İki aydır enflasyon eksiye döndü, nemalarda geriye düşme tehlikesi doğdu

Haber Giriş : 19 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eylül taksiti için başvuru süresi işliyor. Normalde nemanın hesabında enflasyon farkına bakılıyordu. İki aydır enflasyon eksiye döndü, nemalarda geriye düşme tehlikesi doğdu. Hazine işin içinden çıkmaya çalışıyor

Zorunlu Tasarruf nema ödemelerinin 3'üncü taksit ödemelerinin önümüzdeki ay içinde yapılması bekleniyor. Kesin ödeme tarihi ise Hazine tarafından belirlenecek. Nema ödemesinde kullanılan enflasyon farklarının belirlenmesi için, öncelikle her ayın 3'ünde açıklanan enflasyon rakamı beklenecek. Ancak bu taksit dönemine denk gelen son iki aydır enflasyonun ekside çıkması, daha önce hiç akla gelmeyen bir sorun çıkardı. Nemalara uygulanacak katsayı Hazine tarafından belirleniyor. Bu durumda eylül ayında yapılacak ödemenin hesabı ağustos ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından kesinleşecek. Enflasyon 3 Eylül Cuma günü saat 16.30'da açıklanacak. Ardından cumartesi, pazar girecek. Takip eden haftada Hazine'nin nemaya uygulanacak katsayı rakamını belirlemesi bekleniyor. Sonra da Hazine'nin nakit akışına göre ödeme tarihini belirleyerek açıklaması öngörülüyor. Kanun gereği, ilgili bakanın nakit akışına göre ödeme tarihini 1 ay öne veya sonraya çekme yetkisi var.

Ziraat Bankası, nemanın 3'üncü taksit ödemesi için kurumsal başvuruları dünden itibaren almaya başladı. Ama ödemeler, Hazine'nin açıklamasıyla netleşecek. Hazine bir ödeme başlangıç tarihi açıklayacak. Bunun 3 gün öncesine kadar başvuruda bulunan kurumlar, parayı ödeme tarihinin başladığı gün alabilecek. Ödeme tarihinden sonra yapılacak başvurularda ise ödemeler 3 gün sonra gerçekleştirilecek. Kurum aracılığı ile başvurmayan hak sahipleri ise eskiden olduğu gibi bir aylık takvim içinde sıralarını bekleyecek.

Kimin ne alacağı konusu ise biraz karışık. Nema tutarının belirlenmesinde 'yıllık 5 puan (+) enflasyon' hesabı uygulanıyor. Bu formül, enflasyon sürekli yükselirken, 'kimsenin hakkı kaybolmasın' diye kabul edilmişti. Ama 3'üncü taksit ödemesine konu bu dönemde, son iki aylık enflasyon çok düşük kalınca ilginç bir durum ortaya çıktı.

Bundan önceki hesaplamada nema üzerine 3 aylığa denk gelen yaklaşık yüzde 1.2'lik sabit rakam ve 3 aylık enflasyon eklenerek ödenecek miktar bulunuyordu. Ancak Ağustos ayında enflasyonun eksi çıkması ve 3 aylık enflasyon toplamının (-) 1.2 puan üzerinde olması durumunda, ne yapılacağı konusunda henüz netlik yok.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber