Youtube, emniyet birimlerinde bıkkınlık yarattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısı ve azmettiricilerini övücü içerikli olduğunu öne sürülen "Plan Yapmayın Plan" adlı şarkıyla bir kez daha mahkeme koridorlarına adı düşen Youtube isimli, video paylaşım sitesi, Türk Emniyetini çileden çıkardı. Emniyet yetkilileri, Youtube hakkında sadece İstanbul'da ayda en az 300 ciddi ihbar ve şikâyet aldıklarını, dosya sayısının son aylarda binleri aştığını söyleyerek, Youtube'un birimlerde bıkkınlık yarattığını açıkladı.

Milliyet'e konuşan üst düzey bir Emniyet yetkilisi, Youtube adlı internet sitesinin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı bilişim suçları müdürlüklerinde ciddi bir sıkıntı yaşattığını açıkladı. Yetkili, en büyük sorunun Youtube'un Türkiye'de temsilciliği olmadığından, şikâyetlerin iletilememesi olduğunu söyledi. İşte, Emniyet yetkilisinin ağzından Youtube sıkıntısı:

'Sansür deniyor ama...'

"Youtube'un Türkiye temsilciliği yok, Türkiye'de muhatap alabileceğimiz kimse yok. Bu işten para kazanan bir site, ancak Türkiye'de bir temsilcilik bile kurmamış.

Youtube'da görüntülerinin kullanıldığını, hakaret edildiğini gören kişi önce siteye e-posta gönderiyor. Yanıt alamayınca bizden yardım istiyor. Ancak sonrasında dönüş almıyoruz. O nedenle, hâkim mecburen engelleme kararı almak zorunda kalıyor. Bu karar alındıktan sonra görüntüyü kaldırmalarını sağlıyoruz. Bu da toplumda sansür eleştirilerine neden oluyor. Ancak başka çare kalmıyor. Ulaşacağımız, görüntülerin sakıncalarını anlatabileceğimiz kimse yok.

Adli süreç ayları buluyor. Kimse bu işe girmek istemiyor, artık bıkkınlık oldu."

Yetkili şöyle devam etti: "Youtube ile ilgili o kadar çok evrak birikti ki. Atatürk'le, dinle ilgili... Herkes ihbarda bulunuyor. Belli bir noktadan sonra, biz de nasıl baş edeceğimizi şaşırıyoruz. Çünkü, İsmail Türüt olayında sadece bir görüntü vardı, basına yansıdıktan sonra bu konuyla ilgili görüntü ve klip sayısı 100'ü aştı. Sadece bu siteyle ilgili önlem almak istesek, 200-300 kişilik bir 'Youtube ekibi' kurmamız gerekli."

'Şikâyet ettikçe dikkat çekiyor'

Emniyet yetkilisi, sitede basına yansıyanlardan daha vahim görüntüler de olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kişilerin özel hayatlarıyla ilgili görüntüler de yayımlanabiliyor. Öğrenciler okul müdürlerini karalayıcı, ağza alınmayacak küfürlerle bir görüntü yapmış, bunu yayımlamış mesela. Ermenilerle ilgili bir görüntü var, bunu mutlaka şikâyet etmeye gerek yok. Şikâyet ettikçe daha çok dikkat çekiyor. En fazla video, PKK sempatizanı, Atatürk ve Türklüğü aşağılayan konularda... Youtube yetkilileri, Türkçe biliyor mu ki bunları denetleyebiliyor, merak ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber