Ziraat Bankası 2007'de satılacak

Haber Giriş : 13 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, bankanın 2007'den sonra özelleştirilmesi için takvim hazırlandığını açıklarken, bankanın yılın ilk yarısında net karını yüzde 60 artırarak 611 trilyona çıkarttığını söyledi.

Ziraat Bankası'nın özelleştirme takvimi açıklandı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ilk yarı yıl sonuçlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, bankanın 2007 yılı sonrasında özelleştirilmesi için takvim hazırlandığını söyledi. Ziraat Bankası'nın özelleştirmesiyle ilgili olarak hem kendilerinin hem de Hükümetin bir takım tespitleri olduğunu belirten Çağlar, bununla yetinmeyip dünyada bu konuda işler yapan danışmanlık firmaları ile çalıştıklarını söyledi. Bu şirketlerin kendilerine sunmuş olduğu rapor çerçevesinde gerek sermaye büyüklüğü gerekse bankanın sektörde aldığı pay göz önüne alındığında bugün için Ziraat Bankası'nın kısa sürede, blok satış yöntemiyle özelleştirilmesinin çok mümkün olmadığının görüldüğünü kaydetti.

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Bir bankanın sadece masa ve sandalyesi için alınmadığını, müşteri portföyünün de büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "2007 yılında sermaye piyasalarının derinlik kazanması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgilerinin özellikle AB hesapları da göz önüne alınarak artacak olması özelleştirme için doğru bir takvim olarak görünüyor. Bir kaç halka arz takvimiyle Ziraat Bankası'nın özelleştirilebileceğine ilişkin bir rapor var. Bu rapor çerçevesinde biz de faaliyetlerimize devam ediyoruz."

Tüketici kredilerinin arttığı yönündeki endişeleri hatırlatan Çağlar, kredilerin bütçe hedefleri doğrultusunda gittiğini vurgulayarak, ?Agresif bir hedefleme içinde değiliz. Faiz artırmayı planlamıyoruz. Zaten buna da ihtiyaç yok. Ancak hükümet daha makro düzeyde baktığı için genel ekonomik gidişat içerisinde sektörü önceden uyarıyorî şeklinde konuştu.

Tercüman (Ilıcaklar) Bankanın 6 aylık net karı 611 trilyon Ziraat Bankası'nın yarı yıl net karı yüzde 60 oranında artarak 382 trilyondan 611 trilyona ulaştı. Çağlar, bankanın aktif büyüklüğünün de son bir yılda yüzde 30 oranında artış göstererek 40 katrilyondan 52 katrilyona yükseldiğini söyledi. Bankanın son bir yılını da değerlendiren Çağlar şöyle devam etti: ?En önemli gelişme yenilenen kredi politikamız oldu. Bir yıl önce 200 trilyon olan zirai krediler 760 trilyona ulaştı. Yıl sonu hedefimiz ise 1.2 katrilyon. Bireysel krediler 700 trilyondan 2.2 katrilyona yükselirken, sene sonu hedefimiz 2.5 katrilyon. Bu arada daha çok küçük işletme kredilerine ağırlık verilmek üzere 70 trilyon düzeyinde olan ticari kredilerimizi de 370 trilyona çıkardık. 2003 yılı net karı 1.2 katrilyon ve sermaye yedekleri olan 2.2 katrilyonun kar dağıtımı şeklinde hazineye aktarılması ile banka artık kamuya yük değil, gelir getirmeye başladı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber