Danıştay'ın Yaş Kararı Ne Anlam İfade Ediyor?
16 Eylül 2007 tarihinde memurlar.net'te, Danıştay'ın KPSS'deki yaş şartına ilişkin bir kararı, haber olarak yer almıştır. Danıştay 12. Dairesi, 657 sayılı Yasanın 48/B maddesinde yer alan özel şartları belirleme yetkisinin, normlar hiyerarşisinde yer alan bir düzenleme ile yani kanun, tüzük ve yönetmelik gibi bir normla yapılması gerektiğini, bu kapsamda kamu personeline ilişkin bir düzenlemenin sınav ilanıyla yapılmasının hukuka aykırılık olduğunu belirtmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.
ÖZEL ŞARTLAR SINAV İLANIYLA BELİRLENEMEZ
Danıştay 12. Dairesi kararının en önemli yönü, 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde yer alan özel şartlara ilişkin hususların tüzük, yönetmelik gibi normlarla yapılması gerektiğine dair tespitidir. Danıştay 12. Dairesi bu kararıyla, kamu personeline ilişkin bir düzenlemenin yönetmelik, tüzük veya kanunda yerinin olması gerektiğini belirtmiştir. Bu çerçevede, dayanağı olmayan ve ilan metniyle getirilen düzenlemelerin, dava konusu olması halinde, Danıştayın bu kararı emsal gösterilerek, davanın kazanılması mümkündür.
YAŞ ŞARTINA DAİR İLK DÜZENLEME 2006'DA YAPILDI
04/03/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle KPSS yönetmeliğine bir ek madde eklenerek yaş şartına bir standart getirilmiştir. Bu ek madde şu şekildedir:
"EKMADDE 3 ? Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."
Bu madde, sadece ÖSYM aracılığı ile yapılacak merkezi memur yerleştirmeleri için geçerlidir. Bunun dışındaki kurumsal ilanlar için geçerli değildir. Detay için tıklayınız.
Bu düzenleme, kamu kurumlarına mevzuatta yer almaması halinde yaş şartı aramamaları sınırlamasını getirmiştir.
ÖSYM MERKEZİ MEMUR YERLEŞTİRMESİNDE DİKKAT EDİLECEKLER
ÖSYM, memur yerleştirmesi yaparken artık yaş şartını kontrol etmektedir. Bu nedenle eğer ilanda bir yaş şartı getirilmiş ve bu yaş şartı yukarıdaki bağlamda hukuki bir gerekçeye dayanmıyor olsa bile aday yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır. Zira, ÖSYM bilgisayarları, adayın tercihlerini, yaş şartı koşulunu taşımadığı için değerlendirmeye almayacaktır.
Yaş şartına ilişkin olarak, getirilen düzenlemenin hukuksuz olduğuna inanan ancak tercih dahi yapamayan aday ne yapmalıdır? Bu aday, ÖSYM'nin sitesinden yine tercih yapmalı ve daha sonra yerleştirme sonuçlarını beklemelidir. Eğer adayın tercihlerine, kendisinden daha düşük puanlı yerleşmiş ise aday, kılavuzun ilgili bölümünün iptali istemiyle dava açmalıdır. Bu dava, yukarıda bahsedilen çerçevede ise, kazanılabilir bir davadır.
MAHALLİ İLANLAR İÇİN DURUM NEDİR?
Zabıta memuru alımının dayanağı Belediye Zabıta Personel Yönetmeliğidir. Bu yönetmeliğin 13. maddesinde yaş şartına ilişkin olarak yapılmış bir düzenleme bulunmaktadır. Bu şart şu şekildedir: "Sınavın yapıldığı tarihte 25 yaşını doldurmamış olmak,"
Bu belirleme nedeniyle, yukarıdaki Danıştay kararı mahalli idare ilanlarına uygulanabilecek emsal bir karar değildir. Zira Danıştay 12. Dairesi, kanun, tüzük veya kurumsal yönetmeliğinde bir düzenleme yer almayan ve ilanla getirilen şartların hukuksuz olduğuna karar vermiştir. Mahalli idare ilanları için yönetmelikle getirilmiş bir yaş şartı koşulu bulunmaktadır.