Din kültürü ve ahlak bilgisi zorunlu, din dersi isteğe bağlı olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil anayasa çalışmaları kapsamında tartışma konusu olan din derslerinin nasıl olacağı konusunda karar verildi. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ilk ve ortaöğretim okullarında zorunlu olmaya devam edecek.

Bu okullarda bir de isteğe bağlı din eğitimi dersleri olacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kızının din dersi almasını istemeyen Alevi bir babanın başvurusu üzerine verdiği kararın ardından önemli bir gelişme yaşandı. Bir süredir Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, din derslerinin sivil anayasada nasıl olması gerektiğine ilişkin ortak çalışma yürütüyordu. Başbakan R. Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki akşam yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısında din dersi konusunun karara bağlandığı öğrenildi. AK Parti, 1982 Anayasası'nın din derslerini zorunlu kılan 24. maddesinin aynen korunmasını benimsedi. Buna göre, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, ilk ve ortaöğretimlerde zorunlu olmaya devam edecek. Ancak dersin içeriği önemli ölçüde değiştirilecek. Bu derste İslamiyet'in dışında diğer din, mezhep ve ekoller de öğretilecek. Böylece, İslamiyet'i uygulamalı bir şekilde öğrenmek isteyenlere de imkân doğacak. Din eğitimi görmek isteyenler 'seçmeli' olarak din dersi alabilecek. Bu dersi almak istemeyen öğrenciler 'muaf' kabul edilecek.

'Karar bireysel, geneli kapsamaz'

Öte yandan, AİHM önceki gün aldığı kararda 'zorunlu din dersini insan hakkı ihlali' olarak değerlendirmişti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise AİHM'nin kararının gerekçesini görmeden değerlendirme yapamayacağını söyledi. Hüseyin Çelik, hukukçuların gerekli incelemeyi yaptıktan sonra kendisine bilgi vereceğini kaydetti. Hüseyin Çelik, ayrıca, mahkemenin kararının bireysel olduğunu ve geneli kapsamadığını sözlerine ekledi.

AİHM'nin kararı sürpriz değil, müfredatla ilgili

Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Sait Yazıcıoğlu, din eğitimiyle ilgili düzenlemenin Anayasa değişikliği kapsamında ele alınacağını, güncel bir düzenleme yapılmayacağını söyledi. AİHM'nin verdiği tartışmalı kararı değerlendiren Yazıcıoğlu, bu kararı beklediklerini söyleyerek, "AİHM'nin kararı vahim bir karar değil. Sürpriz olmadı." dedi. AİHM'nin kararının dersin içeriğiyle ilgili olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, müfredatın gözden geçirileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber