2 bin kişiyi emekli eden çete çökertildi, 24 kişi tutuklandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkent polisince gözaltına alınan 72 zanlıdan 24'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Başkent polisi, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)'nda yeni bir yolsuzluk şebekesi ortaya çıkardı. 'Revizyon' kod adlı operasyonla çökertilen çetenin, para karşılığı sahte evraklar düzenleyerek 6 ayda 2 bin kişiyi haksız yere emekli ettikleri ve sağlık karnesi verdiği tespit edildi.

Sigorta İl Müdür Yardımcısı C.G.'nin de aralarında bulunduğu zanlıların kurdukları paravan şirketlerle, fiili çalışma karşılığı olmayan kişileri SSK çalışanı gibi gösterip, SSK sağlık karnesi ve vizite kâğıdı verdikleri, ayrıca bazı kişileri haksız şekilde emekli ettikleri belirlendi. Operasyonda gözaltına alınan 72 zanlıdan usulsüz olarak sigortalı gösterilen 39'u ifadeleri alındıktan sonra cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Diğer 33 zanlı Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Ankara Nöbetçi 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılan zanlılardan 24'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bazı şahısların örgütlü bir şekilde kurdukları paravan şirketler aracılığıyla, bu şirketlerde çalışmayan kişileri sigortalı göstererek devleti zarara uğrattıklarını tespit etti. Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan'ın talimatları üzerine SSK müfettişleriyle yaklaşık 6 ay şüphelileri takibe alan ekipler, 'Revizyon' adını verdikleri bir operasyon gerçekleştirdi. Aralarında Ankara Sigorta İl Müdürlüğü'nde yönetici olarak çalışan Celalettin G. ile birlikte Serdar Ö., Hasan Y., Mesut A., Ahmet Ö., Şakir B., Salih K., Serkan T. ve Nevzat Ş. gözaltına alındı. Zanlıların 10 bin YTL karşılığında, fiili çalışma karşılığı bulunmayan kişileri çalışıyormuş göstererek, çalışma günü eksikliklerini tamamlamak suretiyle usulsüz emekli olmalarını sağladıkları tespit edildi. Operasyonu derinleştiren ekipler, Çubuk ilçesinde düzenledikleri eşzamanlı operasyonlarda 72 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlarla birlikte çok sayıda usulsüz düzenlenmiş sağlık karnesi, paravan şirketlere ait belgeler ve kaşeler, sigortalı işe giriş bildirgeleri, imzalanmış; ama tanzim edilmemiş sicil kartları, boş vizite kağıtları, hizmet bildirim cetvelleri, prim belgeleri, tahakkuk fişleri, çok sayıda sahte evrak ile 1 adet kurusıkı tabanca ele geçirildi. Operasyonun sürdüğü ve zararın boyutunun çok daha büyük olmasından endişe edildiği kaydedildi.

Usulsüz 'iş göremez' raporu

Şüphelilerin aynı şekilde 2 bin YTL karşılığında sağlık karnesi çıkardığı, işsiz kişileri yüksek maaşlarla paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi göstererek usulsüz 'iş göremez' raporu düzenledikleri ve Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan 'tavan limitle' 'iş göremez ödeneği almalarını' sağladıkları tespit edildi. Zanlıların ayrıca rüşvet almak suretiyle SSK'ya borcu bulunan gerçek şirketlere sahte olarak tanzim ettikleri 'Borcu yoktur' belgesi düzenledikleri ve prim borçlarının kapatılmasını sağlayarak devleti zarara uğrattıkları belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber