Hazine, KİT'lerin sorunlarını ele aldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAZİNE, KİT'LERİN SORUNLARINI ELE ALDI

- KİT'LERİN SORUNLARI FİYATLANDIRMA POLİTİKASI, GÖREV ZARARLARI, ESNEK OLMAYAN İSTİHDAM POLİTİKALARI, YATIRIM, YÖNETİM KURALLARI VE DENETİM OLARAK BELİRLENDİ

ANKARA (İHA) - Hazine, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) temel sorunlarını fiyatlandırma politikası, görev zararları, esnek olmayan istihdam politikaları, yatırım, yönetim kuralları ve denetim olarak belirledi.

Hazine KİT Genel Müdürlüğü'nün ilk kez bu yıl yayınladığı KİT Hazine Pay Sahipliği Raporu'nda, Yıllık Genel Yatırım ve Finansman Programı Kararnamesi'nde kuruluşların maliyet azaltıcı önlemleri göz önüne alarak 'uygulanan ekonomik programda yer alan ilke ve politikalara paralel olacak şekilde ürettikleri mal ve hizmetlerin fiyat ve tarifelerini saptamakta serbest' oldukları hükme bağlanmış olmasına rağmen, söz konusu hükmün uygulanmasında zaman zaman sorunlar yaşanabildiği belirtildi.

Raporda, KİT'ler görev zararı uygulamasında, tahakkuk bazında mali bir kayba uğramamakla beraber nakit bazında alacaklarını zamanında tahsil edememenin malî sıkıntılarını çekmekte olduğu kaydedildi. Raporda diğer sorunlar şu şekilde sıralandı:

"Esnek olmayan istihdam politikası: Personel alımı, işten çıkarmalar ve ücret politikalarında KİT'ler özel sektör rakipleri kadar esnek olamamaktadır. Pek çok kamu kurumu istihdam sürecine dahil olmaktadır.

Yatırım: İşletmeler açısından en önemli kararlar olan yatırım konusunda KİT yönetim kurulları serbest değildir.

İhale mevzuatı: KİT'ler özel sektördeki rakiplerinden farklı olarak Kamu İhale Kanunu'na tabidir. İhale mevzuatının getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ticari faaliyetlerin gerektirdiği esnekliğe sahip değildir.

Yönetim Kurulları: Mevcut yasal altyapı çağdaş kurumsal yönetim ilkelerinden uzak bulunmaktadır.

Denetim: KİT'lerin faaliyetlerinin yasalara uygunluğu ve yerindeliği gecikmeli olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca ilgili bakanlık, Devlet Denetleme Kurulu, YDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu gibi çok sayıda kurum teftiş ve denetim yapabilmektedir. Bağımsız dış denetim zorunluluğu bulunmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber