Şehit yakınlarına üniversiteden kontenjan

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, ''Tüm şehit ve gazilerimizin birinci derece yakınları için özel yetenek sınavıyla öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulumuzda kontenjan ayıracağız'' dedi.

Utaş, ''Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası''na vatandaşların ve ulusal televizyon kanallarının da katkıda bulunmasını bir bilim adamı ve vatandaş olarak takdirle karşıladığını, kampanyaya üniversite olarak öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte maddi destek vereceklerini söyledi.

Kendilerinin bu vatan için canını veren şehit ve gazilerimizin geride kalan yakınları için bir şeyler yapmak istediklerini, bu bağlamda şehit ve gazi yakınları için özel yetenek imtihanıyla öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okuluna kontenjan ayırdıklarını kaydetti.

Utaş, şöyle devam etti:

''Şehit ve gazilerimize bizim bir borcumuz olduğu düşüncesinden hareketle böyle bir karar aldık. Gelecek eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm şehit ve gazilerimizin birinci derece yakınları için özel yetenek imtihanıyla öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulumuzda kontenjan ayıracağız. Tabii müracaat edecek adaylardan ilgili kurumlardan yakınlık derecelerini ve şehitlik ve gazilik durumlarını belgelemelerini isteyeceğiz. Bu uygulama özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Türkiye'deki tüm fakülte ve yüksek okullara örnek olabilir. Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) kılavuzunda belirtilen kurallara uymak kaydı ile müracaat eden şehit ve gazi çocuğu kız ve erkek aday öğrencilerinin, ÖZYES Yerleştirme Puanı Sıralaması kendi aralarında en yüksek puandan aşağıya doğru sıralanacaktır.''

-UYGULAMA TÜRKİYE'DE BİR İLK-

Rektör Utaş, Türkiye'de ilk defa geçtiğimiz yıl bu uygulamayı hayata geçirdiklerini ancak bir kişinin konuyu yargıya taşıması sonucu bu sene şehit ve gazi yakınlarına kontenjan ayıramadıklarını belirtti.

Utaş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye üniversiteleri arasında ilk defa biz geçtiğimiz yıl bir karar alarak özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakülte ve yüksek okullarımızdan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okuluna şehit ve gazilerimizin birinci dereceden yakınlarından 6 kız 6 erkek olmak üzere toplam 12 öğrenci kontenjanı ayırdık. Bu kontenjan, şehit ve gazilerimizin birinci dereceden akrabalarına yani çocuklarına verilecek bir kontenjandı. Geçtiğimiz yıl birtakım itirazlar nedeniyle uygulama bu yıl kesintiye uğradı. Hukuki sorun çözüldü. Önümüzdeki yıl böyle bir kontenjanı yeniden ayıracağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber