Köy imamlarına 4 yıl eğitim verilecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde doktora yapan sıradışı ilahiyatçı Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, bakan olduktan sonra ilk röportajını AKŞAM'a verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na atandığı 1987'de ?dinin köylülükten kurtarılıp şehirleştirilmesi ve dinde yenileşme gerektiği? görüşleriyle büyük yankı uyandıran Yazıcıoğlu'nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Reformist görüşleri olan bir ilahiyatçısınız. Diyanet'e yeni açılımlar getirecek misiniz?

Bu hizmeti verecek insanların çok iyi yetişmiş olmaları gerekiyor. Benim başkanlık yaptığım dönemde, din görevlilerine (köy imamlarına) açık öğretim aracılığıyla 2 yıllık yüksek öğretim olanağı sağlamıştık. Şimdi bunu 4 yıla tamamlayarak, ülkemiz insanının ihtiyaç hissettiği hizmeti daha iyi verebilmeyi amaçlıyoruz. Toplum çok hızlı değişiyor, gençler çok farklı yetişiyor, kitle iletişim araçları inanılmaz boyutlara geldi. Dünya globalleşti. Yani herkes her şeyi takip edebiliyor, bu ortamda herkesin bilgisini her zaman tazeleme ihtiyacı vardır. Bunun sonu yok! Din bilgisi süreklidir ve yenilenmelidir

Nasıl bir proje öngörüyorsunuz?

Din görevlilerinin eğitim seviyesini yükselterek, dinin kalıptan ve şekilden arınmış aslını ve özünü, topluma benimsetmek gerekiyor. Bizde şu anda kalıp ve şekil çok önemlidir. Halbuki işin özüne nüfuz edebilmek lazım. Bu da ancak daha çok bilgiyle ve kültürle olur.

Prof. Dr. Ergun Özbudun, hazırladığı anayasa taslağında din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olmasını önerdi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Din dersi ilk olarak zorunlu hale getirildiğinde, gayrimüslimler, Yahudiler-Hıristiyanlar bile bu eğitime tabi tutulmuştu. Sonradan bir düzenleme ile dışarıda kaldılar. Şimdi yeni bir düzenleme ile dileyenlerin bunun dışında kalabileceği bir formül üretilebilir.

Alevilerin Diyanet'te temsili gibi projeniz var mı?

Böyle bir projemiz yok. Her kesimden birini alarak karmaşa yaratılır, bu da mevcut durumu daha da geriye götürür.

Türk Tarih Kurumu Başkanı'nın ?Alevi Kürt yoktur' tanımı için ne diyorsunuz?

O tartışmaya girmek istemem.

Sorbonne doktoralı bakan

YazIcIoĞlu, Fransa Sorbonne doktoralı bir bakan. 1987'de atandığı Diyanet İşleri Başkanlığı sırasında üniversite kapısında kalan türbanlı kızlara, okumak için başlarını açmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Ne eşi Asiye Hanım, ne kızı Nevra'ya başını örttüren Yazıcıoğlu, dinin köylülükten kurtarılıp şehirleştirilmesini istemiş, köy imamlarının eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiği açıklamalarıyla yankı uyandırmıştı. Trafik kazasında ölen sıradışı Vali Recep Yazıcıoğlu'nun kardeşi olan Said Yazıcıoğlu, onun ölüm haberini de gözyaşlarıyla Türkiye'ye duyuran isimdi.

Ebru TOKTAR / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber