Savcı, adliye personeli için iyileştirme istedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAMSUN'DA HAKİMLER OTURACAK SANDALYE BULAMIYOR

- SAMSUN ADALET KOMİSYONU BAŞKANI AHMET AKYÜZ:

- "ADLİYE BİNAMIZ TIKANDI, YENİ HAKİMLER OTURACAK SANDALYE BULAMIYOR"

- SAMSUN CUMHURİYET BAŞSAVCI VEKİLİ ALİ NEVZAT AÇIKGÖZ:

- "İKİ YIL YOLSUZLUK, HIRSIZLIK YAPILMASIN, VERGİLER ÖDENSİN, TÜRKİYE'Yİ KİMSE TUTAMAZ"

- SAMSUN BÖLGE İDARE MAHKEME BAŞKANI ÇETİN ADAY:

- "TÜRKİYE'DE UZLAŞMA KAVRAMI İŞLERLİK KAZANSA DOSYALAR YIĞILMAZ"

- SAMSUN BARO BAŞKANI AHMET GÜREL:

- "REJİM TARTIŞMALARINA YOL AÇACAK DAVRANIŞLARDAN KAÇINILMALI"

AYHAN GONCA

SAMSUN (İHA) - Samsun'da 2007-2008 adli yılı açılış törenine, adliyenin fiziki kapasite yetersizliği ve mahkemelerdeki dosya sayısının fazlalığı damgasını vurdu.

Törende, hakimlerin oturacak sandalye bulamadığı, Türkiye'de 2 yıl yolsuzluk ve hırsızlık yapılmasa ülkeyi kimsenin tutamayacağı, uzlaşma kavramına işlerlik kazandırılamadığı için mahkemelerde dosya sayısı artışının önüne geçilemediği ve rejim tartışmalarına yol açacak davranışlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Samsun Vali Vekili Raif Özener, Garnizon Komutan Vekili Deniz Kurmay Kıdemli Albay İlyas Koçak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve çok sayıda mülki, adli, askeri ve yerel yöneticinin katıldığı açılışta Samsun Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Nevzat Açıkgöz, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz, Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çetin Aday ve Baro Başkanı Ahmet Gürel birer konuşma yaptı.

Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz, adliye binasının tıkandığına dikkat çekti. Çözüm için gayretli çalışmaların sürdüğünü dile getiren Akyüz, "İlimizde 6. İcra Dairesi kuruldu ancak faaliyete geçirilemedi. Avukatlar bunun sıkıntısını yaşıyor. Yine 5. Asliye Ceza Mahkemesi ve Tüketici Mahkemesi kurulduğundan bu dönem Samsun'a 5 hakim geldi. Bırakın mahkeme salonlarını, yazı işlerini hakimler oturacak sandalye bulamıyor. Odaları yok. Umuyoruz 36 dönümlük eski TEKEL binası ile yer sorununu çözeceğiz. Bu ihtiyaç biran önce giderilmeli. Bizler Türk milleti adına adalet dağıtan yargı yetkilileri olarak, adaleti sağlamak için mücadele eden bütün gayretlere başarılar diliyoruz" dedi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Nevzat Açıkgöz, Samsun'da yapılan silah, uyuşturucu, akaryakıt kaçakçılıklarına işaret ettiği konuşmasında, Türkiye'de 2 yıl hırsızlık, yolsuzluk olmasa ve herkes vergisini düzenli ödese ülkeyi kimsenin yakalayamayacağını vurguladı. Açıkgöz, "Bunlarla mücadelemizi arttıracağız. Adalet her zaman yerini bulacak. Bütün bunların yanı sıra yardımcı personelimizin özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Teknolojik alt yapı bakımından yabancıların örnek aldığı bir ülke olmaktan da gurur duyuyoruz. Ayrıca, geçmişte devlete karşı işlenen suçlara öncelik verilirken, şimdi yeni TCK'ya göre kişiye karşı işlenen suçlara öncelik veriliyor. Kişi hak ve özgürlükleri bakımından da ülkemiz bir hayli yol kat etti. Bu gelişmeler son derece sevindirici" diye konuştu.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çetin Aday, 2004-2005 ve 2006 yıllarında kendilerine toplam 8 bin 838 dava dosyası geldiğini, bunlardan 8 bin 728'inin karara bağlandığını ifade ederek, bu kadar çok dosya gelmesinin sebebinin uzlaşma kavramına işlerlik kazandırılmaması olduğunu vurguladı. AB ülkelerinde avukatlık ve dava açma ücretlerinin yüksek olduğuna işaret eden Aday, Türkiye'de de bu şekilde yapılarak uzlaşma kapısının açılmasının önemine değinde. Aday, "Yargılama giderleri arttırılırsa uzlaşma denenecektir. Bir de dosya sayısının fazlalığının sebebi sendikaların her üye için ayrı dava açma yetkisinden kaynaklanıyor. Bunlara çözüm bulunmalı. Bakanlığımızın bölgemizdeki yatırımları ise takdir edilecek seviyededir" şeklinde konuştu.

Baro Başkanı Ahmet Gürel ise, yeni meclis, yeni yürütme ile kendilerinin de yeni döneme büyük umutlarla girdiklerini ancak, rejim tartışmalarına yol açacak davranışlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından birinci sınıfa ayrılan hakimler İsmail Şengül ve Mine Öztürk, birinci sınıfa ayrılan Cumhuriyet Savcıları Fikret Günay, Fahri Gülay, Emrullah İskenderoğlu'na belgeleri, Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İzleme Kurulu Başkanı Nevzat Bakoğlu ile üyeler, Müfit Öztepe, Hasan Sever, Osman Salış ve Muharrem Soylu'ya teşekkür belgeleri protokol tarafından verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber