Mersin'de Toplum Destekli Polis' uygulaması başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Vali Hüseyin Aksoy:
- "Vatandaşlarımız, 'Benim Mahallemin Polisi Var' Diyebilecek"
- "Her Sokak Başına Bir Polis Dikmekle Suçları Önlemek Mümkün Değil"
- Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer:
- "'Toplum Destekli Polis' Uygulamasında Çalışan Memurlar, Emniyet Teşkilatı İle Halk Arasında Köprü Oluşturacak"
- Toplum Destekli Polis Büro Amiri Fuat Tuğluoğlu:
- "Faili Meçhul Suçların Sayısı, Özellikle Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda Her Geçen Gün Daha Da Artıyor"
- "Güvenlik, Sadece Polisi Ve Askeri Değil, Her Vatandaşımızı İlgilendiren Bir Konudur"


Gelişmiş ülkelerin çoğunluğunda başarılı bir şekilde uygulanan ve suçların işlenmeden önce önlenmesinde büyük oranda rol alan "Toplum Destekli Polis" uygulaması, Mersin'de başladı.

Mersin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Toplum Destekli Polis Büro Amirliği'nin kuruluşu ve göreve başlaması münasebetiyle Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü önünde bir tören düzenlendi. Törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cahit Hüsrev Şen, Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer ve Emniyet Müdürlüğü'nde görevli şube müdürleri ve yeni görev alacak olan polisler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Vali Hüseyin Aksoy, Mersin'in nüfus itibariyle Türkiye'nin 8. büyük ili olduğunu ve özellikle son yıllarda almış olduğu göçle kentte büyük bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Güvenlik hizmetlerinin, bütün dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi, Mersin'de de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Vali Aksoy, "Güvenlik hizmetlerinin daha iyi noktaya taşınması için, son yıllarda önemli bazı çalışmalar yapıldı. Göreve başladığım günden sonra, şehrin giriş ve çıkışlarında arama noktaları oluşturduk ve belirli dönemlerde buralarda ekiplerimiz kontroller yapmak suretiyle, önleyici tedbirler alıyor. Bunun sonucunu da istatistikler gösteriyor ki, aranan birçok suçlu bu uygulama ile yakalandı" dedi.

Geçtiğimiz yıl, emniyet teşkilatı çalışanlarının bankalardan alınan maaş promosyonlarını, kendileri kullanmak yerine teşkilata araç alınması için bağışladıklarını hatırlatan Vali Aksoy, Mersin halkına daha iyi hizmet sunabilmek adına 1 milyon 500 bin YTL'lik para ile teşkilata 40 yeni araç alındığını kaydetti.

Vali Aksoy, MOBESE kamera sistemlerinin ihalesinin de bu ay içerisinde yapılacağının altını çizerek, "Emniyet tedbirlerinin daha iyi noktaya gelmesi bakımından önemli katkı sağlayacağına inandığımız güvenlik kameraları ile ilgili çalışmayı, İçişleri Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve diğer kuruluşların destekleriyle tamamlayıp, Mersin'in güvenlik hizmetlerini daha iyi noktaya taşıyacağız" diye konuştu.

"Toplum Destekli Polis" uygulaması ile 2 ayrı bölgede, 16 mahallede yaklaşık 20 polisin görev yapacağını ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:

"Artık o mahallede oturan vatandaşlarımız, 'Benim mahallemin polisi' diye bu memurları tanıyacaklar. Bu polislerin telefon numaraları, o mahalledeki vatandaşlarda olacak ve karşılıklı güven ortamı içerisinde bu çalışmalar devam edecek. Her sokak başına bir polis dikmekle suçları önlemek mümkün değil. Suçların çeşitliliği, suçların nitelikleri ve suçluyla mücadelede yeni yöntemler geliştirmemize neden olmakta. O nedenle 'Toplum Destekli Polis' uygulaması da bunun bir modeli olarak uygulamaya soktuğumuz bir çalışma. Bunu önümüzdeki süreçte daha da geliştirerek, Mersin'in diğer bölgelerine de yayacağız."

Toplum Destekli Polis Büro Amirliği'nde görev yapacak olan polislerin giyim ve motorize ekipmanlarının İl Özel İdaresi'nden karşılandığını hatırlatan Vali Hüseyin Aksoy, Mersin gibi önemli, büyük ve hareketli bir ilde güvenlik hizmetlerinin oldukça iyi bir şekilde yürütüldüğünü, bunların daha da iyi noktaya taşınmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer de, yeni kurulan Toplum Destekli Polis Büro Amirliği ile yurdun dört bir yanından çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. Ekizer, bu uygulamanın ilk olarak Türkiye'de bulunmuş bir yöntem olmadığını hatırlatarak, "Özellikle insan hakları, modern hukuk ve sosyal devlet anlayışında model aldığımız, Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş medeniyet seviyesi olarak gördüğümüz ülkelerde, insan hakları odaklı yasalar çıkınca, çok değişik düzenlemeler yapılmıştır. Bizde yeni yeni giren bu uygulamalar, Avrupa'da 35 yıldır devam etmektedir. Suç oranlarının artmasıyla bu kaçınılmaz kılınmıştır. Yasaların bazı olumsuz etkileri de oluyor ancak, vatandaşla işbirliği yapıldığı zaman, iyi sonuçlar elde etmek mümkün" diye konuştu.

"Toplum Destekli Polis" uygulamasında çalışan memurların, emniyet teşkilatı ile halk arasında önemli bir köprü oluşturacağına vurgu yapan Ekizer, uygulamanın başlayabilmesi için İl Özel İdaresi'nden 120 bin YTL'lik kaynak aktarıldığını ve bu kaynakla 10 motosiklet ve gerekli ekipmanların alındığını kaydetti.

Toplum Destekli Polis Büro Amiri Fuat Tuğluoğlu ise, ülkemizde suçların sayısının günden güne arttığına, insanların mağdur olmalarına rağmen polise başvurmak istemediğine dikkat çekerek, faili meçhul suçların sayısının özellikle malvarlığına karşı işlenen suçlarda her geçen gün daha da arttığını söyledi. Suçların niteliği, suç işleme yöntemleri ve suçlu profillerinin değişmesi sonucu, suçla mücadelenin de tek başına polisiye hizmetle yürütülemez duruma geldiğine işaret eden Tuğluoğlu, "Güvenlik, sadece polisi ve askeri değil, her vatandaşımızı ilgilendiren bir konudur. Dolayısıyla, sadece polisiye yöntemler kullanmak, suçların kontrol ve önlenmesinde başarı sağlayabilmek için yeterli değildir. Suçların kontrol ve önlenmesinde halk desteğinin önemi azımsanmayacak ölçüdedir. İşte bu nedenle, polis ile toplum ilişkisinin yeniden ve çok yönlü ele alınarak değerlendirilmesiyle 'Toplum Destekli Polis' uygulamasının yaşama geçirilmesi kaçınılmaz olmuştur" diye konuştu.

Toplum Destekli Polis Büro Amirliği'nde görevli polislerin, yüksek sorumluluk bilinci ile hareket ettiğini ve mahalle sorumlusu bir polis olduğunu dile getiren Tuğluo felarımız, 'Benim mahallemin poğlu, bu uygulamada polisin, sorumlu olduğu mahallenin güvenli hale gelmesi için bütün tedbirleri almakla birlikte, polis ile halk arasındaki ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak, suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini artıran bir anlayışa hakim olduğunu vurguladı. Fuat Tuğluoğlu, Toplum Destekli Polis'in, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımını sağlayan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş, topluma olabildiğince yakın, vatandaşların güvenlik taleplerine her durumda cevap veren ve güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polislik modeli olduğunun da altını çizdi.

Polisin, kentlerde en küçük yerleşim alanlarına rehberlik etmek zorunda olduğunu ve bu yerleşim birimlerine sosyal bakımdan uyum sağlamak ve buralarda yaşayanların hallerinden anlamak mecburiyetinde olduğunu belirten Tuğluoğlu, "Toplum Destekli Polis, üniformalı bir vatandaş olarak, caddede, mahallede, sokakta, okulda, kurumlarda, kısacası her yerde halka hizmet sunmak için vardır. Birlikten güç doğar felsefesini, topluma hizmet sunmak amacıyla kullanmak temel hedefimizdir. Her köşe başında polisin olması mümkün olmayacağına göre, her yerde gözü kulağı olabilecek toplumsal katkıya ihtiyaç bulunmaktadır. Sonuç olarak, Toplum Destekli Polis; insanı en yüce değer olarak kabul eden, toplumun hizmetinde olmayı ve vatandaş memnuniyetini temel hedef olarak gören, halktan aldığı destek ile toplum düzenini bozan tüm olumsuzluklarla mücadeleyi amaçlayan bir polislik anlayışıdır" şeklinde konuştu.

Fuat Tuğluoğlu, "Toplum Destekli Polis" uygulamasının yürütülmesindeki genel prensiplerini ise şöyle sıraladı:

"Güvenlik hizmetlerine toplumun aktif katılımını sağlamak, toplumda güvenlik kaygısını azaltmak, toplum-polis işbirliği iletişim mekanizmasını oluşturmak, toplumun risk altındaki kesimleri ile diyalog kurmak. Yaşlılara, gençlere, çocuklara, öğrencilere, ailelere, fakirlere ve mağdurlara yönelik güvenlik ve sosyal alanda yapılması gereken tüm konularla ilgili olarak hizmet sunmak, destek olmak genel prensiplerimizden bazılarıdır. Bu hizmetleri yaparken, tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, eğitim kurumları, yerel yönetimler ve Emniyet Müdürlüğü'nün çeşitli birimleri ile koordine sağlayıp, problemlerin çözümünde öncü olmak suretiyle, sorun çözme, çözüm yollarını belirleme, bu konularla ilgili planlar yapma, değerlendirme ve neticesinde güvenli, huzurlu, yaşanabilir ve çağdaş bir ortamı sizlere sunmaktır. Çağdaş polis de, güvenliği korku salarak değil, topluma huzur ve güven vererek hizmet eden polistir."

Tören sonunda, Vali Hüseyin Aksoy ve davetliler, yeni trafiğe çıkacak olan 10 motorize ekibe başarılar diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber