Çocukların göz sağlığı ihmale gelmez
Çocuklardaki görme kusurlarının erken yaşta tedavisinin büyük önem taşıdığı, bulanık görmeye neden olan göz hastalıkları ilk 4 yaş içinde tedavi edilmediği takdirde, bu kusurların göz tembelliğine yol açtığı belirtildi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuray Akyol, çocukların küçük yaşlardan itibaren göz sağlıklarının takip edilmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekti. Akyol, herhangi bir görme kusuru göze çarpmayan miniklerin dahi belirli aralıklarla kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Bebeklerin 6-12 ay, büyüyünce de 4-6 yaş arasında belirli aralıklarla göz muayenesi olmalarının gerekli olduğunu anlatan Akyol, ?Çünkü bu muayeneler sırasında şaşılık ile kırma kusurlarının yanı sıra katarakt, göz tümörü ve göz tansiyonu gibi göz içi hastalıklar erken teşhis edilebilir. Böyle bir göz kusuru saptanan çocuğa, gözlük ya da cerrahi müdahale önerilir? dedi.
Görmenin olgunlaşmasının 4 yaşında tamamlandığını ifade eden Akyol, ?Bulanık görmeye neden olan göz hastalıkları ilk 4 yaş içinde tedavi edilmezse, bu kusurlar göz tembelliğine yol açtıkları için hiçbir zaman tam olarak giderilemez? diye konuştu.
Çocukların tahmin edildiğinden çok daha rahat gözlük kullanabildiklerini kaydeden Akyol, çocukların daha iyi görmelerini sağlayan objelere çok kolay adapte olabildiklerini söyledi.
?GÖRME KUSURLARI BAŞARIYI OLUMSUZ ETKİLER?
Görme kusurlarının çocukların okuldaki başarılarını olumsuz etkilediğine işaret eden Akyol, bunların büyük bölümünün aileler, öğretmenler hatta çocuklar tarafından fark edilmediğini bildirdi. Akyol, şu uyarılarda bulundu:
?Okuldaki başarısızlığın en önemli nedenleri arasında görme bozuklukları sayılabilir. Çocuğun gözlerini kısarak bakması, oturduğu yerde öne doğru eğilmesi, sınıfta oturduğu sıradan kalkıp tahtaya yaklaşması, uzağı görememesi, görme kusuru bulunduğunun en önemli işaretleridir. Bunların yanında baş ağrısı, şakaklarda gerginlik ve yorgunluk hissi, akşamları uykuya erken meyil de görme bozukluğunun bulguları olabilir.?
Akyol, bu nedenle okul çağındaki çocuklardan herhangi bir şikayeti olmayanların 2 yılda bir, şikayeti olanların ya da gözlük kullananların ise yılda bir göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
KONJONKTİVİTLERE DİKKAT
Mikrobik konjonktivitlerin de (gözde iltihaplanma) çocuklarda çok sık görülebildiğini ifade eden Akyol, bunlar çok kolay bulaştığı için ciddi sağlık problemlerine yol açtıklarını söyledi.
Gözlerde şişme, kızarma ve çapaklanmayla gelişen bu rahatsızlıkta çocuğun günlük yaşamını sürdürmesinin güçleştiğini anlatan Akyol, ?Sınıfta bu bulgulara sahip bir çocuğun bile bulunması tüm sınıfın hastalanmasına yol açabilir. Bu nedenle bu hastalıktan korunmak için el temizliği, gözlere dokunmama alışkanlığının edinilmesi ve hasta çocuğun bir an önce tedavi edilmesi gerekir? dedi.