Vitamini nasıl kullanmalıyız?

Haber Giriş : 18 Ekim 2007 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vitamini nasıl kullanmalıyız?

Dünya nüfusunun %19'unu oluşturan ergenlik çağındaki bir milyar iki yüz milyon genç, sadece büyüme ve gelişmelerini değil yetişkinliklerini da etkileyecek, bir dizi ciddi beslenme problemi ile yüz yüze kalmaktadırlar.

Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü Dr. Eren Eroğlu, Mynet okurları için yazdı.


Dr. Eren Eroğlu

Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü

Genel Sağlık Oğluma nasıl vitamin vermeliyim? Gebelik şekeri İftardan sonra spor ve ölüm Ellerimdeki titremeye engel olamıyorum Kedim ve alerjim Yazın soğuktan elim ayağım ağrıyor 18 yaşından sonra boyum uzar mı? Tatlandırıcılar güvenli mi? Beyaz leke hastalığı yayılır mı? Yürümek maydonoz mudur? Sivrisineğin iştahını kimler kabartır? Sıcak yaz, uyarılar ve önlemler Tekrarlayan idrar yolu iltihabı Kıskançlığımdan nasıl kurtulacağım? Nasıl egzersiz yapmalıyım? Neden sorunların üstesinden gelemiyoruz? Mutlaka Amniyosentez yaptırmalı mı? Hayatları karartmaktan korkuyorum AIDS mikrobu taşıyor muyum? Bitkisel ilaç hayatımı altüst etti Sarılıktan Korunmanın Yolları Sigarayı bırakırken kilo alma nasıl engellenir? Çocuklarda Yüksek Kolesterol Bebeğim neden ağlıyor? Neden herkes değil de, ben sigara tiryakisiyim? İlaçsız grip tedavisi Bitmeyen derdim ağız kokusu Kızımın kız sevgilisi var Hasta çıkarsam evlenemez miyim? İçimizdeki zehir Sigarayı bıraktıktan sonra Sahada sporcular ölmesin Eşimin nefesi duruyor Vitamin B12 eksikliği Bitmeyen derdim ağız kokusu Akdeniz Anemisi Tırnaklarım iyileşmiyor Dikkat eksikliği ve gıdalar Kadınlarda saç dökülmesi Kan uyuşmazlığı Süper sporcular ve Gen dopingi Kaliteli uyku Kansızlığım geçmiyor Bütün bezeler alınmalı mı? Ergenlik çağına girdim Check-up yaptırmak istiyorum Oğlum altını ıslatıyor, ne yapacağım? Bu yıl grip aşısı işe yaracak mı? Oğlum beni çıldırtacak Sorunum psikolojik galiba Kamburum mu var?

Oğluma nasıl vitamin vermeliyim?

Ergenlik ulaşılması ve değerlendirilmesi zor bir dönem olduğundan özellikle kızların ihtiyaçları göz ardı edilmektedir.

Doktor bey merhaba,

Oğlum 15 yaşında, haftada 2 gün basketbol antrenmanı yapıyor, yemek seçmesi

nedeniyle iyi beslenmediğini düşünüyorum, takviye vitamin önerileriniz

olabilir mi? Teşekkürlerimle, E. Uzunoğlu

Merhaba hanımefendi. Soyadı Uzunoğlu olan birisinin çocuğu kısa olursa diye korkuyorsunuz herhalde. Ama basket takımına seçtiklerine göre o kadar da kısa olmasa gerek. Spor yapacak kadar da gücü kuvveti yerindeyse geriye kalıyor ?anne kuruntusu.? Bu hastalığın ise tedavisi yok. Galiba annelik, evladının en mutlu anında bile ya bu mutluluğu bozulursa diye endişe etmek.

Sorunun asıl cevabına gelecek olursak, ne yazık ki ergenlik çağındaki gençlerin beslenmelerini kontrol edebilmek en zor işlerden birisi. O delişmen çağlarında beslenmeleri de zıvanadan çıkıyor. Ne yediklerini takip etmek mümkün, nede söz geçirebilmek.

Dünya nüfusunun %19'unu oluşturan ergenlik çağındaki bir milyar iki yüz milyon genç, sadece büyüme ve gelişmelerini değil yetişkinliklerini da etkileyecek, bir dizi ciddi beslenme problemi ile yüz yüze kalmaktadırlar. Ergenlik ulaşılması ve değerlendirilmesi zor bir dönem olduğundan özellikle kızların ihtiyaçları göz ardı edilmektedir.

Ergenlik döneminde fiziksel, psikolojik ve bilişsel gelişme o kadar yoğundur ki yetişkinlikteki kilonun %50'si, boyun %20'si ve kemiklerin %50'si bu zaman diliminde kazanılır ve kalori ile protein ihtiyacı en yüksek seviyededir. Ergenlik sırasındaki doğal değişiklikler ve bedenin büyüme yolunda çok hızlı bir hamle içinde olması değişen beslenme ihtiyaçlarının temelini oluşturur. Bu dönemde erkekler daha hızlı ve daha fazla ağırlık kazanıp kemikleri daha uzun süre uzamaya devam ederken kızlar vücutlarında oransal olarak daha fazla yağ depolarlar. Her iki cins arasında beslenme ihtiyaçlarındaki farklılık buradan kaynaklanır.

Özetle dünya çapında ergen toplumu etkileyen en önemli beslenme bozuklukları,

?Zayıf ve ince olabilmek adına eksik beslenme,

?Demir eksikliği ve anemi

?İyot eksikliği

?Vitamin A eksikliği

?Kalsiyum eksikliği

?Çinko, folik asit gibi spesifik gıdaların eksikliği

?Şişmanlık olarak sıralanabilir.

Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için ergenlik döneminde karşılanması gereken enerji ihtiyacını saptamakta kullanılan en uygun yöntem, boyunu uzunluğu üzerinden hesaplamaktır. Bu dönemde kişisel büyüme farklılıklarının, sadece yaş göz önüne alındığında, çok olması hesaplamada boyun kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Aşağıdaki tabloda ortalama ihtiyaçlar santimetre başına ve toplam olarak kızlar ve erkekler için ayrı ayrı gösterilmektedir.

TABLO 1. ERGENLİK DÖNEMİNDE TAVSİYE EDİLEN ENERJİ ALIMI.

YAŞ ORTALAMA İHTİYAÇ ORTALAMA İHTİYAÇ

(yıl olarak) (her cm başına kkal.) (günlük kkal)

Erkek

11-14............15.9....................2500

15-18............17.0....................3000

19-24............16.4....................2900

Kız

11-14............14.0....................2200

15-18............13.5....................2200

19-24............34.4....................2200

Sizin oğlunuzu düşündüğümde genç bir sportmen olarak sağlığının iyi olduğuna eminim ama bunu söylemek onu birebir değerlendirecek doktorun hakkıdır. Sağlıkla kalın

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber