Çocukken çok TV seyretmek zararlı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukken günde iki saatten fazla televizyon seyretmenin, ergenlikte dikkat toplama sorununa yol açtığı belirtildi.

Yeni Zelanda'da yapılan araştırmada, çok televizyon seyreden çocuklar arasında dikkat eksikliği probleminin yüzde 40 oranında arttıı saptandı. Araştırma 5-11 yaş arası 1000 çocuk üzerinde yapıldı. Çocuklar günde ortalama 2,05 saat televizyon seyrettiler.

DİKKAT EKSİKLİĞİ PROBLEMİ

Araştırmanın yazarı Otago Üniversitesi'nden Carl Landhuis, iki saatten fazla televizyon seyredenlerin, özellikle de televizyon başında üç saatten fazla zaman harcayanların ileriki yaşlarda dikkat eksikliği problemi yaşadıklarının belirlendiğini bildirdi. Araştırmada, küçükken çok televizyon seyreden çocukların bu alışkanlıklarını daha sonra da devam ettirdikleri; ancak devam ettirmemiş olsalar bile bu olumsuz etkinin yine de görüleceği belirtildi. Landhuis, "Bu, çocukken televizyon seyretmenin dikkat üzerindeki etkisinin uzun sürebileceğini gösteriyor" dedi.

YAVAŞ VE SIRADAN DEĞİL

Bunun çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Landhuis, televizyondaki hızlı sahne değişimlerinin, henüz gelişimini tamamlamamış beyin üzerinde, gerçek hayatta olanların çocuğa sıkıcı gelmesi şeklinde etki gösterebileceğini belirtti. Landhuis, "Dolayısıyla, çocuk televizyon seyreden çocuk, okul ödevleri gibi daha sıradan ve yavaş ilerleyen görevlere karşı tahammülsüz olabiliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber