde il dışından aldığı rapor geçerli midir?
Sitemize gelen maillerde sıkça sorulan sorulardan biri de, sözleşmeli personelin il dışından aldığı hastalık raporlarının geçerli olup olmayacağı hususudur.
Sitemize gelen maillerde sıkça sorulan sorulardan biri de, sözleşmeli personelin il dışından aldığı hastalık raporlarının geçerli olup olmayacağı hususudur.
Bilindiği üzere, Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık
ve Refakat İznine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinde,
"(1) Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni
verilir....
(3) Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile
belirlenen usül ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık
raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip
eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla
bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor
süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini
yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce
onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal
ettirilir.
(4) Geçici görev veya vekalet sebebiyle diğer kurumlarda görevli memurlara
görev yaptıkları kurumların izin vermeye yetkili amirlerince, yurtdışında geçici
görevli memurlara ise misyon şeflerince hastalık izni verilir.
(5) Bu Yönetmelik ile tespit edilen usül ve esaslara uyulmaksızın
alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının
bu Yönetmelik ile tespit edilen usül ve esaslara uygun olmaması halinde bu durum
memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim üzerine memur, bildirimin yapıldığı
günü takip eden gün göreve gelmekle yükümlüdür. Bildirim yapıldığı halde görevlerine
başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak
haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümleri uyarınca işlem
yapılır.
(6) Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici
görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet
mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından
alınması zorunludur..." hükmü yer almaktadır.
Dolayısıyla mesai saati içinde il dışında bulunup rapor alan memurun bu raporu geçerli sayılmamaktadır.
Peki sözleşmeli personelde durum nedir?
Bilindiği üzere, 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu kararı eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 10 uncu maddesinde, "Resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda ücretli hastalık izni verilebilir. Hastalık sebebiyle, Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür." hükmü yer almaktadır. Hastalık izinlerine ilişkin ayrıca bir düzenleme bulunmayan sözleşmeli personel hakkında 5510 sayılı Kanun ve ilgili diğer düzenlemeler uygulanacaktır.
12/05/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinde, "(Değişik:RG-3/5/2014-28989) İstirahat raporlarının sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi şarttır.
(2) Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca verilir. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi halinde malullük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılır.
(3) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup, işverenleri tarafından yurtdışında görevlendirilen sigortalılar ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan ve yürütmekte oldukları iş veya çalışma konuları nedeniyle yurtdışında bulunan sigortalılara ve Kanunun 5 inci maddesi (g) bendi kapsamındaki sigortalılara ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun ülkemiz dış temsilciliklerince onanması halinde, Kurumca yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmaz.
(4) Sigortalıların üçüncü fıkrada belirtilen haller dışında yurtdışında bulundukları sırada gördükleri tedavi sonucunda aldıkları raporlar için birinci fıkra hükümleri uygulanır.
(5) (Değişik ibare:RG-17/4/2012-28267) Bakanlıkça yetki tanınan işyeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebilir.
(6) İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilir. İstirahat raporunun bir nüshası işyerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası Kuruma gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenir.
(7) (Değişik:RG-17/4/2012-28267) Kurumca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilecek istirahatler, örneği Kurumca belirlenen belge ile elektronik ortamda Kuruma gönderilir. Gönderilen bu belge işverence görüntülenebildiğinden, çalışılmadığına dair bildirimin Kuruma gönderilmesi için yapılan tebligat yerine geçer.
(8) Kurumla sözleşmeli (Ek ibare:RG-3/5/2014-28989) ya da sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularınca, geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının birer nüshası düzenlendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde sigortalının iş yerinin kurulu bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine, sözleşmeli ülke sigortalısının belgeleri ise sağlık yardımı belgesini düzenleyen sosyal güvenlik il müdürlüklerine/ sosyal güvenlik merkezlerine gönderilir..." hükmü yer almaktadır.
Görüldüğü üzere, sözleşmeli personelin hastalık izinleri konusunda, "geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur" şeklinde bağlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır.
Örneğin, pazartesi günü Ankara'daki görev yerinde bulunması gereken bir sözleşmeli personel sabah 11 gibi başka bir ilden sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmiş bir rapor aldığında; bu rapor elektronik ortamda Kurumuna ilettiğinde kurumu bu personel hakkında nasıl bir işlem tesis edecektir?
"İstirahat raporunun bir nüshası işyerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek" ibaresi yer almakla birlikte memurlarda olduğu gibi bir süre kaydı da konmamıştır. Çünkü Kurumca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilecek istirahatler, örneği Kurumca belirlenen belge ile elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmekte ve iş göremezlik ödeneği hükümleri devreye girmektedir.
Değerlendirme: Görüldüğü üzere mevzuatta memurlar için getirilen sınırlamanın sözleşmeli personel için geçerli değildir. Böyle bir düzenlemenin olmaması unutulduğundan veya gerek görülmediğinden olmuş olabilir. Önemli olan husus mesai günü çalıştığı il dışından usulüne uygun olarak rapor gönderen sözleşmeli personelin raporunun geçerli olacağıdır.