Kamu görevlileri için ?Etik Davranış Kuralları' geliyor
Hükümet, kamu görevlileri için ?Kamu Etik Yasası? hazırlıyor. Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan kanun taslağı ile devlet memurlarının uyması gereken bir dizi ?Etik (Ahlak) Davranış İlkeleri' ilan edilecek.
Hükümetin tasarı haline getirerek daha sonra Meclis'e göndereceği taslağa göre kamu tüzel kişiliğini haiz kurul, kurum, enstitü, teşebbüs, teşekkül, fon gibi adlarla kurulmuş bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele ?Etik Davranış İlkeleri' uygulanacak. Ancak söz konusu taslaktaki ilkelerden cumhurbaşkanı, milletvekilleri, bakanlar, yargı mensupları ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları muaf olacak. İlkeler doğrultusunda bir de Kamu Etik Kurumu oluşturulacak. Taslağın kanunlaşması ile vatandaşlara Etik Davranış İlkeleri'ni ihlal eden memurları Kamu Etik Kurumu'na şikayet hakkı veriliyor.
?Kamu Etik Kurumu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı? başlığını taşıyan kanun taslağının çalışmaları tamamlandı. Taslak, ?Türkiye'de saydamlığın artırılması ve kamuda etkin yönetimin geliştirilmesi'ne katkı sağlamayı hedefliyor. Taslak hazırlıkları tamamlanan yasaya göre bundan böyle ?Etik Davranış İlkeleri'ne uymayan kamu görevlilerini vatandaşlar Kamu Etik Kurumu'na şikayet edebilecek. Kurum, bu şikayetleri 3 ay içinde sonuçlandırmak zorunda.
İlkelere göre, kamuda hizmet verilirken, dil, din, ırk, cinsiyet ve uyruk ayrımı yapılmasına, siyasi parti, siyasi görüş, kişi, şirket, oda, birlik ve vakfın yararına veya zararına göre davranışlardan kaçınılacak. Kamu görevlileri, görevlerini yaparken, herhangi bir partinin lehine veya aleyhine tavır sergileyemeyecek. Kamu görevlileri seçimler sırasında yetkilerini bir partinin lehine veya aleyhine kullanamayacak. Kamu görevlilerine başvuran vatandaşların işleri güleryüzle ve nezaketle halledilecek. Görevleri alanına girmeyen hususlarda vatandaşlara nereye gidecekleri konusunda yol gösterilecek.
Kamu görevlilerinden uymaları istenen kurallardan bazıları şöyle:
Kamu görevlileri, görevlerini, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, kanunlara ve evrensel hukuk kurallarına bağlı olarak göreve bağlılık, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, objektiflik, saydamlık, hesap verme sorumluluğu çerçevesinde yürütürler.
Görevlerini yerine getirirken dil, din, inanç, düşünce, ırk, cinsiyet ve uyrukluk ayrımı yapamazlar.
Görevlerini yerine getirirken herhangi bir siyasi partinin veya siyasi görüşün, kişinin, şirketin, teşebbüsün, odanın, birliğin, derneğin veya vakfın yararını veya zararını hedef alan davranışlarda bulunamazlar.
Doğrudan veya dolaylı olarak, bir seçim kampanyasında, birinin seçilmesini sağlamak veya engellemek amacıyla görev yaptığı kurumun kaynaklarını kullanamaz, kullanılmasına yetki veremez.
Görevleriyle bağdaşmayan herhangi bir iş ya da görev alamazlar; herhangi bir finansal, ticari veya benzeri başka bir menfaat sağlayamazlar.
Görevlerini yerine getirirken kullandıkları kamu kaynaklarını ve kamu mallarını görevleriyle ilgili olmayan faaliyetler için kullanamazlar.
Ulusal güvenlik ve kamu yararı açısından gizlilik içeren bilgiler dışındaki bilgi ve belgeleri, vatandaşların yazılı talepleri üzerine sağlamak ve iletilen bilgilerin açık ve anlaşılır olmasına özen göstermekle yükümlüdürler.
Görevlerini yerine getirirken hizmetten faydalananlara karşı saygılı ve nezaketli davranmakla yükümlüdürler.
Görevlerini yerine getirirken, topluma yardımcı olur, ayrımcılık yapmaz, özel
hayata saygı duyar, göreviyle ilgili kanunları, mevzuatı bilir ve halkın vergisi
ile maaş aldıklarını unutmaz.
Zaman